Kajúcnik, NAKA, polícia, Špeciálna prokuratúra, Špeciálny súd, GP, ÚS, súdy, MS SR

Kováčik je vinný, rozhodol Najvyšší súd:

Senát 5T Najvyššieho súdu na verejnom zasadnutí jednomyseľne rozhodol o odvolaniach obžalovaného JUDr. Dušana K., PhD. a jeho manželky tým spôsobom, že im sčasti vyhovel a na ich podklade zrušil prvostupňový rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2022 a sám rozsudkom uznal obžalovaného za vinného zo spáchania zločinu prijímania úplatku podľa § 329 ods. 1, ods. 2 Tr. zák. a prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti podľa § 353 ods. 1 Tr. zák. a obžalovanému uložil nepodmienečný úhrnný trest odňatia slobody osem rokov a peňažný trest 100 tis. eur. Zároveň obžalovaného z dôvodu, že skutky nie sú trestnými činmi, oslobodil spod obžaloby ohľadom zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny podľa § 296 Tr. zák. a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. a), ods. 2 písm. c) Tr. zák.,"

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek tvrdí, že odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora určite nie je dobrým signálom toho, čo tu bolo v minulosti. "Nehovoril by som o spokojnosti, lebo tu sa treba zamyslieť viac nad tým, čo bolo preukázané. To signalizuje dosť závažný problém v spoločnosti," skonštatoval Šúrek v reakcii na rozhodnutie NS SR. Ako dodal, spokojný môže byť, že mu súd dal za pravdu v bodoch, pre ktoré bol Kováčik odsúdený. Zároveň upozornil, že pri bodoch, kde Kováčik nebol odsúdený, súd nepovedal, že sa skutky nestali.

Kováčik využije mimoriadne opravné prostriedky. Avizoval to jeho obhajca Erik Magál. "Tie skutky sa nestali, my to dokážeme a v podstate toto konanie sa pre nás nekončí a ideme ďalej," povedal po vyhlásení rozsudku. Verí, že sa podarí dokázať Kováčikovu nevinu. Rozhodnutie Najvyššieho súdu má podľa neho množstvo nedostatkov. "My vieme, že pravdu máme, musíme ísť ďalej v opravných prostriedkoch, až kým nám dá súd za pravdu," dodal. Finančnú situáciu svojho klienta komentovať nechcel.

https://m.topky.sk/cl/10/2318189/MIMORIADNE-Kovacik-je-vinny--rozhodol-Najvyssi-sud--Exemplarny-trest-

«1

Komentáre

  • zuzka
    upravené Tue 24 May 2022 #2->

    Ešte doplním, že bolo opäť porušené právo obvineného, nakoľko neboli dovolené predniesť dôkazy, nakoniec to obhajca povedal vo videu....

    Sa čudujem tomu toľkokrát skloňovanému úplatnému, skorumpovanému Šúrekovi....proste ŠTS ide ako valec, nech to stojí čokoľvek.....

    GP M.Žilinka
    Kováčik príde o funkciu prokurátora, Žilinka sa vyjadril k dôvodom na odvolanie

    A ešte k Lipšicovi dodal

  • JankA
    upravené Wed 25 May 2022 #3->

    Vojna v polícii pokračuje. Inšpekcia zadržala vyšetrovateľa NAKA

    Príslušníci Úradu inšpekčnej (ÚIS) služby v utorok vykonali dve prehliadky v Bratislavskom kraji, pričom zadržali vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Tomáša Emmela a obvinili ho z prijímania úplatku a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

    Podľa Markízy práve Emmela spomínal na tlačovej konferencii a jeho úradný záznam čítal predseda Smeru Robert Fico. Emmel údajne manipuloval výpovede svedkov v prípade mafiána Petra Petrova alias Tigra.

  • @JankA povedal/-a:
    Čurillovci neuspeli: Ústavný súd SR dal za pravdu generálnemu prokurátorovi Žilinkovi.

    Verdikt znie - ústavnej sťažnosti obvinených policajtov NAKA "sa nevyhovuje".

    To je výborná správa. Ešte bude zaujímavé odôvodnenie.

  • Exšéf kontrarozviedky SIS Gašparovič z akcie Judáš je na slobode! Prepustený bol i expolicajt
    Odsúdeného exšéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča prepustil Krajský súd v Trnave z väzenia podmienečne na slobodu. Pre TASR to potvrdil jeho obhajca Adrián Kucek.
    Upozornil na to portál Startitup. Obhajca priblížil, že pred vyše dvoma mesiacmi bol podmienečne prepustený na slobodu aj expolicajt Ladislav Vičan, ktorý bol odsúdený spolu s Gašparovičom.
    Oboch odsúdil v marci Najvyšší súd SR za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve. Gašparovič dostal 22-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody, Vičanovi vymeral Najvyšší súd 20 mesiacov za mrežami. Obaja si predtým odpykali približne 16 mesiacov vo väzbe. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 v rámci akcie Judáš.
    https://www.cas.sk/clanok/2713185/exsef-kontrarozviedky-sis-gasparovic-z-akcie-judas-je-na-slobode-prepusteny-bol-i-expolicajt/


    Judáš: https://www.topky.sk/cl/10/2017477/MIMORIADNE-Kauza-Judas--Byvaly-policajny-prezident-Milan-Lucansky-a-spol--putuju-do-vazby

  • Bývalý šéf operatívcov v NAKA Ján Kaľavský poskytol zo svojho azylu v Bosne a Hercegovine rozhovor pre redaktoruku Plus 7 dní.
    Na Slovensko sa Ján Kaľavský bojí vrátiť, hovorí o množiacich sa mŕtvych aktéroch káuz vyšetrovaných NAKA .

    https://plus7dni.pluska.sk/rozhovory/snajper-uteku-sli-sme-bosny-hercegoviny-muzom-ktory-odstartoval-vojnu-policii

  • s
    upravené Sun 11 Sep 2022 #10->

    Roman Michelko sa vyjadruje k článku v Plus 7 dní, kde šéf operatívcov v NAKE Ján Kalavský hovorí o praktikách vyšetrovateľov NAKY !!! Reakcie ľudí pod týmto článkom sú veľmi povzbudzujúce, neveria, že generál Lučanský spáchal samovraždu !!!

  • Zora
    upravené Tue 29 Nov 2022 #15->

    GP zrušila obvinenie R. Fica a ďalších z kauzy Súmrak
    Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku a zákona. V utorok o tom informoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
    O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.
    "Absentujú základné veci, ako je základné vymedzenie obdobia a miesta, v ktorom a na ktorom malo zo strany obvinených R. F. a R. K. dôjsť k zosnovaniu zločineckej skupiny," povedal Kandera s tým, že nie je vymedzené ani obdobie, kedy mali tieto osoby v skupine pôsobiť už ako jej členovia.
    Chýbajú podľa jeho slov aj ďalšie znaky, ktoré zločinecká skupina musí spĺňať. Zdôraznil, že obvinenie bolo preto vznesené za skutok, ktorý nie je trestným činom. Odmietol, že by bol rozpor medzi rozhodovacou praxou Najvyššieho súdu a Generálnej prokuratúry.
    Poukázal tiež na nedostatočné vymedzeniu skutku v prípade zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Otvoril aj otázku možného premlčania trestného stíhania tohto skutku.
    Kandera zdôraznil, že pokiaľ sa prípad netýka aj podozrenia zo spáchania zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vykonávanie dozoru nemá patriť pod Úrad špeciálnej prokuratúry.
    "Záujem na naplnení účelu trestného konania, ktorým je náležité zistenie trestných činov a potrestanie ich páchateľov, nemôže byť nikdy nadradené zásade zákonnosti trestného konania," podotkol generálny prokurátor Žilinka s tým, že v tomto prípade bolo konštatované porušenie zákona v hmotnoprávnych i procesnoprávnych ustanoveniach. Doplnil, že v nadväznosti na zrušenie právoplatných rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní bolo prikázané vyšetrovateľovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol.
    Poslanec Robert Fico rozhodnutie Generálnej prokuratúry rešpektuje. Zdôraznil, že generálneho prokurátora nepozná, nekontaktoval ho a nikto zo Smeru naňho nevyvíjal nátlak.
    Niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák reagoval, že Generálna prokuratúra nemohla rozhodnúť inak. Uznesenie o vznesení obvinenia malo podľa neho vážne pochybenia. Zopakoval slová o politickej objednávke trestného stíhania. "Tento návrh bol odsúdený na zánik," povedal.
    Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.
    https://www.teraz.sk/slovensko/gp-zrusila-obvinenie-r-fica-a-dalsi/677678-clanok.html

  • Lavazza
    upravené Thu 1 Dec 2022 #16->

    Mame tu ďalší príklad, ako pracuje NAKA. Toto je úplné dno, ja Zuzu nemusim, ale toto je cez čiaru:


  • Zora
    upravené Mon 5 Dec 2022 #17->

    Radačovský: Generál Lučanský sa nezabil! Vyšetrovanie bolo zmanipulované!
    Zástupca rodiny Milana Lučanského spochybnil závery vyšetrovania smrti policajného exprezidenta, ktorým bolo vylúčené cudzie zavinenie. Radačovský tvrdí: „Generál Lučanský sa nezabil! Vyšetrovanie bolo zmanipulované!“
    „Situácia nie je taká, aby bolo preukázané, že si zranenia spôsobil sám, aby bolo jednoznačne bez pochybností preukázané, že by bol spáchal samovraždu,“ vyhlásil Miroslav Radačovský na pondelkovej tlačovej konferencii.
    Nezabil sa sám
    Tvrdí, že vyšetrovanie prinieslo rozpory. Spochybnil objektivitu znalcov. Uviedol, že zo strany orgánov činných v trestnom konaní neboli dostatočným spôsobom vyhotovené a vykonané dôkazy, na základe ktorých by bolo možné konštatovať, že smrť si Lučanský spôsobil sám. Aj preto Radačovský tvrdí: Generál Lučanský sa nezabil.
    Ďalšie kroky
    Podľa jeho slov bolo odopreté právo na objektívne prešetrenie veci. Avizoval preto podanie sťažností na Ústavný súd SR či na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). „Chceme spravodlivosť bez ohľadu na výsledok,“ podotkol.
    Závery „vyšetrovania“
    Prokuratúra informovala, že sa nepotvrdili podozrenia o porušení povinností dozorovej služby či z neprijatia adekvátnych opatrení z hľadiska stavu Lučanského. Posudky súdnych lekárov aj pitvy tiež podľa prokuratúry dosvedčujú, že k smrti došlo následkom obesenia. Rozhodnutie krajskej prokuratúry, ktorým zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania Úradom inšpekčnej služby, je právoplatné.
    Blaha
    K záverom, ktoré dnes oznámil právny zástupca Lučanských, sa na sociálnej sieti Telegram vyjadril aj podpredseda Smer- SD Ľuboš Blaha.
    „Oficiálna verzia o Lučanského samovražde, s ktorou pracuje Matovičov režim, je absurdná. Podľa nej sa Milan Lučanský sám prihlásil na polícii, aby si mohol samovylupnúť oko a potom sa zabiť,“ píše opozičný politik a dodáva:
    „Medzitým sa stihol tešiť na Vianoce a v deň svojej smrti si ešte na celu požičal knižku, ktorú si chcel prečítať. A potom sa z ničoho nič rozhodol, že sa obesí. A urobil to tak zázračne, že ani na krku nezanechal škrtiacu ryhu.“
    Svedkyňa
    Na tlačovej besede doktora Radačovského sa dokonca prihlásila aj svedkyňa, zamestnankyňa Pohrebného ústavu, ktorá žiadne známky poškodenia na krku Milana Lučanského nevidela.
    Príliš veľa otázok
    V celej kauze od začiatku nesedelo množstvo vecí. Blaha poukázal napríklad na 5 centimetrovú jazvu na temene zosnulého generála Lučanského. K tej mal Milan Lučanský prísť až v nemocnici v Ružomberku.
    „Prečo o nej lekári klamali? A ako je možné, že vtedajší riaditeľ nemocnice Lengvarský dostal onedlho odmenu za to, ako ututlal celý prípad a stal sa ministrom zdravotníctva?“ pýta sa.
    A spolu s ním si nielen tieto otázky kladú aj ďalší „konšpirátori,“ ktorí ešte nezabudli využívať kritické myslenie.
    https://ereport.sk/radacovsky-general-lucansky-sa-nezabil-sam/

  • JankA
    upravené Mon 5 Dec 2022 #18->

    Zora povedal/-a: Blaha
    K záverom, ktoré dnes oznámil právny zástupca Lučanských, sa na sociálnej sieti Telegram vyjadril aj podpredseda Smer- SD Ľuboš Blaha.

    Tlačovka

    https://www.facebook.com/radacovskypatriot/videos/1594386494365059

  • Národná kriminálna agentúra (NAKA) od skorých ranných hodín zasahuje. V putách mali skončiť dvaja muži.

    Ako uviedol portál Startitup, v rukách polície mali skončiť dvaja kukláči. Jeden z nich má byť stále aktívny, druhý už mimo služby. Údajným dôvodom zadržania má byť vydieračský únos.

  • Rozhovor so synom gén. Lucanského:

    https://plus7dni.pluska.sk/rozhovory/lucanskeho-syn-prehovoril-ako-znalci-zrazu-zahadne-nasli-ryhu-obeseni

    Z rozhovoru:

    Ako to myslíte?
    Činnosť obhajcu, ktorého meno sa v prípade môjho otca spomínalo v prvej fáze asi najviac, nestála za nič. Postupne sme nadobudli dokonca pocit, že je len nejakým poslom, odkazovačom, ktorý vec nerieši, ale akoby pracoval pre niekoho iného. Vyšlo nám, že zrejme práve preto bol proti prijatiu ďalšej posily, ktorá by druhej strane videla do karát.

    Pokiaľ ide o Böhmovi výpoveď proti vášmu otcovi, viete, za akých okolností vznikla?
    Tlmočili nám, že pán Böhm sa údajne predtým, ako ho na jeseň 2020 zadržali, stretol v Chorvátsku s nejakými osobami, s ktorými sa vraj dohodol, čo budú vypovedať.

    Viete, o aké osoby išlo?
    Podľa mojich informácií mal byť jednou z nich Norbert Paksi (bývalý šéf policajných odposluchov - pozn. red.), ktorý potom spolu s Böhmom svedčil proti otcovi.

    Potom, ako sa váš otec dostal do ružomberskej nemocnice, sa objavili informácie, že vám kompetentní odmietli vydať jeho zdravotnú dokumentáciu.
    Je to tak, hoci sme mali od otca podpísanú plnú moc na prebratie jeho dokumentácie. Napriek tomu nám ju nevydali.

    Informoval vás niekto o vývoji jeho zdravotného stavu?
    Advokát, samozrejme, zisťoval a zistil, že „všetko bolo v poriadku“, my však doteraz máme nespočetné množstvo otáznikov.

    (Pozn, to bol advokát pred Dr. Radacovskym, vyjadruje sa k nemu nie veľmi pozitívne, ako by robil pre niekoho iného).

    Po zranení došlo k udalosti, ktorá vyústila do smrti vášho otca. Orgány už vylúčili, že by sa tak stalo vinou inej osoby, vy sa však s týmito závermi stále nestotožňujete. Prečo?
    Pre nás je zarážajúci postup vyšetrovateľa aj znalca, ktorý vykonal prvú pitvu a konštatoval vtedy, že na otcovom krku sa nenachádzala žiadna ryha po obesení. Pri dodatočnej obhliadke už však údajne ryhu našiel. Je to veľmi zvláštne. Samotná majiteľka pohrebného ústavu povedala, že s takým postupom sa ešte nikdy nestretla, a to už pracuje v tomto odvetví nejaký čas.

    /————
    Odporucam precitat, je to dlhšie.

  • JankA
    upravené Fri 20 Jan 2023 #21->

    Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vnesenie obvinenia voči poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi pre prečin podplácania i rozhodnutiu špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok pre vznesenie obvinenia...

    tlačovka GP

    Borguľa na sociálnej sieti reagoval, že v prípade, kde bol dlho vedený ako poškodený, sa z neho deň pred hlasovaním o vydaní poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie stal obvinený. „Pol roka ste poškodený, prípad je mesiace uzavretý a zrazu prípad zmení vyšetrovateľa a som obvinený,“ uviedol...

    Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii uviedol, že zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba súčasnej vládnej koalície...

    Čaputová napadne na Ústavnom súde znenie paragrafu 363

    Prezidentka Zuzana Čaputová na budúci týždeň podá na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 s Ústavou a medzinárodnými dohovormi.

  • JankA
    upravené Thu 9 Feb 2023 #23->

    Kajúcnik Imrecze dostal podmienku a peňažný trest 202-tisíc eur

    Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil pre Františka Imreczeho dohodu o vine a treste. Bývalý prezident Finančnej správy za priznanie tak vyviazne zo svojich korupčných prípadov s päťročnou podmienkou a peňažným trestom 202-tisíc eur.

    Pojednávanie sa začalo s miernym oneskorením. Ráno o siedmej bola totiž súdu doručená žiadosť Miroslava Výboha o neschválenie Imreczeho dohody. Jeho právnici v ňom argumentujú aj rozhodnutím českého ústavného súdu. Ten vlani konštatoval v prípade podobnom tomu Imreczeho, že došlo k porušeniu práva na obhajobu.

    Samosudkyňa Pamela Záleská sa však týmto návrhom odmietla zaoberať. Odôvodnila to tým, že Výboh nie je stranou tohto konania.

    Prokurátor Ondrej Repa preto následne prečítal návrh dohody o vine a treste. Za tri korupčné skutky prokurátor Imreczemu navrhoval trojročný podmienečný trest s päťročnou skúšobnou dobou a peňažný trest vo výške 202-tisíc eur.

    Sudkyňa však vyjadrila pochybnosti. Okrem zákazu stretávania sa s bývalými spolupáchateľmi žiadala aj zákaz elektronickej a inej komunikácie. S výškou trestu problém nemala. Tiež žiadala, aby sa Imrecze zúčastnil na pojednávaní trestného činu korupcie ako aj vzdelávacieho programu proti korupcii.

    Na pojednávaní bol Imrecze aj osobne. Pred rozhodnutím nechcel svoje očakávania komentovať.

    Na súde bol aj právny tím Miroslava Výboha, ktorého tiež Imrecze usvedčuje z korupcie. Chcel sa súdu pýtať, ako sa prokuratúra vysporiadala so škodou, ktorú Imrecze spôsobil ako aj na ďalšie výhody, ktoré za spoluprácu s políciou a usvedčovanie ďalších obvinených získal.

    takto sa to robí, do psej matere :/

  • Súd oslobodil Martina Macka spod obžaloby v kauze fekálnych útokov

    Krajský súd v Bratislave oslobodil Martina Macka spod obžaloby v kauze fekálnych útokov. Štvrtkové rozhodnutie súdu je právoplatné, informoval hovorca súdu Pavol Adamčiak.
    „Obžalovaného Martina M. oslobodil spod všetkých bodov predmetnej obžaloby, keďže nebolo preukázané, že žalované skutky spáchal obžalovaný,“ priblížil hovorca verdikt súdu. V celom rozsahu bol zrušený prvostupňový rozsudok, ktorým bol pôvodne uznaný obžalovaný za vinného.

    Adamčiak ďalej uviedol, že senát viazaný právnym názorom dovolacieho Najvyššieho súdu SR plne akceptoval odvolacie námietky obžalovaného, „a preto ho spod obžaloby oslobodil“.

    generál Macko..v telke pečený varený, so "správnymi názormi"

  • Lavazza
    upravené Sun 12 Feb 2023 #27->

    Stav právneho štátu (žiaľ nie materiálneho):

    Kto zastaví sudcu Klimenta?
    Predtým, než obrátime list a začneme ďalší týždeň, chcela by som sa ešte povenovať tohto-týždňovému verejnému zasadnutiu (VZ) na NS SR v kauze obvineného expolicajta Kučerku, t.č. v v Bosne, kde prebieha extradičné a azylové konanie.

    Na VZ samotnom, v neprítomnosti obvineného by nebolo nič zvláštne do momentu, keď sudca Kliment chytil hysterický záchvat po prednese obhajoby Mariána Kučerku, Martina Bezáka, a to až to takej miery, že sa mu vyhrážal poriadkovou pokutou v prípade že bude poskytovať mediálne vyjadrenia!!
    A čo bolo ešte smutnejšie, prokurátor ÚŠP Harkabus mu v tomto nechutnom nedemokratickom a protiprávnom lynči asistoval.

    Poriadková pokuta obhajobe za vyslovenie názoru na verejnosti?? WTF, to kde sme? Chceme tu mať fašistický tribunál? Bude to riešiť Mazák s Javorčíkovou na Súdnej rade, alebo budú naďalej disciplinárne riešiť sudcov za ich názor ako v prípade sudcu OS Ba2 Patrika Števíka, ktorý vyzval listom prezidentku na zmierlivé konanie a rétoriku?

    To, že sudca Kliment nerešpektoval nález ÚS o práve na osobnú slobodu a práve na zákonného sudcu (nevylúčení sa sudcu Klimenta kvôli prokurátorovi ÚŠP Repovi), čo môže viesť u občanov v stratu dôvery v spravodlivosť, a odvolával sa na nález NS SR, bol už len smutný detail.
    Odvolávať sa na par 70 TP, ktorý je určený na úplne ine veci, je tiež už len detail.
    (§ 70 Poriadková pokuta
    (1)
    Kto napriek predchádzajúcemu napomenutiu ruší konanie alebo kto sa voči súdu, prokurátorovi, alebo policajtovi správa urážlivo, alebo kto bez dostatočného ospravedlnenia neposlúchne príkaz, alebo nevyhovie výzve alebo predvolaniu podľa tohto zákona, toho môže sudca a v prípravnom konaní prokurátor alebo policajt potrestať poriadkovou pokutou do 1 650 eur; ak ide o právnickú osobu, až do 16 590 eur. Na možnosť uloženia poriadkovej pokuty musia byť dotknuté osoby vopred upozornené.

    Čo nie je detail, je že o týchto veciach absolútne žiadne z médií neinformovalo, aj keď ich tam bolo požehnane.

    https://t.me/mimisramova/1233