Správy o cirkvách

Diskusia o kresťanských cirkvách a sektách.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kresťanstvo

«1

Komentáre

  • Kanada
    Katolícka cirkev nemá peniaze pre obete zneužívania: Predávajú kostoly!
    Nepotrebujete vlastný Boží stánok? Tak hurá do kanadského Newfoundlandu, tam ich predávajú v 34 farnostiach.
    Cirkev totiž musí zaplatiť odškodné obetiam zneužívania, avšak nemá na to peniaze. Podľa serveru Radio-Canada medzi nimi bude aj Bazilika Jána Krstiteľa, ktorá je druhým najväčším katolíckym kostolom v krajine.
    Konkrétne arcibiskupstvo v Saint John‘s musí obetiam z bývalého sirotinca Mount Cashel zaplatiť zhruba 37 miliónov eur. Jeden z prvých pedofilných škandálov katolíckej cirkvi v Kanade pohol nielen veriacimi, ale celou spoločnosťou.
    V roku 2019 súd rozhodol, že arcibiskupstvo v Saint John‘s je zodpovedné za sexuálne zneužívanie štyroch chlapcov v sirotinci v rokoch 1940, 1950 a 1960. Tým sa prakticky spustili ďalšie spory a obvinenia. Predaj nehnuteľností arcibiskupstvo už spustilo. Najcennejší kúsok je Bazilika Jána Krstiteľa so 17 zvonmi a s kryptou s hrobmi dvoch biskupov. Môže skončiť v demolácii, pretože je plná azbestu.
    https://www.cas.sk/clanok/2685959/katolicka-cirkev-nema-peniaze-pre-obete-zneuzivania-predavaju-kostoly/

  • tam ich predávajú v 34 farnostiach

    A kto tie kostoly kupuje? Jupiter, či azda planéta Saturn? :smile:
    Ako celé je to veľmi zaujímavé, pretože s naštartovanou zmenou svetového poriadku príde aj na zmenu cirkví. Tie by mali zaujať správne miesto v spoločnosti - posúvať človeka duchovne ďalej. Alebo by mali zaniknúť. Očividne cikrvy v Kanade nemajú potenciál sa preformátovať a vrátiť sa k pôvodnej funkcii cirkvi ako inštitúcie pozdvihujúcej duchovnosť človeka.
    Tiež ma ešte napadlo či to nebude podobný scénar ako na Slovnesku, kedy za komunistov cirkvám majetok "brali" (v skutočnosti odkupovali) a potom keď prišla demokracia, tak cirkvy sa majetok zobrali spať, pričom nezaplatili ani halier. Takže takto cirkvi o 50 rokov v kanade vzhlásia "súd proti civkvi bol zmanipulovaný a žiadame vrátenie peňazí aj majetku" a vtedy Jupiter spolu s vládou poslušne vrátia majetok cirkvi, lebo tá im pohrozí revolúciou a zosadením vlády.

  • Trochu mimo, ale jen trochu. Občas se podívám na nemovitosti, které se prodávají v Toskánsku a Umbrii. Kam až lidská "duše" dospěla jsem uviděl v jednom z dílů, kde se prodával kostel, předělaný na obydlí. To by nebylo až tak zvláštní, kostely se běžně prodávají, ale ten se prodával i s máry a rakví. Podle mě si tu nemovitost koupil snad jenom Drákula. Od 11:42

  • "Podle mě si tu nemovitost koupil snad jenom Drákula." Jídelna s rakví patrně slouží současně jako ložnice. Šikovné.

  • Španielsko
    Španielski katolíci chcú, aby cirkev zvážila nepovinný celibát
    Ich návrhy a pripomienky budú spracované v dokumente, ktorý bude predložený na budúci rok vo Vatikáne na synodálnom zhromaždení biskupov.
    Madrid 11. júna (TASR) - Katolíci v Španielsku chcú, aby Vatikán zvážil diskusiu o budúcnosti kňazstva vrátane otázky celibátu, vysviacky žien a ženatých mužov. Uvádza sa to v dokumente, ktorý španielska biskupská konferencia zverejnila v sobotu v Madride.
    Ako informovala agentúra AFP, dokument bol vypracovaný na základe výsledkov konzultácií za účasti viac ako 215.000 ľudí, medzi ktorými boli najmä laici. Svoj názor však vyjadrili aj kňazi a biskupi.
    Ich návrhy a pripomienky budú spracované v dokumente, ktorý bude predložený na budúci rok vo Vatikáne na synodálnom zhromaždení biskupov.
    V texte prezentovanom v Madride sa zdôrazňuje "potreba podrobne preskúmať otázku kňazského celibátu a vysviacky ženatých osôb". Pripomína sa v ňom tiež, že "vyvstala aj otázka svätenia žien". Špecifikuje sa však súčasne, že tieto otázky boli nastolené len v niektorých španielskych diecézach.
    V dokumente sa akcentuje i potreba "prehodnotiť úlohu žien v cirkvi", aby mali početnejšie zastúpenie na vedúcich postoch a niesli tak viac zodpovednosti.
    Podľa dokumentu je "potrebné venovať väčšiu pozornosť" ľuďom, ktorí sú rozvedení, znovu zosobášení alebo majú inú sexuálnu orientáciu.
    "Cítime, že ako cirkev... musíme prijať a sprevádzať každého človeka v jeho špecifickej situácii," uvádza sa v dokumente.
    Tento dokument bol zverejnený len niekoľko mesiacov po tom, ako poslanci španielskeho parlamentu schválili zriadenie odbornej komisie, ktorá vyšetrí sexuálne zneužívanie detí páchané predstaviteľmi katolíckej cirkvi.
    Aj samotná cirkev v Španielsku podnikla začiatkom tohto roka prvé kroky k riešeniu prípadov podozrenia zo sexuálneho zneužívania zo strany duchovných: angažovala totiž tím právnikov, aby viedli rok trvajúce vyšetrovanie, ktoré má nasledovať príklad podobných vyšetrovaní vo Francúzsku a Nemecku.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/spanielski-katolici-chcu-aby-cirkev/640130-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%3Bsearch

  • Kardinál Maradiaga: „Tichá vojna“ proti Cirkvi v Nikarague

    Honduraský kardinál Óscar Rodríguez Maradiaga vyjadril solidaritu s nikaragujskou katolíckou komunitou čeliacou šikanovaniu zo strany miestnej vlády.
    Arcibiskup Tegucigalpy kardinál Óscar Rodríguez Maradiaga tvrdými slovami opísal situáciu šikanovania, ktorej je Katolícka cirkev v Nikarague už niekoľko týždňov vystavená zo strany sandinistickej vlády. Podľa správ miestnych médií honduraský kardinál počas nedeľnej omše 14. augusta povedal, že „táto tichá vojna, ktorú vedú, aby prenasledovali Ježiša v jeho Cirkvi v sesterskom štáte Nikaragua, nie je tým ohňom, ktorý prišiel priniesť Ježiš“.
    Hlas jedného z najbližších spolupracovníkov pápeža Františka,
    člena Rady kardinálov, ktorá je jeho poradným orgánom, zaznel po sérii obmedzení, ktoré zasiahli členov nikaragujskej cirkevnej hierarchie i radových občanov.
    Už desať dní je biskup diecézy Matagalpa Rolando Álvarez spolu s piatimi kňazmi a ďalšími laikmi v obkľúčení polície v budove biskupstva, bez možnosti slobodného pohybu. Vláda prezidenta Daniela Ortegu cirkevného predstaviteľa obvinila z organizovania násilných skupín s cieľom destabilizovať nikaragujský štát.
    V tomto kontexte obliehania bolo tiež nariadené zatvorenie ôsmich katolíckych rozhlasových staníc, zákaz tradičnej procesie Fatimskej Panny Márie v Arcidiecéze Managua a vyhostenie z územia krajiny Misionárok lásky - sestier Matky Terezy z Kalkaty, ktoré našli azyl v Kostarike.

    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-08/kardinal-maradiaga-ticha-vojna-proti-cirkvi-v-nikarague.html

  • Nový apoštolský nuncius Nicola Girasoli už pricestoval na Slovensko
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-08/novy-apostolsky-nuncius-nicola-girasoli-pricestoval-na-slovensko.html

    V Peru ocenili Mons. Nicolu Girasoliho po päťročnej službe nuncia
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-08/v-peru-ocenili-mons-nicolu-girasoliho-po-patrocnej-sluzbe-nuncia.html


    Všetok majetok Svätej stolice bude spravovať bankový ústav IOR
    Inštitút pre náboženské diela IOR, ľudovo nazývaný Vatikánska banka, bude mať výlučnú právomoc nad správou majetku Svätej stolice a jej pridružených inštitúcií.
    Rozhodnutie pápeža Františka, vydané vo forme „reskriptu ex audientia Ss.mi“, je autentickou interpretáciou platných smerníc v tejto oblasti. Vzťahuje sa najmä na Čl. 219, §3 Konštitúcie o Rímskej kúrii Praedicate Evangelium, kde sa v súvislosti so Správou majetku Apoštolskej stolice APSA hovorí o špecifickej úlohe Inštitútu pre náboženské diela IOR.
    Pápežský reskript publikovaný dnes 23. augusta v denníku L'Osservatore Romano stanovuje, že Svätá stolica a pridružené inštitúcie, ktoré sú držiteľmi finančných aktív a likvidity v akejkoľvek forme vo finančných inštitúciách iných ako IOR, musia o tom informovať IOR a čo najskôr ich naň previesť, a to najneskôr do 30 dní od 1. septembra 2022.
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2022-08/vsetok-majetok-svatej-stolice-bude-spravovat-bankovy-ustav-ior.html

  • Po dlhšom čase ma zaujalo niekoľko správ:

    Francúzsko: Jedenásť biskupov je vyšetrovaných ohľadom prípadov zneužívania 
    8.11.22
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-11/francuzsko-jedenast-biskupov-je-vysetrovanych-zo-zneuzivania.html

    Pápež požehnal sochu Krista-bezdomovca pred Svetovým dňom chudobných 
    9.11.22

    Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa chudobných pápež František požehnal sochárske dielo Timothyho Schmalza s názvom „Prichýlenie“ (Sheltering), vyjadrujúce evanjeliovú výzvu prejaviť lásku voči ľuďom bez domova.
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2022-11/papez-pozehnal-sochu-krista-bezdomovca-pred-svetovym-dnom-chudob.html

    Na COP27 v Egypte sa Svätá stolica zúčastňuje už ako zmluvný štát
    14.11.22

    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2022-11/cop27-egypt-svata-stolica-uz-ako-zmluvny-stat-kardinal-parolin.html

    Pápežov list do Barcelony pri 500. výročí obrátenia sv. Ignáca z Loyoly 
    14.11.22
    Pri príležitosti osláv 500. výročia obrátenia sv. Ignáca z Loyoly, ktoré sa v Barcelone osobitne slávi 14. novembra, zaslal pápež František list tamojšiemu arcibiskupovi kardinálovi Omellovi a jeho prostredníctvom sa prihovoril všetkým, ktorí slávia jubileum zakladateľa jezuitov.
    Pápež v liste konštatuje, že Ignácovo obrátenie malo svoj spúšťač v krízovom momente vojnového boja a Boh si tak poslúžil vojnou i morovou epidémiou, aby ho priviedol k sebe. Ignác sa ukázal byť verným povolaniu, ktoré sa mu od Boha dostalo. Svätý Otec však dodáva: „ale čo je dôležitejšie, nenechal si túto milosť pre seba, ale od začiatku ju vnímal ako dar pre druhých, ako cestu, metódu, ktorá môže pomôcť druhým stretnúť sa s Bohom, otvoriť svoje srdce a nechať sa ním osloviť“.
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-11/papezov-list-do-barcelony-pri-500-vyroci-obratenia-sv-ignaca-z.html

    V Ríme predstavili knihu „Štyridsať rokov od prvej pápežskej návštevy Slovákov“
    17.11.22
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2022-11/rim-kniha-styridsat-rokov-od-prvej-papezskej-navstevy-slovakov.html

    Patrónka Slovenska na novej vatikánskej poštovej známke 
    18.11.22
    Vo vatikánskej filatelistickej edícii na rok 2022 je aj poštová známka venovaná trom apoštolským cestám, ktoré podnikol pápež František v uplynulom roku. V grafickej kompozícii so scénou objatia pápeža s utečencami plaviacimi sa na člne a so symbolom starovekého zikkuratu dominuje šaštínska Sedembolestná Panna Mária, patrónka Slovenska.
    Tri apoštolské cesty zaviedli v roku 2021 pápeža Františka v marci (5. – 8.) do Iraku, v septembri (12. – 15.) na Medzinárodný eucharistický kongres v Budapešti a na Slovensko a v decembri (2. – 6.) na Cyprus a do Grécka.


    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2022-11/patronka-slovenska-na-novej-vatikanskej-postovej-znamke.html

    Cirkev upozornila na integrálnu ekológiu v rybnom hospodárstve 
    22.11.22
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2022-11/cirkev-upozornila-na-integralnu-ekologiu-v-rybnom-hospodarstve.html

  • Zora
    upravené Tue 10 Jan 2023 #12->

    16.12.22
    Gesto na znak priateľstva: Vatikán vráti Grécku tri fragmenty sôch z Parthenónu
    https://www.cas.sk/clanok/2750239/gesto-na-znak-priatelstva-vatikan-vrati-grecku-tri-fragmenty-soch-z-parthenonu/
    Pápež daruje do Grécka exponáty Vatikánskych múzeí z Parthenónu
    Ide o hlavu koňa, hlavu chlapca a mužskú bradatú hlavu.
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2022-12/papez-daruje-do-grecka-exponaty-vatikanskych-muzei-z-parthenonu.html

    9.1.23
    Záhadné zmiznutie Dievčaťa z Vatikánu ožíva: Prípad obnovili po 40 rokoch!
    https://www.cas.sk/clanok/2757241/zahadne-zmiznutie-dievcata-z-vatikanu-oziva-pripad-obnovili-po-40-rokoch/

    Pápež prijal kontroverzného tajomníka Benedikta XVI. († 95): Vatikánom sa šíria špekulácie
    https://www.cas.sk/clanok/2757223/papez-prijal-kontroverzneho-tajomnika-benedikta-xvi-95-vatikanom-sa-siria-spekulacie/

  • Zora
    upravené Wed 11 Jan 2023 #13->

    10.1.23 - zomrel George Pell:

    Zemřel bývalý pohlavár Vatikánu souzený za zneužívání dětí
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zemrel-byvaly-pohlavar-vatikanu-souzeny-za-zneuzivani-deti-40419677

    Zomrel austrálsky kardinál George Pell, kedysi tretí najvyššie postavený muž Vatikánu
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/653199-zomrel-australsky-kardinal-george-pell-kedysi-treti-najvyssie-postaveny-muz-vatikanu/


    "Len pred niekoľkými dňami koncelebroval na pohrebe Benedikta XVI. na Námestí sv. Petra."
    "Kardinál Pell, emeritný arcibiskup Sydney a neskôr Melbourne, sa narodil v roku 1941
    v austrálskom Ballarate v štáte Victoria."
    "Vo väzení však predtým kardinál strávil 404 dní života."
    "Po smrti kardinála Pella má kardinálsky zbor 223 členov, z toho 125 voličov."

    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-01/zomrel-kardinal-george-pell.html

  • @Zora povedal/-a:
    10.1.23

    Zemřel bývalý pohlavár Vatikánu souzený za zneužívání dětí

    Zomrel austrálsky kardinál George Pell, kedysi tretí najvyššie postavený muž Vatikánu

    Pěkně se to sype. GP zahazuje nástroj, kterým to tady 2000 "rulil". Jo, jo, za chvíli začíná věk Vodnáře, a musí stvořit nové náboženství s novým "Ježíšem", který se narodí 25.12.
    Čas se mu krátí, na celou akci má tak 150 let.

  • Rusofil povedal/-a: Čas se mu krátí, na celou akci má tak 150 let.

    Pridaj, RKC ako nastroj prakticky vytvoril az Konstantin na Nicejskom koncile, ak sa budeme pridrzat oficialneho datovania roku 325. Krestanstvo uz len zo zotrvacnosti moze kludne fungovat dalsich 500 rokov.

  • @Kancelar povedal/-a:

    Rusofil povedal/-a: Čas se mu krátí, na celou akci má tak 150 let.

    Pridaj, RKC ako nastroj prakticky vytvoril az Konstantin na Nicejskom koncile, ak sa budeme pridrzat oficialneho datovania roku 325. Krestanstvo uz len zo zotrvacnosti moze kludne fungovat dalsich 500 rokov.

    Problém pro GP je fakt, že zákon času nepustí. není v pozici, jakou měl před 2000 lety, kdy stačilo napsat jednu knihu a pár svitků schovat v Kumránu. Dnes je informační doba, tedy to bude muset být něco grandiózního, aby tomu lidé uvěřili. Věk Vodnáře ale tady máme asi tak za 150 let, do té doby musí vyrobit nějakého mučedníka. Nebo opět bude stačit jen něco napsat? Je tady ještě možnost virtuálního divadla.

  • Rusofil povedal/-a: Čas se mu krátí, na celou akci má tak 150 let.

    Som presvedčený, že globálny prediktor má roky až desiatky rokov, určite nie storočia, ak tu vôbec ešte je. Veci sa rúcajú samé, keď ich neudržiavaš a procesy majú svoju zotrvačnosť.

  • Rusofil povedal/-a: tedy to bude muset být něco grandiózního, aby tomu lidé uvěřili

    Na tom již dávno pracují. Začni tímto "Niels Bohr" budoucím "prorokem" a uzříš cestu jakou se ubírá vyobrazení budoucího "Boha" pro "ovce".

  • Zaujimavy clanok, Poliaci sa pustili do Wojtylu: Kňazov upratoval, kam sa dalo. Ján Pavol II. vedel o zneužívaní detí a tajil to

    Sv. Ján Pavol II. ešte ako arcibiskup v Poľsku vedel o sexuálnom zneužívaní detí kňazmi, ktorí mu boli podriadení, a snažil sa ho utajiť, vyplýva z reportáže poľskej televízie TVN24.

    Jeden z nich – Boleslaw Saduš – bol poslaný do Rakúska, kde pôsobil ako farár. Wojtyla s ním udržiaval kontakt aj po tom, ako sa stal pápežom. Okrem toho bol Saduš registrovaným agentom poľskej tajnej služby s krycími menami „Kanon“ a „Brodecki“.

  • Súlad
    upravené Thu 23 Mar 2023 #21->

    Vatikán ide zarábať! Otvára svoje prvé nákupné centrum

    https://www.hlavnydennik.sk/2023/03/23/vatikan-otvara-svoje-prve-nakupne-centrum

    Možno budú predávať aj kliatby, odpustky, relikvie a sexuálne služby mníšok.

    Niekde som čítal, dajte cisárovi, čo je cisárovo a Bohu to, čo je Božie. Bola to v knihe, ktorá s kresťanstvom nemá nič spoločné. Video je zo seriálu Čierna zmija.

    Mimochodom, kto verí rozprávkam, že jedna z najbohatších inštitúcií na svete nemá peniaze?

  • Zora
    upravené Sat 15 Apr 2023 #22->

    Výber udalostí:

    11.4.23
    Vladyka Cyril Vasiľ: „Aby si Slovensko nenechalo opäť vziať slobodu“
    https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2023-04/vladyka-cyril-vasil-aby-si-slovensko-nenechalo-vziat-slobodu.html

    Ubehlo 60 rokov od vydania encykliky Pacem in terris
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-04/ubehlo-60-rokov-od-vydania-encykliky-pacem-in-terris.html

    7.4.23
    Krížová cesta v Koloseu Pápež neprišiel. Jednu z úvah napísali Ukrajinec a Rus, Kyjev je pohoršený
    https://www.postoj.sk/127988/dnes-treba-vediet

    Pápež sa pre chladné počasie nezúčastní na krížovej ceste v Koloseu
    https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-sa-pre-chladne-pocasie-nezuc/706414-clanok.html

    Pred 80 rokmi zaslal Vatikán demarš vojnovej Slovenskej republike
    https://www.teraz.sk/slovensko/pred-80-rokmi-zaslal-vatikan-demars-vo/706143-clanok.html

    4.4.23
    Maďarský veľvyslanec: Očakávam, že pápež u nás znovuroznieti vieru
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2023-04/madarsky-velvyslanec-ocakavam-ze-papez-roznieti-vieru.html
    Pozn. - veľvyslanec je Habsburg.

    29.3.23
    Odstúpil kľúčový člen vatikánskej komisie pre otázky zneužívania detí
    https://www.teraz.sk/zahranicie/odstupil-klucovy-clen-vatikanskej/704422-clanok.html

    25.3.23
    Po stáročiach sú opäť doma: Vatikán vrátil Aténam pamiatky z antického Partenónu
    https://www.cas.sk/clanok/2782991/po-starociach-su-opat-doma-vatikan-vratil-atenam-pamiatky-z-antickeho-partenonu/

    18.3.23
    Pápež František: Ak politik nevie slúžiť, nie je dobrým politikom
    https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2023-03/papez-frantisek-ak-politik-nevie-sluzit-nie-je-dobrym.html

    18.3.23
    Zástupca Vatikánu v Nikarague opustil krajinu
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2023-03/zastupca-vatikanu-v-nikarague-opustil-krajinu.html

    12.3.23
    Pápež František: Do Kyjeva pôjdem, iba ak navštívim aj Moskvu
    https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-frantisek-do-kyjeva-pojdem-i/700353-clanok.html
    12.3.23
    Gender ideológia je najhoršia zo všetkých ideologických kolonizácií, tvrdí pápež
    https://standard.sk/330958/gender-ideologia-je-najhorsia-zo-vsetkych-ideologickych-kolonizacii-tvrdi-papez/

    8.3.23
    Vatikánska banka bola reformovaná v duchu Praedicate Evangelium
    https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2023-03/vatikanska-banka-bola-reformovana-v-duchu-predicate-evangelium.html

    2.3.23
    Reskript o užívaní nehnuteľností, ktoré sú spojené so Svätou stolicou
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-03/reskript-o-uzivani-nehnutelnosti.html

    1.3.23
    Motto pápežovej návštevy do Maďarska: «Kristus je naša budúcnosť»
    Vatikánske tlačové stredisko zverejnilo dnes v stredu 1. marca symboly 41. apoštolskej cesty pápeža Františka do Maďarska, ktorá je naplánovaná od 28. do 30. apríla 2023. Motto znie: „Kristus je naša budúcnosť“, v logu je ústredným prvkom Reťazový most v Budapešti, ktorý symbolicky predstavuje hlavné mesto a krajinu.
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-03/motto-papezovej-navstevy-madarska-kristus-je-nasa-buducnost.html

    25.2.23
    Pápež František: vojna ničí všetkých
    https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2023-02/papez-frantisek-vojna-nici-vsetkych.html

    30.1.23
    Pápež Maltézkemu rádu: Priblížiť sa so súcitom a nehou v Ježišovom mene
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-01/papez-maltezkemu-radu-priblizit-sa-so-sucitom-a-nehou.html

    Mimoriadna generálna kapitula Maltézskeho rádu zvolila štyroch vysokých predstaviteľov Zvrchovanej rady
    http://www.orderofmalta.sk/mimoriadna-generalna-kapitula-maltezskeho-radu-zvolila-styroch-vysokych-predstavitelov-zvrchovanej-rady/

  • Zora
    upravené Fri 5 May 2023 #23->

    Pápež v Maďarsku v prehľade /viacero článkov/:
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2023-04/apostolska-cesta-do-madarska-v-prehlade.html

    1.5.23
    Pápež vyjadril ochotu vrátiť domorodé artefakty z Vatikánskych múzeí
    Pápež František v nedeľu potvrdil, že prebiehajú rozhovory o vrátení artefaktov z kanadskej koloniálnej éry vo Vatikánskych múzeách. Vyjadril tiež ochotu vrátiť ďalšie problematické predmety z vatikánskych zbierok.
    "Napadá mi siedme prikázanie: Ak niečo ukradnete, musíte to vrátiť," povedal pápež František počas tlačovej konferencie na palube lietadla pri návrate z Maďarska.
    Nedávno nechal vrátiť do Grécka tri fragmenty sôch Parthenonu, ktoré boli vo Vatikánskych múzeách dve storočia. V nedeľu potvrdil, že to bolo "správne gesto".
    "V prípade, že môžete vrátiť veci, kde je potrebné urobiť gesto, je lepšie to urobiť," povedal. "Niekedy nemôžete, ak neexistujú žiadne možnosti ... Ale v prípadoch, keď môžete vrátiť peniaze, urobte to. Je to dobré pre každého, takže si nezvyknete dávať ruky do vreciek niekoho iného."
    V súčasnosti mnohé múzeá v Európe a Severnej Amerike prehodnocujú svoje etnografické a antropologické zbierky. Debata o reštitúcii exponátov sa rozprúdila v rámci zúčtovania s koloniálnymi výbojmi a požiadaviek na vrátenie vojnovej koristi od krajín a spoločenstiev pôvodu.
    V prípade Vatikánu rozsiahlu časť zbierok domorodého umenia poslali katolícki misionári do Ríma na výstavu v roku 1925. Argumentuje preto, že obradné masky, opasky a ďalšie veci boli dary. Kritici však pochybujú, či ich domorodci v tom čase mohli voľne ponúkať vzhľadom na rozdiel síl v koloniálnych obdobiach.
    František pripomenul, že rabovanie bolo bežnou črtou dávnych čias. Povedal, že v budúcnosti musia múzeá "v každom prípade rozlišovať", ale tam, kde je to možné, by sa mali predmety reštituovať.
    "A ak zajtra prídu Egypťania a požiadajú o obelisk, čo budeme robiť?" povedal a zachichotal sa s odkazom na obelisk v strede Námestia svätého Petra. Do Ríma ho pred viac ako 2000 rokmi priviezol rímsky cisár Caligula a na dnešné miesto bol premiestnený v 16. storočí.
    František je prvý latinskoamerický pápež a dobre pozná aj tú časť histórie, ktorá je Európanom menej známa. Minulý rok sa v Kanade osobne ospravedlnil domorodým obyvateľom za zneužívanie na internátnych školách zo strany katolíckych misionárov.
    Ako pokračovaním kanadského ospravedlnenia Vatikán už formálne odmietol tzv. doktrínu objavov. Túto teóriu podporovali pápežské buly z 15. storočia a bola použitá na legitimizáciu zabratia pôvodných území. Dnes tvorí základ niektorých zákonov o vlastníctve pôdy v USA a Kanade.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-vyjadril-ochotu-vratit-domorod/711280-clanok.html

    3.5.23
    Pápež sa stretol so zástupcom ruskej pravoslávnej cirkvi
    Pápež František sa v stredu vo Vatikáne stretol so zahraničným vyslancom Ruskej pravoslávnej cirkvi.
    Predseda odboru vonkajších vzťahov moskovského patriarchátu metropolita Anton Sevriuk sa zúčastnil na Františkovej stredajšej audiencii na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Na jej konci sa pápežom stretol. Odovzdal mu dar, ikonu, ktorú František požehnal.
    František v nedeľu 30. apríla uviedol, že sa pracuje na mierovej "misii", ktorá má ukončiť konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Kyjev i Moskva však uviedli, že nemajú vedomosť o žiadnych diplomatických krokoch Vatikánu.
    Pápež sa počas svojej trojdňovej (28.-30. apríla) návštevy Maďarska stretol aj so zástupcom tamojšej ruskej pravoslávnej cirkvi. Počas spiatočnej cesty do Ríma tohto zástupcu a Sevriuka označil za svojich hlavných sprostredkovateľov v úsilí spojiť sa s s moskovským patriarchom Kirillom.
    Podpora ruskej vojny na Ukrajine moskovským patriarchátom skomplikovala medzi rímskokatolíckou a ruskou pravoslávnou cirkvou.
    František tiež v nedeľu informoval, že Vatikán je ochotný pomôcť pri návrate ukrajinských detí, ktoré boli počas vojny na Ukrajine odvlečené do Ruska.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-sa-stretol-so-zastupcom-ruskej/711823-clanok.html

    2.5.23
    Ukrajina odmieta misiu Vatikánu, o ktorej pápež rokoval aj s Orbánom
    /.../
    "Som pripravený urobiť čokoľvek," odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: "Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť."
    Pre stanicu BBC uvedený zdroj v tejto súvislosti povedal: "Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj nesúhlasil s takýmito diskusiami v mene Ukrajiny. Ak prebiehajú rokovania, dejú sa bez nášho požehnania, bez nášho vedomia."
    https://www.teraz.sk/zahranicie/ukrajina-odmieta-mierovu-misiu-o-ktore/711442-clanok.html

    4.5.23
    Parolin potvrdil plán na mierovú misiu v rusko-ukrajinskom konflikte
    /.../
    "Pokiaľ viem, sú s tým oboznámení, ale ako to už v práci úradov býva, niekedy sa správy nedostanú tam, kam sa dostať mali," uviedol Parolin. "To je moje vysvetlenie, ale viem, že obe strany boli informované," dodal.
    /.../
    Vatikán už tradične na ukončení konfliktov pracuje v zákulisí. Navyše, František sa snaží, aby si svojimi opakovanými vyjadreniami solidarity s ukrajinským ľudom neznepriatelil Moskvu.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/parolin-potvrdil-plan-na-mierovu-misiu/712011-clanok.html


    JCKV. Ferdinand Zvonimír Habsbursko-Lotrinský sa zúčastnil na omši Svätého Otca Františka v Budapešti.

    https://www.facebook.com/Royalisti/posts/pfbid0xhuUxMCpk6ydjZAEmQrBvxb8vwgYGS52ydAEVse6PiALX5MzcvSijZXZuGjBKWRnl

  • Keď sa náboženstvá zrazu tak veľmi "ľúbia" ... Túžia po zjednotení? /rečnícka otázka/

    --

    10.5.23
    Pápež vyjadril radosť z udelenia čestného doktorátu rabínovi Skorkovi v Trnave
    z listu pápeža priateľovi rabínovi /celý v článku/:
    "Je významné, že toto vysoké akademické ocenenie ti udeľuje Trnavská univerzita, založená v 17. storočí mojimi spolubratmi jezuitmi, ktorí na nej pôsobia dodnes, hoci už za iných okolností. Vzhľadom na to, že Trnava je mestom s bolestivou históriou z pohľadu židovskej komunity, Tvoja návšteva pri príležitosti udelenia čestného doktorátu je vítaným symbolom novej kapitoly dejín, ktorú náš svet tak zúfalo potrebuje."
    https://www.vaticannews.va/sk/svet/news/2023-05/papez-vyjadril-radost-z-udelenia-cestneho-doktoratu-rabinovi-sko.html

    trnavská informácia o udalosti:
    V Trnave udelili rabínovi Abrahamovi Skorkovi čestný doktorát
    https://www.abu.sk/archiv/spravy/rabinovi-abrahamovi-skorkovi-udelili-na-trnavskej-univerzite-cestny-doktorat

    --

    Pápež František a koptský pápež Teodor II. udelili spoločné požehnanie
    https://www.teraz.sk/zahranicie/papez-frantisek-a-koptsky-papez-te/713327-clanok.html

    Pápež a patriarcha Tawadros: Napriek rozdielom nás spája Kristova láska
    https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2023-05/papez-a-tawadros-napriek-rozdielom-nas-spaja-kristova-laska.html

    --

    3.5.23
    Stretnutie európskych hinduistov a kresťanov podporuje spoluprácu prostredníctvom dialógu
    https://www.vaticannews.va/sk/vatikan/news/2023-05/stretnutie-europskych-hinduistov-a-krestanov-podporuje-spoluprac.html

  • Zora
    upravené Thu 15 Jun 2023 #25->

    Výber správ:

    Nemecko

    13.6.23

    Kolínska arcidiecéza musí obeti zneužívania zaplatiť 300.000 eur


    --

    Vatikán

    13.5.23

    Pápež František zreformoval „ústavu“ Mestského štátu Vatikán

    Svätý Otec František vydal na spomienku Fatimskej Panny Márie, 13. mája nový základný zákon, ktorý má nahradiť zákon z roku 2000, „aby reagoval na potreby dnešnej doby“ a aby medzinárodné záväzky, ktoré Svätá stolica prijala, boli platné aj pre Vatikánsky štát. Členmi pápežskej komisie odteraz budú nielen kardináli, ale aj laici. Zároveň sa sprísnila regulácia finančného plánu ako aj konečného rozpočtu.

    --

    2.6.23

    Tajomník Benedikta XVI. sa vráti do Nemecka

    --

    2.6.23

    Vo Vatikáne nahý muž vyskočil na oltár a protestoval proti vojne

    V Bazilike svätého Petra vo Vatikáne sa muž vyzliekol a postavil sa nahý na oltár. Prípad sa stal vo štvrtok krátko pred zatvorením chrámu. V piatok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

    Evidentne to bol protest proti invázii Ruska, pretože nápis na mužovom chrbte vyzýval na záchranu detí na Ukrajine, uviedol vatikánsky zdroj.

    Švajčiarska garda, ktorá dohliada na bezpečnosť vo Vatikáne, muža odovzdala talianskej polícii. Škrabance na tele si spôsobil sám vlastnými nechtami, dodal zdroj.

    Pápežský oltár je umiestnený pod honosným bronzovým baldachýnom. Je postavený nad hrobom svätého Petra, ktorého dal popraviť rímsky cisár Nero.

    --

    5.6.23

    Kard. Matteo Zuppi odišiel do Kyjeva ako vyslanec pápeža Františka


    6.6.23

    Kard. Zuppi ukončil mierovú misiu na Ukrajine

    --

    6.6.23

    Zverejnili výročnú správu Vatikánskej banky IOR

    --

    Nikaragua

    19.5.23

    Nikaragua: Zatvorili ďalšiu katolícku univerzitu


    2.6.23

    Katolícke školy v Nikarague obsadila polícia

    --

    Čad

    29.5.23

    Čad: Cirkev sa snaží chrániť obyvateľstvo ohrozené masakrami


  • 29.8.23

    Vatikán reagoval na kritiku Ukrajiny za pápežove výroky o dedičstve

    Pápež František nemal v úmysle velebiť ruský imperializmus, keď vo videopríhovore k ruským mladým katolíkom spomenul ruského cára a cárovnú, ktorí prispeli k rozšíreniu Ruskej ríše. Uviedol to v utorok Vatikán po tom, čo Ukrajina Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy".

    Pápež povedal minulý týždeň skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade, že sú "deťmi veľkého Ruska, významných svätcov a kráľov, Petra Veľkého a Kataríny II." ako aj významných Rusov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj kultúry.

    "Nikdy nezabudnite na toto významné dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi," uviedol František.

    Peter Veľký i Katarína II. pritom v 17. a 18. storočí výrazne rozšírili územie Ruskej ríše, pričom dobyli i niektoré časti Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

    Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka však pápež v príhovore volil "veľmi nešťastné" slová. "Práve takouto imperialistickou propagandou... 'potrebou' zachrániť 'veľkú matku Rus' Kremeľ obhajuje vraždu tisícov Ukrajincov a deštrukciu stoviek ukrajinských miest a obcí," uviedol Nikolenko.

    "Pápež mal v úmysle povzbudiť mladých ľudí, aby zachovávali a šírili všetko pozitívne z veľkého ruského kultúrneho a duchovného dedičstva. Určite nevelebil imperialistickú logiku a predstaviteľov vlády, ktorých spomenul," reagoval v utorok hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

    Vatikánske médiá pritom informovali o pápežovom videopríhovore z 25. augusta pri príležitosti ruského Dňa mládeže. Vo svojich správach však predmetné video nezverejnili a ani do nich nezahrnuli citácie, voči ktorým sa ohradil Kyjev.

    Kremeľ naopak podľa AFP Františkov príhovor privítal. "Pápež pozná ruskú históriu. To je veľmi dobré," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

    Pápež pritom pravidelne vyzýva na mier na Ukrajine. Na začiatku invázie však čelil kritike, keď neoznačil priamo Rusko za agresora, pripomína AFP.


  • Milo
    upravené Tue 29 Aug 2023 #27->

    Vatikán sa snaží utlmiť rozhorčenie nad pápežovými slovami chvály na ruskú imperiálnu minulosť

    Vatikán (AP) - Vatikán sa v utorok snažil utlmiť rozruch, ktorý vypukol po tom, čo pápež František počas videokonferencie s ruskými katolíckymi mladými ľuďmi chválil ruskú imperialistickú minulosť, pričom trval na tom, že nikdy nemal v úmysle podporovať novodobú ruskú agresiu na Ukrajine.

    František "určite nechcel vyzdvihovať imperialistickú logiku alebo vládne osobnosti, ktoré boli citované na označenie určitých historických referenčných období," uviedol o.i. hovorca Vatikánu Matteo Bruni vo vyhlásení.

    Vatikán a pred ním aj veľvyslanectvo Svätej stolice na Ukrajine prehovorili po tom, čo sa ukrajinský gréckokatolícky vodca, Jeho Blaženosť Svjatoslav Ševčuk, trpko sťažoval na Františkove výroky. Vatikán komentáre nikdy nezverejnil, no zdieľali ich na sociálnych sieťach po Františkovej videokonferencii s katolíckym stretnutím mládeže v piatok v Petrohrade.

    František predniesol pripravený text, v ktorom povzbudil mladých Rusov, aby boli „umelcami mieru“ a zasiali zmierenie „v tejto vojnovej zime“. Francis však vo svojich poznámkach povedal mladým Rusom, aby si vždy pamätali svoju minulosť.

    „Nikdy nezabudnite na svoje dedičstvo. Ste dedičmi veľkého Ruska. Veľké Rusko svätých, kráľov, veľké Rusko Petra Veľkého, Kataríny II., to veľké imperiálne Rusko, kultivované s toľkou kultúrou a ľudskosťou,“ povedal František podľa videoklipu. „Nikdy nezabudnite na toto dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi, pokračujte. A ďakujem. Ďakujem vám za váš spôsob bytia, za to, že ste Rusi."

    Svjatoslav Ševčuk povedal, že odkaz na ruských imperiálnych vodcov „odkazuje na najhorší príklad ruského imperializmu a extrémneho nacionalizmu“.

    "Obávame sa, že tieto slová niektorí chápu ako povzbudenie práve tohto nacionalizmu a imperializmu, ktorý je skutočnou príčinou vojny na Ukrajine," povedal. "Vojna, ktorá každý deň prináša nášmu ľudu smrť a skazu."

    Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v utorok ocenil Františkovo „hlboké“ pochopenie ruskej histórie a povedal, že ruskí učitelia a školy sa snažia učiť mladých Rusov o ich dedičstve.

    "A skutočnosť, že pápež, povedzme, znie v súlade s týmto úsilím, je veľmi, veľmi potešujúca," povedal Peskov.

    --

    Skrátené zo správy AP


  • 11.9.23

    Viacerí evanjelici vyzvali na nové spolunažívanie s LGBTI+ komunitou

    Členovia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) vyzvali vedenie cirkvi na hľadanie nových spôsobov spolunažívania s LGBTI+ komunitou. Predsedníctvo ECAV pre TASR reagovalo, že zásady spolunažívania v cirkvi zostávajú nezmenené.

    Výzvu podpísali farári i laici naprieč Slovenskom, priblížili iniciátori. Doplnili, že vedeniu ECAV ju odoslali 9. júna, avšak nedostali odpoveď. Medzi podpísanými je napríklad aj evanjelická farárka Anna Polcková či evanjelická teologička Michaela Kušnieriková.

    "Každý z evanjelických duchovných pristupuje v rámci svojej pastoračnej služby ku všetkým ľuďom s kresťanskou láskou a v zmysle biblického učenia, menšiny nevynímajúc," zdôraznilo predsedníctvo.


  • 12.9.23

    Otrasné prípady zneužívania v cirkvi sa utajovali príliš dlho: Na povrch vyplávali strašné skutočnosti

    Na takmer 1000 obetí pohlavného zneužívania v rímskokatolíckej cirkvi vo Švajčiarsku, ako aj na rozsiahle úsilie cirkvi tieto prípady utajiť poukázala štúdia, ktorú v utorok zverejnila skupina akademikov z Univerzity v Zürichu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

    Správu, ktorú historici vypracovali počas jedného roka, si objednala Konferencia biskupov Švajčiarska. Štúdia odhalila, že od roku 1950 sa stalo obeťou 921 osôb. Podľa prvotných zistení 74 percent obetí tvorili deti, pričom zneužívania sa dopustilo celkovo 510 ľudí, takmer všetci boli muži. Viac ako polovica obetí boli muži alebo chlapci a takmer 40 percent ženy alebo dievčatá.

    Väčšinu prípadov neohlásili a niektoré dokumenty obsahujúce informácie zničili. Vedci tiež zistili, že "cirkevní vedúci predstavitelia väčšinu prípadov pohlavného zneužívania analyzovaných do roku 2000 ignorovali, zatajovali alebo zľahčovali".

    "Cirkevní predstavitelia bežne presúvali obvinených a odsúdených duchovných inam, niekedy dokonca do zahraničia, v snahe vyhnúť sa svetskému trestnému stíhaniu," napísali autori správy. Záujmy katolíckej cirkvi a jej predstaviteľov dostali podľa nich prednosť pred ochranou farníkov.

    "Nepochybne ide len o špičku ľadovca," dodali spoluautorky štúdie, historičky Marietta Meierová a Monika Dommannová, na margo zistení. Švajčiarski biskupi v nedeľu oznámili, že začali predbežné vyšetrovanie obvinení zo zakrývania sexuálnych útokov v rámci cirkvi.


  • 14.9.23

    Kard. Parolin: Slovensko môže prispieť k premene sveta

    Na pozvanie Konferencie biskupov Slovenska pricestuje na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky kardinál Pietro Parolin, štátny sekretár Svätej stolice. Pri tejto príležitosti mu vedúci Slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu - Vatican News otec Martin Jarábek položil zopár otázok.

    Pripomeňme, že kardinál Parolin pricestuje pri príležitosti 30. výročia obnovenia diplomatických vzťahov medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou, 1160. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie, 20. výročia návštevy svätého Jána Pavla II. na Slovensko a druhého výročia návštevy pápeža Františka na Slovensku. V dňoch 14. – 16. septembra Vatikánsky štátny sekretár navštívi Bratislavu, Šaštín, Košice a Klokočov.

    Eminencia čo očakávate od návštevy Slovenska?

    Táto návšteva bola plánovaná už tri roky. Z rôznych dôvodov bola odložená a mohla sa uskutočniť až teraz. Prozreteľne sa však zhoduje s tromi výročiami, a to 20. výročím blahorečenia biskupa Vasiľa Hopka a sestry Zdenky Schelingovej, 30. výročím obnovenia diplomatických vzťahov medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou a 1160. výročím príchodu svätých bratov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Zároveň si pripomíname 2. výročie apoštolskej cesty pápeža Františka do tejto krajiny, ktorá sa konala práve v tomto mesiaci, od 12. do 15. septembra 2021. Aj preto bol zvolený tento dátum, hoci je blízko nečakaného vypísania volieb na Slovensku na 30. septembra. 

    Hlavným cieľom je zdieľať vieru cirkevných spoločenstiev, posilniť ich spoločenstvo, obnoviť posolstvo, ktoré Svätý Otec zanechal počas apoštolskej návštevy, spoločne sa modliť k Panne Márii na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, národnej patrónky, za krajinu a za veľké úmysly, ktoré sú blízke pápežovmu srdcu, predovšetkým za mier. Súčasťou cesty sú aj momenty dialógu s úradmi krajiny a zdieľania s občianskou spoločnosťou s cieľom posilniť spoluprácu medzi Svätou stolicou a Slovenskom, aby sa podporili hodnoty, ako sú sociálna spravodlivosť, solidarita, bratstvo a mier.

    Slovensko je malá krajina, čo môže ponúknuť svetu?

    Zdá sa mi, že nedávna cesta pápeža Františka do Mongolska nám jasne ukázala, že pri posudzovaní významu a vplyvu nejakej skutočnosti by sme sa nemali obmedzovať na čísla alebo veľkosť. To isté platí aj pre Slovensko. Jeho malá veľkosť mu nebráni v tom, aby mimoriadne významne prispelo k svetu a jeho premene, čo súvisí s jeho bohatou históriou, kultúrou, kresťanským dedičstvom, oddanosťou duchovným hodnotám a podporou vzájomného rešpektu a občianskeho a náboženského spolužitia.

    Svätí Cyril a Metod sú veľkým príkladom inkulturácie a synodality, ako najlepšie využiť ich posolstvo v súčasnosti?

    Misia svätých Cyrila a Metoda, známych ako „Otcov slovanských národov“, a svätého Gorazda, ich prvého žiaka a Metodovho nástupcu na biskupskom stolci, nám ponúka mimoriadne svedectvo o tom, ako sa kresťanstvo môže úspešne integrovať do rôznych kultúr, čo je pojem známy práve ako „inkulturácia“.

    Zdá sa mi, že z takéhoto svedectva vyplývajú dôležité aspekty pre našu dobu, ako napríklad ocenenie rozmanitosti v jednote, vzájomný rešpekt, potreba medzikultúrneho a medzináboženského dialógu atď. To sú piliere, na ktorých možno budovať mierovú a inkluzívnu spoločnosť. Predovšetkým by som však zdôraznil snahu preložiť obsah našej viery do jazyka prístupného súčasníkom a predovšetkým mladým generáciám. To všetko si vyžaduje veľkú schopnosť vzájomne sa počúvať, čo je cesta synodality, na ktorú nás viedol pápež František.

    V Bratislave, Šaštíne a Klokočove sa budú konať rôzne slávnosti, nakoľko je pre život cirkvi dôležité stretávať sa v modlitbe a potom konať vo svete?

    Radosť z účasti na liturgických sláveniach som už zažil počas cesty Svätého Otca na Slovensku. Bol to silný a duchovne naplnený zážitok! Bude veľmi pekné zopakovať si to: veľké, živé, modlitebné, nábožné zhromaždenia, oslavujúce svoju vieru a živiace ju počúvaním Božieho slova, účasťou na sviatostiach, predovšetkým na Eucharistii, a úctou k Panne Márii, ktorá má v ľudovej zbožnosti Slovenského národa osobitné miesto.

    Pevne dúfam, že nás bude veľa v Bratislave, v Šaštíne a v Klokočove, aby sme sa modlili, a všetkých pozývam k účasti, aby sme posilnili svoje priľnutie k Pánovi, svoju lásku k nemu a našli hlboké dôvody našej angažovanosti vo svete, lásky k blížnemu, sociálnej spravodlivosti a služby druhým, aby Cirkev mohla byť naozaj svetlom pre všetkých a premeniť spoločnosť kvasom evanjelia.

    --

    Kardinál Parolin požehnal súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda

    Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin vo štvrtok popoludní požehnal súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda v areáli Bratislavského hradu. Ako zdôraznil v následnom príhovore, súsošie pripomína stáročnú prítomnosť kresťanstva na Slovensku a zároveň symbolizuje jednotu a kontinuitu slovenského národa.

    U solúnskych bratov ocenil, že spojením viery, vzdelávania a vedeckého pokroku, ako aj presadzovaním umenia a kultúry celkovo pozdvihli slovanské národy.

    Svätí Cyril a Metod, nazývaní aj apoštoli Slovanov, sú spolupatrónmi Európy. Gorazda, prvého známeho svätca slovenského pôvodu, si svätý Metod počas misie na Veľkej Morave vybral za svojho nástupcu.

    Druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu pricestoval na Slovensko pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi SR a Svätou stolicou, 20. výročia návštevy pápeža Jána Pavla II. a druhého výročia návštevy pápeža Františka.

    V príhovore sa kardinál venoval aj vojne na Ukrajine. "Modlíme sa, aby sa vojna na susednej Ukrajine čo najskôr skončila. Všetci sme povolaní s neúnavným nasadením pracovať pre mier," apeloval. Zopakoval slová pápeža Františka z jeho návštevy Slovenska, podľa ktorého je "Slovensko povolané byť poslom mieru v srdci Európy".

    Parolin sa vo štvrtok stretol s najvyššími ústavnými činiteľmi SR - prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) aj premiérom Ľudovítom Ódorom.

    V piatok, na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, bude na národnej púti v Šaštíne hlavným celebrantom slávnostnej omše. Večer potom odcestuje na východné Slovensko. V Košiciach požehná prijímacie a integračné centrum pre ukrajinských utečencov a stretne sa aj s ukrajinskou komunitou. V sobotu bude celebrovať gréckokatolícku liturgiu na pútnickom mieste Klokočov pri Zemplínskej šírave.

    --


  • O evanjelckej cirkvi v Nemecku na príklade.

    Evanjelické noviny

    Ekumenické kazateľské ocenenia pre Nathalie Schuler a Luisu Neubauer

    Za ich úsilie na Christopher Street Day a za ochranu klímy sa cena za kázeň v roku 2023 udeľuje Nathalie Schuler, študentke teológie, a klimatickej aktivistke Luise Neubauerovej.

    26. septembra 2023

    Luisa Neubauer na norimberskom cirkevnom kongrese

    Cenu za kázeň za „najlepšiu kázeň“ tento rok získava študentka starokatolíckej teológie Nathalie Schuler, v kategórii „celoživotné dielo“ aktivistka Piatkov pre budúcnosť (Fridays for future) Luisa Neubauer. Odovzdanie ceny za kázeň sa uskutoční za prítomnosti ocenených 16. októbra v zámockom kostole v hlavnej budove Univerzity v Bonne .

    V priebehu niekoľkých rokov zohrala 27-ročná klimatická aktivistka Luisa Neubauerová významnú úlohu pri formovaní povedomia o úlohe spoločnosti zachovať stvorenie v nemecky hovoriacom svete. Podľa názoru poroty sa pri bližšom pohľade zistí, že Neubauerovej prejav a myslenie obsahuje viacero leitmotívov, ktoré sú štrukturálne analogické k náboženským kontextom a existenciálnym otázkam. To zase významne prispieva k dnešnej kultúre kázania počas globálnej klimatickej krízy.

    Kázeň Nathalie Schulerovej ku Dňu Christophera Streeta

    Porotu zaujala kázeň Nathalie Schulerovej v bohoslužbe ku Christopher Street Day (2023 svojou „teologicky podloženou, vecne diferencovanou a rétoricky obratnou komunikáciou“. V predvečer sviatku svätého Jána sa otázky v biblickom texte o identite Jána Krstiteľa a jeho odpovediach prelínali so skúsenosťami prítomnej kongregácie, keď sa spochybňuje ich identita. Základná dôvera, sebarelativizácia a účasť na budúcich Božích cestách sa stávajú pochopiteľné ako dynamika kresťanskej viery.

    --

    Christopher Street Day ( CSD ) je každoročná európska oslava a demonštrácia LGBTQ+ , ktorá sa koná v rôznych mestách po celej Európe za práva LGBTQ+ ľudí a proti diskriminácii a vylúčeniu. Je to nemecký a švajčiarsky náprotivok k Gay Pride alebo Pride Parades . Rakúsko ich Pride Parade nazýva Dúhový sprievod . Najvýznamnejšími podujatiami CSD sú Berlin Pride , CSD Hamburg , CSD Kolín nad Rýnom , Nemecko a Zürich vo Švajčiarsku .

    --

    Luisa Neubauer

    (niekedy nazývaná nemeckou Gretou Thunberg) sa narodila v Hamburgu. Jej stará mama Dagmar Reemtsma (nar. 1933 ako Dagmar von Hänisch) [5] [6] bola niekoľko rokov vydatá za Feiko Reemtsma z cigaretového impéria Reemtsma a v 80. rokoch sa zapojila do protijadrového hnutia. Senzibilizovala Luisu Neubauerovú ku klimatickým problémom a dala jej podiel v družstve taz . Jej sesternica Carla Reemtsma je tiež klimatickou aktivistkou. [9]


    Rodina Reemtsma sa stala jednou z najbohatších v Európe aj vďaka tomu, že ich firma na výrobu cigariet počas nemeckej okupácie Krymu 1942-1944 nechala pestovať tabak formou nútených prác (vrátane detských) a exkluzívne zabezpečovala dodávky cigariet pre Wehrmacht.