17. november - spomienky, ako sa pozeráte na túto udalosť vtedy a dnes

Lavazza
upravené Thu 17 Nov 2022 v Svetonázor #1#1

Založila som túto tému, aby sme si pripomenuli tento deň, nech už ho hodnotíme akokoľvek. Na tejto udalosti je pekne vidno, ako veci nemožno hodnotiť hneď po udalosti, ako čas ukáže aj iné súvislosti.

  1. november je Dňom študentov, pretože za Protektorátu Čechy a Morava boli v tento deň zatvorené všetky české vysoké školy ( https://sk.wikipedia.org/wiki/Deň_študentstva ).

Tento deň je aj dňom, ktorý sa spája so začiatkom Nežnej revolúcie. Keď si spomeniem na tento deň, bola som študentkou prvého ročníka gymnázia, celkom som nechápala, čo sa deje. Postupne sa začalo chodiť zo školy na demonštrácie, pre nás to bolo vítané spestrenie. Ako veľkú výhodu som videla vtom, že skončila povinná výuka ruštiny a mohla som študovať iný jazyk. Spätne to hodnotím ako chybu.

Celé 90. roky som strávila na vysokej škole, takže spoločenské zmeny som z pohľadu študentského nevnímala. Ja som študovala na EU v Bratislave, a trochu zvláštne bolo, keď predmety ako marketing a pod. učili pedagógovia, ktorí predtým učili o plánovanom hospodárstve. Vtedy som sa nato pozerala s dešpektom, teraz chápem, že v podstate na výber veľmi nemali. Ja som mala zameranie na zahraničný obchod, čo bolo v celku fajn, pretože to muselo fungovať aj za socíku, takže tie znalosti získané užitočné boli a neboli postihnuté ideológiou.

Ja som sa po škole zamestnala v zahraničnej firme a na prevrat som sa pozerala pozitívne, pretože bez 17.11. by sa toto nestalo. Naskočila som ako mladá (hlúpa) na vlnu anti-mečiarizmu, podpore SDKÚ. Až po čase veľmi postupne mi začalo dochádzať, že tí zahraniční investori toho až tak veľa nepriniesli, skôr odniesli.

Ale nástup Fica som v tom čase vnímala negatívne. Keď sa pozriem na tie roky spätne na Slovensku sa vtedy vôbec nežilo zle. Ja som po roku 2000 strávila 2 roky v Mníchove, kde bola kvalita života síce lepšia, ale aj oveľa drahšia.

S vekom však prišlo aj vytriezvenie aj zmúdrenie. Ako hodnotím 17. november teraz? Nedalo sa tomu zabrániť, pretože ten proces naštrbenia socialistického bloku prišiel oveľa skôr a začal ZSSR. Ľuďom bolo predložené niečo, čo je v podstate chiméra. Teraz sa len uškrniem, keď 30-ročná doktorka v škole vykladá, aký bol komunistický režim krutý a ako boli potláčané ľudské práva.

Mne práve celé obdobie koronašialenstva pripomínal časový exkurz do obidvoch novembrov - segregovanie, modré papieriky, nútenie podrobovať sa nezmyselným úkonom, zákaz cestovať (nemohli sme ísť za okres), a najnovšie obmedzovanie slobody prejavu všade. Úplný výsmech slobode a demokracii je Cena slobody, ktorú prevzala naša rezidentka - žena, ktorá chce ľuďom ukazovať kde je (ten správny) sever, ktorá by neváhala vypnúť internet, a ktorá tvrdí, že sloboda musí byť regulovaná. Nie je jediná v rámci elít.

Tak toľko moja úvaha na ráno, neviem, či je čo oslavovať. Mimochodom, slovenské vysoké školy sú v štrajkovej pohotovosti, kvôli vysokým cenám energií a neschopnosti vlády SR toto riešiť. Hrozilo aj zatvorenie vysokých škôl k tomuto dátumu.

História sa opakuje, možno preto, že sme sa ako národ nepoučili...

«13

Komentáre

  • Lavazza
    upravené Thu 17 Nov 2022 #2->

    A presne absurdnosť tohto dňa vystihuje toto:

    Bývalý štbák, ktorý systematicky likviduje ako minister ZP, čo to bolo vybudované za socializmu (ochrana a normy boli kvalitne nastavené) ocení niekoho ako túto pomýlenú bytosť. Keby sme to vedeli, že toto sa stane o 33 rokov, tak tu železnú oponu ideme natiahnuť sami od seba a s radosťou.

  • Lavazza povedal/-a: Bývalý štbák, ... ocení niekoho ako túto pomýlenú bytosť.

    Počkej, to není Čaputová?
    :-)

  • Vyhlásenie ZSI k výročiu 17. novembra (2022)
    https://www.zsi.sk/vyhlasenie-zsi-k-vyrociu-17-novembra-2022/

    [...]Nepokryte sa hľadajú legislatívne formy, ako sprísniť cenzúru, ako zlikvidovať nepohodlné informačné kanály – aj spolu s ich prevádzkovateľmi a šíriteľmi. Kto na túto hru „politickej poslušnosti“ odmietne pristúpiť, pocíti nenávistné útoky médií ako aj ruku represívneho aparátu. Tento trend dospel tak ďaleko, že režim dnes generuje novodobých politických väzňov [...]

    Pekné zhrnutie venované slobode prejavu.

  • Lavazza povedal/-a: Ako veľkú výhodu som videla vtom, že skončila povinná výuka ruštiny a mohla som študovať iný jazyk.

    Vsak aj ine jazyky si mohla studovat za socializmu... ;-)

  • @Neo povedal/-a:

    Lavazza povedal/-a: Ako veľkú výhodu som videla vtom, že skončila povinná výuka ruštiny a mohla som študovať iný jazyk.

    Vsak aj ine jazyky si mohla studovat za socializmu... ;-)

    Ano, to je pravda, učila som už na základke nemčinu a v prvom roku na gympli angličtinu. Mala som odpor k všetkému ruskému a ruštine, asi ako každý pubertiak v tom čase. Aj to sa po čase zmenilo, vidíš.

  • Mne stary rezim nevyhovoval, ( stajna, zradlo. more chlastu vsade, ohrada). Boli benefity nepopieram ale ak toto ludom staci mne nie. Cez to vsetko mam respekt k historii aj ku komunistom a ludom ,co v tomto nefunkcnom systeme dokazali vybudovat. November bol pre mna zaujimavy ukazal sa charakter ludi, bol som mlady bolo to pre mna zaujimave sledovat. Nenahraditelny benefit systemu po 89 je pre mna ze mozme citat a vzdelavat sa bez ideologickych obmedzeni. Ono im to zacina vadit ale asi s tym nebudu schopni nieco urobit.

  • k
    upravené Thu 17 Nov 2022 #10->

    Pozoruhodné je, že v dnešný deň dávajú RTVS a ČT Učiteľku a Odovzdávanie cien pamäte národa, ale naopak TV JOJ dá Pacha, hybského zbojníka (s dobre známou scénou s bičom, pánom, poddaným a Pachom).

    Celkom zaujímavý zvrat, keď liberálna televízia s novinárskym "esom" Dibákovou a moderátormi s odznačikmi All4Jan dá práve v tento deň ausgerechnet tento film.

  • Ako knihomoľ môžem potvrdiť, že pred 1989 sa vydávalo nespočetné množstvo literatúry, nielen klasikov.
    Dnes ma najviac teší, keď natrafím na tieto stariny, poklady, bez mnohých chýb a preklepov.

    https://www.databazeknih.cz/knihy/zidovka-58478 v tejto súčasnej knihe sa opisuje, akým spôsobom sa z toho hrozného ČSSR ľudia dostávali na západ, no aj to, ako sa vybavovali vycestovacie doložky, aj to, že naši ľudia chodili k moru, do Juhoslávie, do Talianska.

  • Rusofil
    alebo aj dalsi
    co dnes nemozes robit co si vtedy mohol? mna fakt nic nenapada

  • rony povedal/-a: co dnes nemozes robit co si vtedy mohol?

    Moja pubertálna neter z USA (blízko L.A.) sa vždy teší na SK. Hovorí - u vás môžem ísť napríklad úplne sama do kina.

  • r
    upravené Thu 17 Nov 2022 #19->

    Tu sa zvlastne dikutuje aj minule som dal otazku ohladom spolocenskeho vlastnictva vyrobnych prostriedkov ale kazdy si ide svoje odpoveda na ine. :-) tak ze si odpoviem sam.
    Benefit stareho rezimu oproti dnesku teda co dnes nemozes robit a vtedy si mohol.
    Komunisti mali dobre prepracovany system sportu podchytenia mladych talentov. Kto chcel sportoval. V podstate aj dnes kto chce moze napr. behat byciklovat ale ked rodicia nemaju dostatok financnych prostriedkov tak niektore sporty su pre aj talentovane deti nepristupne. Pamatam si priatela este boli koruny tak vystroj pre jeho syna aby hral hokej plus nejaka rezia ho staly 100tis korun na sezonu. Sportovat mohol kazdy dnes nie. Nieco podobne som myslel.

  • Sme na KSB tak nasledovne som cital niekde v materialoch KSB.
    Stat sa ma starat o to o co sa nevie postarat obcan sam. Stat sa nema starat o to o co sa vie postarat obcan sam.
    Malo by ist o myslienku nejakeho americkeho ekonoma VP sa k tomu prihlasil. Pisem to tym ktorym je luto za starym rezimom ked sa stat staral o vsetko a do vsetkeho. O co sa nevie obcan postarat sam je vsak individualne niekomu treba pomoct viacej ( napr. tim chudobnym detom aby mohli sportovat a aj ine veci). No tento kapitalizmus teda nic moc ale ja radsej budem behat ako ta zver volne zijuca riskujuc ze ma ulovia ako keby som stal v marxistickej mastali. Jak sa Vam moje vyjadrenia nepacia tak vedzte ze Valerij Pjakin pouzil na predchadzajuci rezim vyraz marxisticky chliev. Ja som o mastali pisal este na leva nete pred jeho videjkom kde hovoril o chlieve. Nekopcim.

  • Pridajme si čo nemáme a čo sme mali:

    Hlavne nemáme víziu - ideológiu, ktorá predtým bola. Mladí to nejako inštinktívne cítia , už v triedach a preto to degraduje rýchlejšie.

  • A ešte malý dodatok , spolu s bývalou NDR sme boli “výkladnou skriňou” socializmu.

  • Súlad
    upravené Fri 18 Nov 2022 #23->

    Prečo minulý režim, a nie tento, sa nedá vysvetliť. Musí sa to precítiť/zažiť.

  • rony povedal/-a: Stat sa ma starat o to o co sa nevie postarat obcan sam.

    Je to postoj individualistu. Každý člen spoločnosti sa má starať o blaho celej spoločnosti a celá spoločnosť sa má starať o blaho každého jej člena.

  • rony povedal/-a: Stat sa nema starat o to o co sa vie postarat obcan sam.

    stat ale musi vytvorit podmienky na to, aby si sa dokazal postarat sam a nezda sa mi, ze by to tak bolo v sucasnom rezime, inac po 89, ked sa zacali menit zakony a prijimat nove, este federalne v ramci Ceskoslovenska, tak vsetko co sa prijalo bolo namierene proti obcanovi

  • r
    upravené Fri 18 Nov 2022 #27->

    Suhlasim Rusofil co si napisal o ludskosti a atmosfere uz menej o tom trestnom stihani za nepracovanie. Stretol som jedneho emigranta 68ckara zhodov nahod menom Kotleba. Bol tu z ameriky kratko po prevrate a teraz. Sam konstatoval ze ludia su nejaky zachmureni uzatvoreni ze to ked tu bol prvy krat nebolo ale ze aj tak je tu lepsie ako v amerike a pride sem dozit. Hovorim mu sa nedivte kazdy ma na krku dlh na 25 rokov co si vystrngali 89.

  • Súlad
    upravené Fri 18 Nov 2022 #29->

    Súlad povedal/-a: Prečo minulý režim a nie tento, sa nedá vysvetliť. Musí sa to precítiť/zažiť.

    Rusofil povedal/-a: co mi chybí a nikdy se to nevrátí. Je to atmosféra ve společnosti.

    Presne toto som mal na mysli precítením/zažitím. Je veľmi veľký rozdiel, či chodíš do práce s láskou a s radosťou, alebo so stresom a znechutením. Staršie generácie si to môžu pamätať, mladšie to môžu okúsiť prostredníctvom starých filmov, z ktorých pohoda a voľnosť (skutočná sloboda) priam sála.

    Filmy sú zrkadlom doby. Pozrite si nejaký budovateľský film a uvidíte tam to nadšenie, radosť a chuť do práce. A nie, nie je to hrané. Vtedy tá atmosféra naozaj bola taká, aj keď samozrejme nie u všetkých ľudí.

    Prvorepublikové filmy sú väčšinou o smotánke, bankároch, veľkopodnikateľoch, ktorí sa k ľuďom správajú ako k odpadu. Jedným slovom o vykorisťovateľoch, pretože tá doba bola vtedy taká - parazitická. A je to vidieť aj v komédiách. Samá buzerácia, útlak, povyšovanie sa nad druhých.

    Socialistické filmy sú o poctivej práci, čestnosti, radosti zo života, pretože dôraz bol kladený na národ, rodinu a skutočné hodnoty. Aby to človek vnútorne pochopil, musí sa vedieť naladiť na tú dobu. Potom to už ide samo. Bez správneho naladenia to človek nepochopí, ani keby v tom žil. A už vôbec nie, ak to má len sprostredkovane, z počutia od niekoho iného.

  • Bambulko cinski vojaci Ta chytia a pichnu Ti tu striekacku nasilu ked sa nedas ockovat. Sme na strankach KSB veci co som sa pytal a pisal mam z materialov KSB svoje hodnotenia mojej osoby si nechaj pre svoje deti. Si chlap alebo zena? cisto technicky to myslim lebo tvoj nick ma zneistuje neviem ako Ta oslovit.

  • Súlad
    upravené Fri 18 Nov 2022 #31->

    Bombulko sa snažil poukázať na to, že silný štát dokáže ochrániť a presadiť dobré veci. Rony sa snažil poukázať na to, že silný štát dokáže vnútiť a presadiť zlé veci. Obidvaja máte pravdu. K istine ste pristupovali z rôznych strán.

    Skúsme sa zamerať na podstatu, ktorou podľa mňa je, že ak sú vo vedení silného štátu rozumní a mravní ľudia, môžu doslova spolu s národom vybudovať raj na Zemi. A keď sú tam sebeckí a zlí ľudia, môžu zaviesť krutovládu s využitím rôznych hlupákov a prospechárov.

    Je na nás, aby sme zabezpečili, že sa do vedenia štátu či dŕžavy dostanú ľudia z prvej skupiny, tzn. rozumní a mravní. Moc pochádza od ľudí, zdola, preto je zodpovednosťou nás, ľudí, aby sme ju uplatnili. Mám pocit, že je najvyšší čas a už nemáme na čo čakať.

    rony povedal/-a: Bambulko ... Si chlap alebo zena?

    Myslím si, že Bombulko je muž.

    1. Bombulko. Nie Bambulko.
    2. Čo viac pasuje? Ten Bombulko, alebo Bombulko?