Správy zo Slovenska

1151618202137

Komentáre

  • JankA povedal/-a: Blaha reaguje na dnešnú reláciu na Telo, konkrétne na Kovačiča

    Ľuboš Blaha: „Michal Kovačič z Markízy nikdy nemal dostať vysokoškolský titul. Včera som sa dostal k jeho diplomovej práci a ešte teraz som v šoku

    https://www.facebook.com/watch/?v=538347594497929

  • @Kancelar povedal/-a:
    Rozmyslam, naco dava ponuku v case, ked tu mame "vladu", ktora je hystericka a v krcoch? (a nielen vladu, taka je i velka cast populacie).

    Madari by mohli urobit jeden ustretovy krok: Zacat rozlisovat medzi Madarskom a Uhorskom, pokial si budu Uhorsko privlastnovat, dovtedy ich ponuky na spajanie nebudu brane vazne. Spolocne Uhorsko by mohol byt zjednocujuci prvok, takto ale len rozdeluje oba narody.

    Tie ponuky chodia pravidelne a nie sú adresované len Káčerovi alebo Hegerovi. Myslím, že adresáti chápu.

  • Činnosť Vojenského spravodajstva sa zmení. Treba reagovať na propagandu a hrozby!
    Pôsobenie Vojenského spravodajstva (VS) upraví nový zákon. V utorok ho schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rezort obrany argumentuje, že po 28 rokoch viaceré ustanovenia doterajšieho zákona nezodpovedajú súčasným potrebám a aktuálnemu bezpečnostnému prostrediu. Legislatíva má zohľadniť aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.
    https://ereport.sk/cinnost-vojenskeho-spravodajstva-sr-sa-zmeni/

  • zaujímavá udalosť

    Dráma na úrade vlády: Expremiér Peter Pellegrini sa zrútil k zemi. Išlo o nehodu, reaguje Hlas-SD
    Tradičné rokovanie v stredu na Úrade vlády SR prinieslo poriadne prekvapenie. Expremiér (vtedy ešte za Smer-SD) Peter Pellegrini sa zrútil k zemi.
    Samozrejme, že nešlo o skutočného politika, ale o jeho obraz. Novinári prítomní na Úrade vlády označili rozbitý obraz za nehodu. Vedľa visiacemu expremiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) sa nič nestalo a nespadnutý zostal aj expremiér Robert Fico. Je to nebodaj zlé znamenie?
    O nešťastnú náhodu ide aj podľa strany Hlas-SD, pričom hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková pripomenula, že portréty bývalých aj súčasného premiéra či premiérky zaviedol práve Peter Pellegrini, ktorý sa inšpiroval v Národnej rade SR, ktorá má galériu svojich predsedov. "Na Úrade vlády nič také nebolo," povedala Medveď Macíková pre Noviny PLUS TV JOJ.
    Zároveň poznamenala, že za zlé znamenie to vôbec nepovažuje. "Nemyslíme si, že by mal dotyčný kameraman zlý úmysel a sme presvedčení, že išlo o nehodu. Zároveň veríme, že to nové vedenie dá doporiadku tak, ako sa patrí," dodala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.
    https://plus.noviny.sk/719687-drama-na-urade-vlady-expremier-peter-pellegrini-sa-zrutil-k-zemi-islo-o-nehodu-reaguje-hlas-sd

  • @kulich povedal/-a:
    Orbánov šálik bola ponuka, ktorú hegerovci nepochopili. A podľa toho aj detinsky zareagovali.

    alebo ináč?
    Orbánov šálik bola deklarácia a snaha o predikciu záujmov, darovaný šálik bola odpoveď

  • Sulík sa spojil s Pellegrinim a ide sa pokúsiť povaliť Hegerovu vládu

    Opozičná SaS podala do Národnej rady návrh na vyslovenie nedôvery vláde, spolu s nezaradenými poslancami z Hlasu vyzbierala potrebných 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze

  • Fico prekvapil ďalšími nahrávkami, ktoré majú usvedčovať priamo ministra Mikulca zo špinavostí
    https://www.hlavnespravy.sk/fico-dnes-prekvapil-dalsimi-nahravkami-ktore-maju-usvedcovat-priamo-ministra-mikulca-zo-spinavosti/2980314

    Kiska sa opäť ozval. Radačovský mu pripomenul odporúčanie, za ktoré ho pred rokmi stihol mediálny lynč
    https://www.hlavnespravy.sk/kiska-sa-opat-ozval-radacovsky-mu-pripomenul-odporucanie-za-ktore-ho-pred-rokmi-stihol-medialny-lync/2980090

    ŠTS odmietol obžalobu podanú na advokáta Mareka Paru pre závažné procesné chyby
    https://www.hlavnespravy.sk/sts-odmietol-obzalobu-podanu-na-advokata-mareka-paru-pre-zavazne-procesne-chyby/2980602

  • Diskutovať o KSB mozete ďalej tu: https://ksbforum.info/discussion/438/ksb-klady-a-zapory-vhodnosť-pre-sk#latest

    Tato tema je určená pre správy zo Slovenska.

  • https://www.topky.sk/cl/10/2426619/Unikatny-objav-v-Dunaji--Potapaci-narazili-na-nieco--co-tam-mali-zanechat-este-rimski-vojaci-

    Archeológovia našli opracované kamene a drevené koly pravdepodobne mosta cez Dunaj zo začiatku minulého tisícročia pod hladinou rieky v lokalite Iža pri Komárne. Dlhodobo tam skúmajú bývalý rímsky vojenský tábor. Na výskume spolupracujú archeológovia z Trnavskej univerzity (TU) a Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre, ktorí si prizvali policajných potápačov. Informoval o tom hovorca TU Matúš Demko.

    Archeológovia a potápači poriečneho oddelenia Polície SR si naplánovali zdokumentovanie situácie vo vode a prípadne odobranie vzoriek na začiatok decembra (1. a 2. 12.), keď je nízka hladina rieky a dobrá viditeľnosť. Práca v teréne bola mimoriadne úspešná. Podľa Miroslavy Daňovej z Katedry klasickej archeológie Filozofickej fakulty TU viditeľnosť dosahovala približne jeden meter. "Skúsenosť policajného potápača a zohratosť celého tímu umožnili ponoriť sa do Dunaja a zistiť situáciu na dne. Prekvapilo nás, že na dne okrem opracovaných kameňov objavil aj drevené koly," uviedla.

  • Zora
    upravené Tue 6 Dec 2022 #522->

    Iža

    júl 2021
    Nečakali, že nájdu niečo také: Unikátny objav archeológov na juhu Slovenska prepisuje históriu!
    https://www.cas.sk/clanok/2570371/necakali-ze-najdu-nieco-take-unikatny-objav-archeologov-na-juhu-slovenska-prepisuje-historiu/


    V článku nie je podstatný nadpis. Ide o rozkliknutie až na 2. stranu.

    "Ako sa presúvali légie na územie, kde sídlili kmene Kvádov, doteraz nevedeli. „Na Slovensku máme dve takéto pevnosti, Gerulatu v Rusovciach a Kastel v Iži."
    "Kvádi boli západogermánsky kmeň a spolu s Markomanmi tvorili vyšší kmeňový zväz Svébi."

    O Svéboch:
    http://www.tajnedejiny.sgo.sk/?s=svébi
    http://www.tajnedejiny.sgo.sk/?p=1920

    https://archiv.ksbforum.info/index.php?u=/topic/4691/jezevci-ve-scaron-panělsku-vyhrabali-poklad-ř-iacute-msk-yacute-ch-minc-iacute/1#post-52582
    https://archiv.ksbforum.info/index.php?u=/topic/4691/jezevci-ve-scaron-panělsku-vyhrabali-poklad-ř-iacute-msk-yacute-ch-minc-iacute/1#post-52622

  • Zora povedal/-a: Nečakali, že nájdu niečo také: Unikátny objav archeológov na juhu Slovenska prepisuje históriu!

    Nečakali to len novinári. Archeológovia a reštaurátori (napr. moji rodičia) to vedia veľmi dobre - že dejiny platia len do najbližšej vykopávky.

  • Národné záujmy na prvom mieste!
    Tlačová beseda predsedu strany SMER – SD R. Fica s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska P. Szijjártóom na tému: Národné záujmy na prvom mieste!

    https://www.facebook.com/robertficosk/videos/717456296465953

  • Zora
    upravené Tue 6 Dec 2022 #525->

    Zomrela herečka Marína Kráľovičová, v divadle hrala 74 rokov
    Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok večer slovenská herečka, rodáčka z obce Čáry na Záhorí, Marína Kráľovičová.
    Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postav a ešte dvojnásobok v rozhlase.
    https://kultura.pravda.sk/film-a-televizia/clanok/649490-zomrela-herecka-marina-kralovicova/

    Odmietla očkovanie
    „Nedám. Ak som prečkala uprostred naplno covidom zasiahnutej rodiny takmer jediná s mizivými komplikáciami, tak nevidím k takému pokusu dôvod. Som fatalistka. Prežila som dlhý a krásny život. Čo sa má stať, sa stane. Umrieť môžem tak či onak,“ povedala Kráľovičová, ktorá prezradila, že koronavírusom si teda vlastne už prešla. Našťastie, nemala ťažký priebeh ochorenia a dnes sa teší dobrému zdraviu. Aj ona je tak dôkazom, že ani starší ľudia sa nemajú vzdávať a môžu COVID-19 poraziť.
    https://www.cas.sk/clanok/1086965/herecka-legenda-marina-kralovicova-nakazila-sa-koronavirusom-a-prekvapila-tvrdenim-o-ockovani/

    Odmietla zmluvu DCA
    Herečka sa tento rok vo februári podpísala aj pod otvorený list 44 osobností, ktorý bol adresovaný poslancom NR SR. Išlo o výzvu osobností spoločenského, vedeckého a kultúrneho života na Slovensku, v ktorej žiadali politikov, aby odmietli schválenie „nevýhodnej a riskantnej“ vojenskej dohody s USA (DCA).
    V otvorenom liste zdôraznili, že Slovensko má na rozdiel od mnohých iných štátov NATO veľmi zlú historickú skúsenosť s pobytom cudzích vojsk na našom území, a preto je na túto otázku oprávnene citlivé.
    https://ereport.sk/slovensko-zasiahla-smutna-sprava-zomrela-marina-kralovicova/

    Zomrela prvá slovenská televízna herečka Mária Kráľovičová, rodáčka z Čárov
    https://zahori.sk/69672/zomrela-prva-slovenska-televizna-herecka-maria-kralovicova-rodacka-z-carov/

    https://sk.wikipedia.org/wiki/Mária_Kráľovičová

  • @JankA povedal/-a:
    Národné záujmy na prvom mieste!
    Tlačová beseda predsedu strany SMER – SD R. Fica s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska P. Szijjártóom na tému: Národné záujmy na prvom mieste!

    https://www.facebook.com/robertficosk/videos/717456296465953

    Facka na záver - "Fotoshooting is a Slovak word?". Aj Maďarovi to píli uši. Kua, kedy to dôjde našincovi?

  • P
    upravené Thu 8 Dec 2022 #529->

    Na Slovensku má problémy vyžiť 70 percent ľudí, v Česku je to 52 percent.
    Informovali o tom spoločnosti Profesia a LMC na základe ich prieskumu. Ide o najväčší pokles reálnych miezd od rozdelenia Československa.

    Od 0:56 na:
    https://radiovlna.sk/clanok/101503-spravy-7-12-2022/

    Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta/23088164/vaecsina-ludi-na-slovensku-ma-problem-vyzit

  • 08:54 Minister obrany Naď si prevzal ocenenie od ukrajinského prezidenta Zelenského

    Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si vo štvrtok 8. decembra prevzal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského významné ocenenie Rad Jaroslava Múdreho druhého stupňa. Ukrajinský prezident týmto vzdal hold predstaviteľom iných štátov za služby, ktoré poskytovali Ukrajine a na znak toho, že si tieto krajiny váži. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.
    „Som nesmierne poctený a úprimne si vážim ocenenie prezidenta Ukrajiny Zelenského, ktoré mi odovzdal v Kyjeve. Rad Jaroslava Múdreho mi bude navždy pripomínať všetky náročné rozhodnutia, ktoré sú doma politicky zneužívané, no na Ukrajine zachraňujú životy,” povedal šéf rezortu obrany s tým, že mu bude toto ocenenie pripomínať všetkých vojakov a civilov, ktorí stoja za bezpečnou prepravou životne dôležitého materiálu. „Budem v ňom vždy vidieť vďaku Ukrajincov, s ktorými som sa mohol osobne stretnúť a vyjadriť našu solidaritu. A bude mi hovoriť, že úprimné odhodlanie, viera a spoločný záujem s dobrým úmyslom sú silnejšie než akékoľvek koncentrované zlo,” dodal Naď.
    Minister obrany absolvoval cestu na Ukrajinu spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislavom Káčerom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.
    https://standard.sk/289023/putin-ak-niekto-pouzije-proti-rusku-jadrove-zbrane-bude-zmazany-z-povrchu-zeme-2/

  • nevím jestli to tady už nebylo nevím kam to dát dám do sem
    velmi zajímavý rozhovor s Harabinem na svobodném rádiu

  • Zora
    upravené Sun 11 Dec 2022 #533->

    Čaputová sa na odhalení hrobu osobne nezúčastnila:

    Zuzana Čaputová na poslednú chvíľu ruší svoj pracovný program: Prečo to prezidentka robí?!
    Dnes popoludní sa prezidentka mala zúčastniť na slávnostnom odhalení Hrobu neznámeho vojaka. Na podujatí ju zastúpi vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček, ktorý v jej mene vystúpi s príhovorom,
    https://www.cas.sk/clanok/2746013/zuzana-caputova-na-poslednu-chvilu-rusi-svoj-pracovny-program-preco-to-prezidentka-robi/

  • Matovič chce zrušiť výnimku v rámci zákona o obmedzení platieb v hotovosti

    Centrálny register účtov by mal fungovať až od júla budúceho roka a nie od januára. Ministerstvo financií vyhodnotilo, že na zabezpečenie dôslednej ochrany bankového tajomstva a efektívneho a bezpečného vyhľadávania informácií a aj vzhľadom na náklady na vývoj registra je potrebné posunúť termín jeho uvedenia. Vláda návrh rezortu odsúhlasila.

    Schválenie zákona
    Schválila totiž novelu zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorým sa mení aj zákon o centrálnom registri účtov. Zároveň schválila skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu.

    Cieľom Centrálneho registra účtov je predchádzať, odhaľovať, vyšetrovať a stíhať závažnú trestnú činnosť, ako aj predchádzať legalizácii príjmov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu. Má umožniť efektívne identifikovať vlastníkov účtov. Posunutie termínu je podľa rezortu financií nevyhnutné aj preto, že je tento projekt súčasťou plánu obnovy.

    Predíde sa tak možným komplikáciám pri posudzovaní oprávnenosti plnenia nákladov projektu z plánu obnovy a tým vzniku škôd prenesením nákladov na tvorbu Centrálneho registra účtov na štátny rozpočet.

    Obmedzenie platieb v hotovosti
    Zmena zákona o obmedzení platieb sa týka akčného plánu boja proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu. Ide o návrat k normálnemu fungovaniu zákona o obmedzení platieb v hotovosti pred vyhlásením mimoriadnej situácie, kedy všetky subjekty mali povinnosť vykonávať platby nad 5 000 eur, resp. 15 000 eur bezhotovostne.

    Vyhlásením mimoriadnej situácie v marci 2020, ktorá stále trvá, sa obmedzil zákaz platieb v hotovosti nad príslušný limit. Ministerstvo financií očakáva, že vypustenie výnimky pri mimoriadnej situácii sa dotkne hlavne subjektov, ktoré sa snažia o „optimalizáciu“ svojej daňovej povinnosti.

    A to napríklad vystavením fiktívnych faktúr bez reálneho plnenia. Najväčšie škody na očakávaných príjmoch štátneho rozpočtu spôsobujú podľa rezortu umelo a účelovo vytvárané reťazce obchodníkov, ktorí si medzi sebou vystavujú fiktívne faktúry bez reálneho plnenia, následne platby buď neprebehnú, alebo sú príjmovými a výdavkovými pokladničnými dokladmi deklarované hotovostné platby rádovo v sumách niekoľko sto tisíc eur, pričom posledný článok reťazca uplatňuje vysoký nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty.

  • Súlad
    upravené Mon 12 Dec 2022 #535->

    JankA povedal/-a: Matovič chce zrušiť výnimku v rámci zákona o obmedzení platieb v hotovosti

    Zdá sa, že tomu tento pán veľmi dobre rozumie. Najlepší odborník na bezpečnosť je predsa zlodej, pretože len ten veľmi dobre vie, ako bezpečnostné systémy obísť a ako sa dostať k vytúženej koristi.

  • https://www.startitup.sk/velka-akcia-naka-v-putach-skoncili-byvali-clenovia-zasahoveho-komanda/

    Elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry sú od skorého rána na nohách. Na viacerých miestach Slovenska podľa informácií Startitup zadržali spolu s kukláčmi viac ako desiatku ľudí.

    Medzi nimi sú podľa našich informácií bývalí členovia zásahového komanda Kriminálneho úradu finančnej správy na čele s bývalým šéfom zásahovej jednotky. Akcia má súvisieť okrem iného aj so zbraňami.

  • S dopravákom sa záhadne stratilo vyše 100-tisíc eur z pokút: Neuveriteľný prípad má dohru!
    Muži zákona riešia prípad, ktorý sa tak často nevidí. Dopravný policajt z Okresného dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici ešte začiatkom uplynulého týždňa bez stopy zmizol.
    Okrem neho záhadne zmizlo aj viac ako 100-tisíc eur, ktoré vyzbieral spolu s kolegami na pokutách. Dopravák, ktorý má pracovať v Policajnom zbore viac ako 10 rokov, má vypnutý telefón a informácie o ňom nemajú ani jeho príbuzní. Zmiznúť bez stopy mal ešte začiatkom uplynulého týždňa.
    „V deň, keď mal nastúpiť do služby, ho videli na autobusovej stanici a odvtedy akoby sa po ňom zľahla zem,“ uviedol jeden z jeho kolegov, ktorý nechce byť menovaný. Podľa informácií Nového Času, po neuveriteľnom prípade malo dôjsť k personálnym zmenám u jeho nadriadených, pričom jeden z nich má odísť do civilu a druhého majú preradiť na nižšiu pozíciu.
    /.../
    Podľa našich informácií pritom ide o policajta, ktorý v minulosti v službe zachránil niekoľko životov. Pri hliadkovaní totiž spozoroval vodičov, ktorí mali zdravotné problémy a včasnou reakciou im s kolegami pomohol.
    https://www.cas.sk/clanok/2748245/s-dopravakom-sa-zahadne-stratilo-vyse-100-tisic-eur-z-pokut-neuveritelny-pripad-ma-dohru/

  • @Kancelar povedal/-a:
    Zeby odpoved na Orbanov sal?

    Je tam simultanny preklad, @Lavazza nevidela si ten prejav v madarcine? Neustale tam adresuje Fica ako pan premier.

    Žiaľ nie. Je to sprosto, že nepočujem pôvodnú odpoved.

  • Hlasovanie o dovere vlady je presunute na stvrtok o 17:00

  • Kancelar povedal/-a: Hlasovanie o dovere vlady je presunute na stvrtok o 17:00

    Hlasovanie
    https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlasklub&ID=49259
    3Tarabovci hlasovali za presun, 21 Saskarov sa zdržalo

    Taraba dostáva nakladačku na fb od ľudí