Ako postupovať pri zvýšených zalohach

Vytahujem toto ako osobitnú tému, aby to nezapadlo.

Komentáre

  • Lavazza
    upravené Fri 13 Jan 2023 #2->

    Pokual to niekomu pomôže, narazila som na TG na takéto niečo:

    ⭕️ NAVOD AKO POSTUPOVAT PROTI VYSOKYM ZALOHOVYM PREDPISOM A VYUCTOVACIM FAKTURAM. NENECHAJTE SA OKRADAT A LIKVIDOVAT SVOJE ZIVOTY A UVEDOMTE SI ZE TOTO SA NETYKA LEN NIEKOHO, ALE KAZDEHO JEDNEHO CLOVEKA. KED SA HROMADNE POSTAVITE NA ODPOR A ZACNETE ZA SVOJE ZIVOTY KONECNE BOJOVAT, VYSLEDOK SA URCITE DOSTAVI! SME VO VOJNE! CHCU VASE TELO AJ DUSU! CHCU VASE ZIVOTY!

    EDITOVATELNA VERZIA DOCX TU: https://t.me/energieDIY

    Tu je ten word dokument:

  • ale to su len Zalohy, o rok rok pride vyuctovanie v plnej palbe. Elektriny je inak na Slovensku dost, tieto ceny su drzane umelo...

    Zeby tieto ceny boli odkaz Hegerovi a ostatnym co chcu ist do novej 76 aby sa dohodli na novych volbach a neblaznili s novou vladou?

  • Lavazza
    upravené Fri 13 Jan 2023 #4->

    Vyjadrenie z TG Dr. Weissa:

    Hradit zvysene zalohy za faktury pre podnikatelske subjekty podla poslanca Kremskeho netreba.

    Vsetky fa treba zreklamovat a vratit, zaroven poziadat o oznamenie detailov vypoctu.

    Ziskate tym jednak nove informacie, jednak cas.

    Ak hrozi omeskanie, uhradit treba povodnu vysku zalohy s tym, ze zvysok rozporujete a cakate na odpoved k reklamacii.

    Viac tu:
    https://akw.sk/ako-na-vysoke-zalohove-faktury-za-elektrinu-a-plyn/

  • Lavazza
    upravené Fri 13 Jan 2023 #5->

    Hajzli.

  • Lavazza
    upravené Fri 13 Jan 2023 #6->

    Banda debilov a odborníkov typu Remiska. Pri surfovaní cez TG dom narazila na toto:

    https://www.energie-portal.sk/Dokument/ceny-elektrina-plyn-preddavkove-platby-firmy-2023-108680.aspx

    Neplaťte zálohy, odkazuje vláda. Ceny energií pre firmy chcú nariadiť ako pri domácnostiach

    Spravodajstvo|13.01.2023
    S dotovaním malých podnikov si to vláda rozmyslela. Namiesto toho má štát platiť priamo dodávateľom, aby zlacnili elektrinu a plyn aj pre podnikateľov.

    Odberatelia energií z radov podnikateľov, ktorí dostali zvýšené zálohové faktúry, ich nemajú uhrádzať. Dostanú nižšie výmery. S odvolaním na rokovania s rezortom hospodárstva to dnes (13. januára) vyhlásil Eduard Heger (OĽaNO) poverený vedením vlády.

    Vláda by mala využiť obdobný mechanizmus, aký už uplatnila pri domácnostiach. V ich prípade vydala nariadenia, ktoré „prebila“ cenové rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

    @Sergio podajte reklamáciu a toto dajte do prílohy. Ak Vás odpoja, podajte Trestne oznámenie.

  • Lavazza
    upravené Sat 14 Jan 2023 #9->

    Ono zas to možno nie je tak ustrelený ako sa to na prvý pohľad zdá. Noro na IV nato upozorňoval min od apríla, že pozor zle bude. A ešte je tu aj karma. Koľkí z tých podnikateľov napr. v gastro a maloobchod šikanovali občanov - rúška, modré papieriky, covid certifikáty a pod.

    Úryvok tek diskusie tu: https://t.me/mimisramova/154

  • No len aby, veď vieme že keď tato banda niečo robí, tak vždy niekoho vynechá:

    https://www.hlavnespravy.sk/firmy-dostanu-nove-faktury-nove-opatrenie-bude-stat-za-prvy-stvrtrok-takmer-58-milionov-eur/3016251

    Denník ďalej uvádza, že tým, ktorým nové faktúry prišli, budú zaslané úplne nové. Pôvodne mala vláda uhrádzať iba 80 percent všetko nad stropom 199 eur za megawatthodinu pre elektrinu a 99 eur za plyn. Avšak po novom vláda vykompenzuje malým regulovaným podnikateľom celú cenu nad dané stropy. Nové opatrenie bude stáť za prvý štvrťrok vyše 58 miliónov eur.

    Pred pár dňami sme vás informovali o poslancoch z hnutia Republika, ktorí prostredníctvom svojho videa na Facebooku v pondelok oznámili, že si prešli množstvom okresov ako napríklad Rimavská Sobota, Lučenec či Detva a upozornili na zvýšenie platieb o 300, 400 v niektorých prípadoch aj o 1000 percent.

    „Väčšina prevádzkarov sa zhoduje, že pri takýchto platbách za elektrinu môžu svoje prevádzky rovno zavrieť alebo budú musieť výrazne zdražovať. Totálny kolaps hospodárstva. Buď svoje reštaurácie a obchodíky pozatvárajú a bude sa prepúšťať alebo sa bude musieť všetko výrazne zdražovať a ľuďom nebudú stačiť súčasné výplaty už ani na tie obedy,“ skonštatoval tak poslanec Milan Uhrík.

    Nedávno na enormné zvyšovanie energií doplatila aj jediná hlinikáreň na Slovensku ale i v Európe. Slovalco muselo ukončiť svoju výrobu, a to práve z dôvodu vysokých cien energií a skoro žiadnych štátnych kompenzácií. Fabrika bola donútená prepustiť stovky zamestnancov a odstavenie výroby zasiahlo viac ako tisíc subdodávateľov po celom Slovensku.

  • Lavazza
    upravené Mon 16 Jan 2023 #11->

    A je to tu. Hlinu moc nemusim, ale presne banda babrákov, dopadne ako pri covide, keď obrovské dotácie dostali schránkovej firmy. O čo ide?

    https://www.hlavnespravy.sk/budeme-dotovat-elektrinu-aj-pestovatelom-marihuany-ci-taziarom-kryptomien/3015853

    Na konci dňa ju však zaplatíme v štátnom dlhu, čo v dôsledku znamená, že tí chudobnejší prispejú na energie bohatším. A nielen to. Hlina upozorňuje, že sa istotne vyskytnú snahy štátnu pomoc zneužiť, ako sa to stalo počas covidu: “Zrazu sa zjavili firmy, ktoré vraj zamestnávali veľa zamestnancov, len nikto o tom nevedel, nikto žiadne odvody nevidel, dotáciu však dostali (mimochodom, nevie niekto, čo sa vyšetrilo a koľko peňazí sa podarilo vrátiť?). Teraz sa nám môže stať, že budeme dotovať energiu firmám, z ktorých činnosti štát nemá žiadny príjem, osoh a preto je celkom na mieste otázka, prečo by to mal štát robiť. Keď už ideme pri domácnostiach dotovať všetko a všade, pri podnikateľoch by sme nemuseli, či?”

    Hlina má v tomto pravdu. Podľa slov Matoviča z konca novembra minulého roka Slovensko bude európskym unikátom. Ale prečo? Prečo problém neriešia podobným spôsobom iné európske krajiny? A to ani tie bohatšie ani tie chudobnejšie. Plošná pomoc za istých okolností má obrovskú výhodu – je veľmi rýchla. Ale to v prípade našej vlády neplatí, všetko sa nechávalo na poslednú chvíľu. A v čom sú nevýhody? Platíme ju z dlhov, ceny energií sa nám teda navýšia o úroky

  • Navrhujem pripnúť tému na vrch.

  • Vinníkmi vysokých zálohových faktúr, ktoré prišli začiatkom tohto roka malým podnikateľom, sú bývalý minister hospodárstva Richard Sulík, jeho štátny tajomník Karol Galek a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Vyhlásil to v piatok predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico po neúspešnej snahe o otvorenie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.
    Odvolal sa pritom na list, ktorý minulý rok v júni poslal Galek predsedovi ÚRSO Andrejovi Jurisovi. V ňom ho v mene ministerstva hospodárstva žiadal o posun referenčného obdobia, za ktoré mali dodávatelia elektrickej energie nakupovať elektrinu na rok 2023, na august a september.

    "Títo hochštapleri na ministerstve hospodárstva odporučili a dali žiadosť ÚRSO, aby sa – pokiaľ ide o cenník a ďalšie veci – riadili poslednými dvoma mesiacmi tretieho kvartálu roku 2022, teda augustom a septembrom, kedy bola cena elektrickej energie na burze 600 eur za megawatthodinu. Čo to je? Sabotáž? Ako môže niekto odporučiť úradu, aby stanovil ceny na základe burzovej ceny 600 eur, keď to museli presne vedieť?" kritizoval Fico.

    https://www.ta3.com/clanok/256846/za-zalohove-faktury-mozu-sulik-aj-galek-tvrdi-fico-pracovnikov-rezortu-hospodarstva-nazval-hochstaplermi

    ————
    Názor si urobte sami. Videla som ten list v niektorom z TG kanálov, ale mi nenašlo ho uložiť. Hajzli jednu, pritom vedeli, že ceny idu dole. Dáta bez pátosu alebo Pátos bez dať to v kuse analyzuje.

  • Aspoň niečo:

    Dodávateľ energií: Staré faktúry neplaťte, prídu vám nové

    Spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE) vystaví podnikateľom a organizáciám s regulovanou cenou (tzv. malé podniky) novú dohodu o preddavkových platbách na rok 2023. Pôvodne zaslanú dohodu o preddavkoch môžu odberatelia považovať za bezpredmetnú. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá.

    https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/654236-dodavatel-energii-stare-faktury-neplatte-pridu-vam-nove/

  • Lavazza povedal/-a: Dodávateľ energií: Staré faktúry neplaťte, prídu vám nové

    dozvuky referenda so štartom volebnej kampane zúfalcov

  • Pre info: zenin bratranec ma mensiu stavebnu firmu, zalohy na elektrinu im isli hore z 900E na 5000E, kedze spotrebu maju vyssiu nez je nejaky limit, nevztahuje sa na nich regulacia, musia ziadat o vynimku niekde na ministerstve.

  • @Kancelar povedal/-a:
    Pre info: zenin bratranec ma mensiu stavebnu firmu, zalohy na elektrinu im isli hore z 900E na 5000E, kedze spotrebu maju vyssiu nez je nejaky limit, nevztahuje sa na nich regulacia, musia ziadat o vynimku niekde na ministerstve.

    A na referende bol? To len tak btw.

  • Keď títo babráci niečo robia:

    NAOZAJ STAČILO 😡
    A je to tu .... SUPER !!! po rozpise cien zálohových platieb zo začiatku roka za OcÚ, ZŠ a MŠ (ďalej škola) sme dostali OPRAVENÉ zálohové platby pre OcÚ a školu ...
    takže pred ZÁSAHOM VLÁDY SR
    OcÚ 6 304 eur, po POMOCI VLÁDY SR nový predpis na 7 563 eur,
    Škola pred ZÁSAHOM 25 076 eur a po POMOCI VLÁDY SR 30 013 eur... STAČILO !!!!
    Slavomír Brendza, Okresný predseda SNS Stropkov, starosta obce Breznica

    No dívala som sa na tuto obec, v referende účasť 47%, takze aspoň niečo.

  • No a už sj mainstream sa pýta:

    https://www.aktuality.sk/clanok/PMknR8p/pokles-cien-plynu-v-europe-sa-stale-nepremieta-do-uctov-pre-domacnosti/

    Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou na burze TTF v Amsterdame klesla od začiatku tohto roka o 18 %, pretože nezvyčajne teplé zimné počasie znižuje dopyt a podporuje hromadenie zásob. Plyn zlacnel o viac ako 80 % od augusta 2022, keď jeho cenu vyhnali nahor obavy z nedostatku komodity počas zimy po obmedzení dodávok z Ruska.

    Konflikt na Ukrajine podčiarkol veľkú závislosť Európy od ruského plynu. To prinútilo kontinent hľadať alternatívne zdroje a opatreniami na zlepšenie efektívnosti. Tento prístup spolu s miernymi zimnými teplotami umožnil európskym štátom vytvoriť si zásoby.

    ———
    No a ozvali sa aj pán minister:

    https://www.aktuality.sk/clanok/GpUsvs8/kto-tu-klame-nazor-karla-hirmana

    Verejne tiež stále zdôrazňujem, že posuny v referenčnom regulačnom období robil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Je to úrad, ktorý je na to zo zákona kompetentný a len už tak pripomínam, koná – alebo by mal konať – samostatne. Štandardným regulačným obdobím pre elektrickú energiu bol dlhodobo prvý polrok, na základe ktorého sa potom stanovila cena pre nasledujúci rok.

    Počas uplynulého roka 2022, t. j. dávno pred mojím nástupom do funkcie, však nastalo hneď niekoľko posunov v tomto období. Prvýkrát tak ÚRSO vykonal ešte pred koncom roku 2021, kedy sme o vojne na Ukrajine ešte netušili. Prečo sa tak stalo, a následne ešte párkrát potom, vedia iste posúdiť sami.

    Minimálne však posledný posun a zároveň skrátenie referenčného obdobia na mesiace august a september 2022 urobil ÚRSO preukázateľne na podnet bývalého vedenia Ministerstva hospodárstva SR (MH SR), pričom pod týmto listom je podpísaný samotný Karol Galek konajúci z pozície štátneho tajomníka MH SR. Dokonca ani netvrdím, že to robil so zlým úmyslom.

    Len to dopadlo podľa aforizmu ruského expremiéra a zakladateľa Gazpromu Viktora Černomyrdina: „Chceli sme to urobiť čo najlepšie, ale dopadlo to ako vždy.“ Faktom ale je, že na výsledok snahy SaS doplácame teraz všetci. Dokonca, zdôvodnenie posunu nakoniec ani samotné ministerstvo hospodárstva pod vedením Sulíka a Galeka nenaplnilo tak, ako je pôvodne sľubované v liste adresovanom ÚRSO z 10. júna 2022, podpísaným Galekom:

    „Vzhľadom na stále prebiehajúce úkony nevyhnutné pre implementáciu riešení dojednaných v Memorande (vyjednávanie zmluvy s SE) sa na Vás obraciame so žiadosťou o opätovné predefinovanie referenčného obdobia, za ktoré bude elektrina nakúpená dodávateľmi, zohľadnená v cene pre zraniteľných odberateľov (domácnosti a malé podniky) na rok 2023 tak, že toto referenčné obdobie bude zodpovedať posledným dvom mesiacom tretieho kvartálu roku 2022 (namiesto celého tretieho kvartálu), t. j. so začiatkom od 1. 8. 2022. Tým sa zabezpečí, že dodávatelia dokážu flexibilnejšie plánovať nákup elektriny pre svojich koncových odberateľov a/alebo dokážu už rátať s elektrinou od SE dodanou podľa Memoranda.“

    ——-
    Galek nemal čo dávať žiadne inštrukcie URSo. ÚRSO má byť nezávislý regulačný organ. Tento týždeň bude relácia k tomu na IV, spolu s konzultaciou:-)

  • Niečím musia zaplatiť ľudia podporu toho znovu vznikajúceho vojenského priemyslu, čo už naplánovali. Sami si vo faktúrach máme zaplatiť zbrane, ktoré pôjdu proti Rusom (aj nám). Predsa to nebudú hradiť zo svojich :D

  • Lavazza
    upravené Thu 2 Feb 2023 #21->

    Odporúčam vypočuť si to, ja to potom spíšem, bude tam pán Holjenčik.

    http://radio.infovojna.bz/live