Zprávy z Indie

https://www.rt.com/business/564389-india-banks-rupee-trade-russia/

Malé banky začaly obchodovat v Rupiích, ale velké vzdorují.
Bojí se západních sankcí.

Komentáre

  • Titulná strana indického týždenníka "Ananda Vikatan"

    https://t.me/casusbellichat/478305

  • V Katare zatkli osem bývalých dôstojníkov indického námorníctva pre podozrenie zo špionáže pre Izrael.
    /Jerusalem Post/.

    https://t.me/casusbellichat/489591

  • P
    upravené Thu 24 Aug 2023 #5->

    India úspešne naviedla svoj pristávací modul na povrch Mesiaca

    Premiér Modi, ktorý je v Juhoafrickej republike na summite BRICS, sledoval priamy prenos z historického pristátia indického modulu na povrchu Mesiaca.

    India sa tak stala prvou krajinou na svete, ktorej sa podarilo úspešne pristáť s vesmírnym vozidlom na južnom póle Mesiaca.

    https://t.me/geopolitics_live/4167

  • 14.9.23

    V indickom štáte Kérala zatvorili školy, obávajú sa vírusu nipah

    India vo štvrtok obmedzila verejné zhromaždenia a zatvorila niektoré školy vo zväzovom štáte Kérala po tom, ako tam dvaja ľudia zomreli na nebezpečný vírus nipah. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

    Tri ďalšie osoby mali pozitívny výsledok testov. V tejto súvislosti monitorujú vyše 700 ľudí vrátane 153 zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli s infikovanými v kontakte. Najmenej štyria ľudia boli hospitalizovaní vrátane deväťročného dieťaťa.

    V roku 2018 zomrelo po nákaze vírusom nipah v Kérale najmenej 17 ľudí.

    Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa nipah na ľudí môže preniesť zo zvierat, najčastejšie z netopierov či ošípaných. Neexistuje proti nemu očkovacia látka a úmrtnosť medzi nakazenými sa pohybuje od 40 do 75 percent.

    Vírus nipah môže spôsobiť silnú horúčku, kašeľ, bolesti hrdla a dýchacích ciest, ale aj kŕče a vracanie. Tieto príznaky sa u nakazených osôb objavia od troch dní do dvoch týždňov. Tento stav neskôr rýchlo prechádza do opuchu mozgových buniek, čo u pacientov vedie k ospalosti, zmätenosti a potenciálne aj ku kóme a smrti.

    Prvýkrát bol tento vírus identifikovaný koncom 90. rokov v Malajzii. V Indii nákazu prvýkrát hlásili v štáte Západné Bengálsko v roku 2001.



  • Indie požaduje po Kanadě stažení asi 40 z 60 diplomatů, píše Financial Times

    3. 10. 2023

    Indie sdělila Kanadě, aby nejpozději do 10. října stáhla ze země asi 40 ze stávajících 60 diplomatů. S odkazem na dobře informované zdroje to v úterý uvedl server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle nějž za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.

    Foto: Jennifer Gauthier, Reuters Protesty před indickým konzulátem v Torontu poté, co kanadský premiér Justin Trudeau vznesl podezření, že se Dillí podílelo na vraždě sikhského separatistického vůdce Hardeepa Singha Nijjara

    --

    Podle jednoho ze zdrojů FT Dillí Ottawě pohrozilo, že diplomatům, kteří zemi včas neopustí, odebere imunitu. Ani jeden z diplomatických sborů se k tvrzení FT nevyjádřil. Indie již dříve uvedla, že bude usilovat o paritu v počtu a pozicích na velvyslanectvích.

    Kanada má na konzulátu v Dillí o desítky více diplomatů než je těch indických v Kanadě. Důvodem je zhruba 1,3 milionu obyvatel Kanady, kteří se hlásí k indickým kořenům, píší FT.

    Před zhruba dvěma týdny se kanadští diplomaté v Indii stali terčem výhrůžek na sociálních sítích. Kanadský zastupitelský úřad se proto rozhodl, že dočasně „upraví“ počet svých zaměstnanců v zemi. Indie týž den pozastavila vízové služby pro kanadské občany kvůli bezpečnostním hrozbám, jimž podle Dillí čelí zaměstnanci indických diplomatických misí v Kanadě.

    Kanadský občan Hardeep Singh Nijjar byl zastřelen 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie. V roce 2020 ho indická vláda označila za teroristu, neboť podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu. Indická vláda již dříve odmítla tvrzení Kanady, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na Nijjarově násilné smrti.

  • Indie postaví 24 nákladních lodí pro Rusko, budou se plavit v Kaspickém moři

     31.10.2023  

    Indické loděnice Goa za účasti Ruského exportního centra plánují do roku 2027 postavit 24 dopravních lodí, informovala minulý týden ruská státní tisková agentura TASS. Podle ruské strany patří k výhodám spolupráce s Indií cena, která bude dvakrát nižší než u ruských výrobců, a obchodní sazby ve výši 2-3 % místo 18,6 %.

    Ředitel Kaspického mezinárodního klubu severojižní integrace Dmitrij Dubovik dále sdělil, že tři lodě budou sloužit k přepravě chemikálií, ostatní k přepravě volně uloženého zboží a kontejnerů. Indická strana přislíbila, že všech 24 lodí bude schopna dodat do 3 let, což je podle Dubovika velmi krátká výrobní a dodejní doba.

    Tyto nákladní lodě budou využívány v Kaspickém moři. Projekt financuje Státní dopravní leasingová společnost v rámci státních programů a investičních projektů za zvýhodněné sazby, které jsou podle tiskové služby společnosti výrazně nižší než tržní.

    https://casopisargument.cz/?p=53592

  • Úspech indických záchranárov: Z tunela dostali všetkých robotníkov

    Naí Dillí 28. novembra (TASR) — Záchranári vyslobodili v utorok večer miestneho času všetkých 41 robotníkov, ktorí boli od 12. novembra v dôsledku závalu uväznení v rozostavanom cestnom tuneli v štáte Uttarákhand ležiacom na severe Indie.

    Záchranári predtým uviedli, že vytiahnutie každého robotníka bude trvať asi päť až sedem minút, aby sa mohli znovu aklimatizovať na podmienky mimo tunela, kde je teplota okolo 14 stupňov Celzia.

    Zachránených robotníkov vynášali na špeciálne upravených nosidlách, ktoré ručne spustili otvorom vyvŕtaným do svahu. Sanitky ich následne prevezú do nemocnice vzdialenej približne 30 kilometrov.

    Robotníci uviazli v 4,5-kilometrovom cestnom tuneli po závale, ku ktorému došlo asi 200 metrov od jeho vchodu. Cez zával dlhý asi 60 metrov sa záchranári chceli dostať pomocou vŕtacej súpravy, ktorá sa však v náročnom teréne pokazila, takže posledné metre sa k nim museli prekopávať ručne.

    Tunel, v ktorom robotníci uviazli, má po dostavaní prepojiť pútnické hinduistické mestá Uttarkáší a Jamunotrí. Ide o súčasť projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou. Odborníci vopred varovali pred možným zosuvom pôdy v dôsledku rozsiahlej výstavby v tejto oblasti.


  • India tento rok vypustí komunikačný satelit pomocou rakety Falcon-9 spoločnosti SpaceX, čo je prvé partnerstvo s podnikom vedeným miliardárom Elonom Muskom, ktorý chce tiež rozšíriť svoje ďalšie podniky v krajine.

    Indická organizácia pre výskum vesmíru (ISRO) dokončila svoju prvú spoluprácu so SpaceX na vypustení GSAT-20 vysokokapacitného satelitu v zameraného na zlepšenie širokopásmového pripojenia v Indii v druhom štvrťroku 2024.

    https://www.business-standard.com/india-news/india-to-use-spacex-s-falcon-9-rocket-to-launch-