Africké pohanství "vodun"

Zajímavý článek o soudobém pohanství v africe

https://medium.seznam.cz/clanek/ondrej-havelka-vodun-africke-nabozenstvi-nahe-lidske-obeti-a-magicke-fetise-1942

zajímavý také tím, jak autor píše skoro oslavnou ódu na satanistický kult, aniž má problém s tím, že se ještě nedávno praktikovaly lidské oběti (a nejspíš ještě tajně praktikují dodnes). Tak trochu si popletl, kde je sever. Ten popis křesťanského misionáře, uvedený na konci, je také výživný, a signifikantní je, že ten ještě chápe, s čím se setkal, na rozdíl od etnologa konce 20. století.

Komentáre

  • Súlad
    upravené Fri 10 Feb 2023 #5->

    smazáno, osobní rovina

  • R
    upravené Fri 10 Feb 2023 #6->

    osobní rovina, smazáno

  • Súlad
    upravené Fri 10 Feb 2023 #7->

    osobní rovina, smazáno

  • R
    upravené Fri 10 Feb 2023 #8->

    osobní rovina, smazáno

  • smazáno, osobní rovina

  • smazáno, osobní rovina

  • smazáno, osobní rovina

  • H
    Hox
    upravené Fri 10 Feb 2023 #12->

    @Milo

    Moc nerozumím, jaké máš důvody si myslet, že ten misionář nezapsal jednoduše upřímně to, čeho byl svědkem? Sami ti afričané říkají ano, to tady bylo, potvrzují to a tyhle věci se děly otevřeně ještě ve 20. století, zatímco ten dopis je ze 17. století.

    Jinak z mého pohledu mícháš dohromady dost nesouvisejících věcí. Oběť v pohanství má principiálně jiný smysl a důvod než oběť v judaismu. V pohanství je to vždy ten princip protislužby, například "zakopu zaživa dítě do pole = bude dobrá úroda", nebo "chci něčeho dosáhnout = udělám krvavou oběť démonům a ti mi pomůžou", naproti tomu v islámu / judaismu je to zástupná oběťza vlastní hříchy. To je principiální rozdíl. Ponechme teď stranou kabalu a tyhle věci, které se rozvinuly v judaismu po odmítnutí poselství Ježíše, a které vycházejí z babylonské esoteriky a nemají s judaismem před naším letopočtem nic společného. I pravoslaví dělá principiální rozdíl mezi judaismem do a po příchodu Ježíše.

    Pokud by to člověk tedy chtěl nějak klasifikovat, tak je třeba udělat dělící linii právě s ohledem na důvod a smysl oběti. Třeba středoameričtí indiáni, kde bylo taky pohanství, zabíjeli každé ráno rituálně člověka, protože věřili, že pokud to neudělají, tak nevyjde slunce. Pořádali celé válečné kampaně a navzájem se mezi sebou vybíjeli, právě z důvodu toho, aby měli dost zajatců na obětování každé ráno a nemuseli obětovat vlastní. Viz ten film Mela Gibsona, vychází z reálií.

    Oběť zvířete v islámu, tam to není obecně o tom jen tak zabít pronic zanic, ale to zabité zvíře se normálně zabije a maso se rozdá potřebným a spotřebuje na jídlo, je to určitý druh charity. Jiná věc je, že když dnes do Mekky jezdí miliony muslimů, tak to nemá kdo sníst, takové množství masa. Řeší se to pokud vím tak, že nějaká skupina obětuje jen jedno zvíře, místo aby každý obětoval svoje. Barbarské je to jen v tom, že se to děje všem na očím, zatímco pro nás / za nás tady v evropě to dělají řezníci, takže to nevidíme.

    Ta praktika obětování dětí pohřbením zaživa pro dosažení nějakého cíle, je zdokumentována z mnoha pohanských kultur po celém světě, detaily v africe jsou v tom článku, třeba v Tibetu to bylo to samé, když lámové stavěli novou svatyni, tak do každého rohu budovy bylo zaživa zazděno dítě, aby vzniklo "silné meditační místo"...

  • Pohan je od slova pagan a znamená dedinčan. Iba fanatickí prisluhovači diabla robia z pohanstva, tzn. z toho, čo je na dedine, slovo so zlým významom. Ten, kto používa toto slovo ako označenie primitívneho náboženstva v porovnaní s jeho "vyspelým", je hlupák, ktorý by sa radšej k ničomu nemal vyjadrovať, pretože nepozná základné významy slov a šíri lži.

  • Súlad
    upravené Fri 10 Feb 2023 #14->

    Naši predkovia nerobili krvavé a už vôbec nie ľudské obety. Hox tu šíri lži našich nepriateľov, ktorí vlastné zločiny vydávajú za naše, pretože je sám náš zradca a nepriateľ. Jeho pohnútky sú priehľadné, ale ostatní by nemali veriť lžiam o našich predkoch a ľudských obetách, pretože bolo neraz dokázané, že nič také nerobili. Naopak, kresťania pri šírení svojej viery potrebovali ľudské obety, pretože inak by nás nedokázali porobiť. Potrebovali nazhromaždiť temnú energiu gavach, ktorú použili proti nám. Za týmto účelom vraždili prevažne ženy a deti, pretože gavach sa uvoľňuje hlavne pri nesmiernom strachu. Potom svoje odporné činy pripísali nám. Len hlupák nevidí tieto priehľadné lži a len zradca a nepriateľ ich šíri. Kresťania pri pokresťančovaní vyvraždili 2/3 až 3/4 našich ľudí.

  • @Súlad

    Jestli ti vadí termín "pohanství" pro označení podobných kultů, klidně si to pojmenuj nějak po svém, řeč je o uctívání satana. Pokud ti vadí lidské a krvavé oběti, stejně jako mě, tak jsme na stejném břehu. Z těchto kultů mimojiné vyrostla i současná satanistická globalistická "elita", která momentálně útočí na Rusko, je to pořád to samé.

  • Len ukazujem tvoju nekompetentnosť a neznesiem, aby si špinil našich predkov. Chcel si na nás zvaliť to, čo robili tvoji kresťania. Áno, tvoji, pretože vy používate výraz pohan vo význame, v akom ho používaš ty, čím sa snažíte pošpiniť všetko, čo nie je vaše. Možno máme rovnakého nepriateľa, ale to neznamená, že sme priatelia. Zradca ako ty nemôže byť a ani nebude môj priateľ.

  • A nenapadlo tě třeba, že v době, kdy to římané nazvali "paganismus" od "pagan = venkovský", tak to tam na těch vesnicích skutečně bylo, v porovnání s městy? Dnes máme situaci opačnou, na vesnici zdravý rozum a křesťanství, ve městech různé zvrácenosti v mnohem větší míře.

  • Súlad
    upravené Fri 10 Feb 2023 #18->

    A napadlo ti, že sa to dialo tam u nich a nie tu u nás a používanie tohto výrazu je teda nevhodné a kresťania ho zneužívajú na diskreditáciu všetkého, čo nie je ich, pretože nemajú argumenty rovnako, ako to teraz robíš ty? Písal si hlúposti, poučil som ťa, namiesto poďakovania zameriavaš pozornosť iným smerom. Nemôžeš mazať, takže ti nič iné ako prekrúcanie a odpútavanie pozornosti nezostalo.

  • Komentujte a kritizujte prispevky, nie autorov. Inak dam ban samemu sebe za mrhanie casom.

  • Hox povedal/-a: Moc nerozumím, jaké máš důvody si myslet, že ten misionář nezapsal jednoduše upřímně to, čeho byl svědkem?

    V mojom texte je to jednoznačne napísané čo si o kresťanskej propagande myslím. A nespochybnil som jeho popis, to si tam našiel Ty.

    Hox povedal/-a: Oběť v pohanství má principiálně jiný smysl a důvod než oběť v judaismu. V pohanství je to vždy ten princip protislužby, například "zakopu zaživa dítě do pole = bude dobrá úroda", nebo "chci něčeho dosáhnout = udělám krvavou oběť démonům a ti mi pomůžou", naproti tomu v islámu / judaismu je to zástupná oběťza vlastní hříchy. To je principiální rozdíl.

    Hox, toto je čo? Kde je ešte raz ten principiálny rozdiel? V tom, keď žid obetuje Jahvemu zviera, aby vykúpil svoje spáchané hriechy a v tom, keď pohan obetuje zviera za lepśiu úrodu? Chceš merať zakrivenie uhorky?

    Kancelar povedal/-a: Inak dam ban samemu sebe za mrhanie casom.

    A ja sa pridám.

  • d
    dum
    upravené Sat 11 Feb 2023 #21->

    Tak už som sa stratil v tom k akému náboženstvu vlastne Hox inklinuje, či ku kresťanstvu, islamu alebo judaizmu atd . Každopádne termín náboženstvo Ježiš Kristus v NZ ani raz nespomenul takže je to výmysel ľudstva. A pohanov spomína, no v súvislosti s Rimanmi. Mt 20,19
    a vydajú pohanom, aby ho vysmiali, zbičovali a ukrižovali; a tretieho dňa bude vzkriesený.“

    Mk 10,33
    „Hľa, vystupujeme do Jeruzalema a Syn človeka bude vydaný veľkňazom a zákonníkom. Odsúdia ho na smrť, vydajú pohanom,

    Lk 2,32
    svetlo na zjavenie pre pohanov a slávu pre tvoj ľud Izrael.“(Simeon)

    Lk 18,32
    Vydajú ho pohanom, vysmejú ho, potupia a opľujú.
    Lk 21,24
    Ľudia budú padať pod ostrím meča, odvedú ich do zajatia medzi všetky národy a po Jeruzaleme budú šliapať pohania, kým sa nenaplnia časy pohanov.
    Ináč považujem Rimanov tak trochu za amíkov vtedajšej doby a čo sa týka ich náboženstva uctievali panteón bohov, nižších polobohov, bôžikov, duchov aj rôzne kreatúry, čo ale neznamená že uctievali neexistujúce entity, no predsa len entity relatívne.

  • Kancelar povedal/-a: Komentujte a kritizujte prispevky, nie autorov. Inak dam ban samemu sebe za mrhanie casom.

    Proč to množné číslo? Jediný kdo tu napadá autory příspěvků je Súlad.

  • H
    Hox
    upravené Sat 11 Feb 2023 #23->

    Milo povedal/-a: V mojom texte je to jednoznačne napísané čo si o kresťanskej propagande myslím. A nespochybnil som jeho popis, to si tam našiel Ty.

    Pokud je ten popis pravdivý, pak to není propaganda. Navíc neexistuje žádná indicie, že někdy byl na propagandu použit, byl to soukromý dopis který našel o dvě století někdo v archivu.

    Milo povedal/-a: Hox, toto je čo? Kde je ešte raz ten principiálny rozdiel? V tom, keď žid obetuje Jahvemu zviera, aby vykúpil svoje spáchané hriechy a v tom, keď pohan obetuje zviera za lepśiu úrodu? Chceš merať zakrivenie uhorky?

    Rozdíl je v tom, že pokud někdo zakope dítě zaživa pro dobrou úrodu, nebo utopí pro dobrý rybolov, nebo pohřbí pod základy domu pro magickou ochranu, tak je to uctívání satana a smrtelný hřích, a daný člověk který to dělá se nachází v koordinátech satanistického kultu nebo kultu uctívání démonů, což je zprostředovaně to samé.

    Pokud si pozorně přečteš Starý zákon, zjistíš že Izraelité dostali za úkol vyhladit Kanáán mimo jiné i proto, aby se tam přestaly dít tyto satanistické situály, kanáánci třeba běžně upalovali vlastní děti jako oběti "bohům", říkalo se tomu "nechat projít ohněm".

  • Izraelité/židé před a po příchodu Ježíše jsou dvě úplně rozdílné věci, a pohled autorského kolektivu VP SSSR na Starý zákon je až na detaily kompletně mylný.

  • A praktika rituálního zabíjení vlastních dětí nemá skutečně s holocaustem nic společného.

  • Hox povedal/-a: Izraelité/židé před a po příchodu Ježíše jsou dvě úplně rozdílné věci, a pohled autorského kolektivu VP SSSR na Starý zákon je až na detaily kompletně mylný.

    Bez ohľadu na to, či si k tomu prišiel sám alebo je to obsahom programu nejakej sekty, z Tvojej strany sú tieto "diskusie" pre mňa širením Tvojich názorov, ktoré nehodláš ani upresňovať, ani meniť, ani spochybňovať. Nie dialóg ale monológ. Misionárstvo pre nejakú nešpecifikovanú vieru.