Kauza RTVS

Asi si to zaslúži separátnu kategóriu:

https://www.hlavnespravy.sk/ku-kauze-rtvs-sa-vyjadril-uz-aj-matovic-je-suis-marta/3060008

Stanovisko RTVS je nasledovné: „Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa.

Farkašovský neschvaľuje a nesúhlasí s tým, aby si politici vyberali s kým chcú a s kým nechcú ísť do diskusie. Voľba hostí je vo výlučnej kompetencii daného média a vedenia redakcie. Majú sa vraj snažiť, aby skladba hostí bola vyvážená a relevantná k danej téme. Inak kredit a dôveryhodnosť média klesajú. Upozorňuje, že pravidlo prázdneho kresla sa uplatňuje v prípade ak už z objektívnych dôvodov – napríklad v časovej tiesni krátko pred živým vysielaním – nie je možné nahradiť neprítomného hosťa iným hosťom.

Igor Matovič (OĽaNO) Martu Jančkárovú už vraj zažil v x debatách. Tvrdí o nej, že bola vždy mimoriadne dôsledne pripravená, kládla na telo a nepríjemné otázky, ale nikdy od nej nezaregistroval akékoľvek manipulácie, klamstvá či podsúvanie lží.

Zbabelosť či falošná kolegialita v ich brandži bránia akémukoľvek očistnému procesu od nehodných. To má podľa Matoviča na Slovensku za logický následok odchod čitateľov k alternatívnym médiám. „S výsledkom najnižšej dôvery ľudí k práci novinárov v celej Európskej únii … a najvyššej dôvere ľudí v hoaxy a konšpirácie, nie v EÚ, ale na svete = čo je základom úspechu vzkriesenia skorumpovaného Fica a jeho verného pobočníka Pellegriniho,” uzavrel Matovič.

Komentáre

  • Lavazza
    upravené Tue 28 Feb 2023 #2->

    Pohľad p.tezidentky je tu: https://ksbforum.info/discussion/comment/18789#Comment_18789

    Reakcia J.Naďa tu: https://ksbforum.info/discussion/comment/18753#Comment_18753

    Je tam aj video z Naďovho fb, tak si pozrite, kam sme až klesli.

    Pohľad HS na danú vec:

    https://www.hlavnespravy.sk/mali-by-vysvetlovat-namiesto-toho-arogantne-utocia-co-ukazala-kauza-rtvs/3060012

    Verejnoprávna RTVS a jej redaktorka Marta Jančkárová majú škandál: nepustili do diskusnej relácie podpredsedu najväčšej opozičnej strany. Oni však nielen že sa za svoju vinu nekajajú, ale dokonca útočia a požadujú ospravedlnenie.

    Všelijako hlúpo, drzo a školácky sa vyhovárajú, lenže svoju jednoznačnú vinu zo seba nijako nezmyjú. A čo je neuveriteľné, namiesto toho, aby aspoň mlčali, tak RTVS, Jančkárová a celá ich spriaznená mediálna a politická čeliadka dokonca bezočivo útočí.

    Ako zámienku použili výhražné emaily a telefonát. Tie útoky mohli byť skutočné, predpokladajme, že si ich Jančkárová nevymyslela, aby odviedla pozornosť a zachránila si pracovné miesto, hoci pri použití starého pravidla Cui bono treba brať do úvahy všetky možnosti.

    Nie, nechceme bagatelizovať a už vôbec nie ospravedlňovať hrozbu smrteľných či násilných vyhrážok pracovníčke televízie. Toto nemožno akceptovať a máme na to patričné orgány, ktoré, dúfajme, páchateľa vypátrajú. Je však úplným vrcholom bezočivosti, čo hneď s hyenizmom sebe vlastným urobili podaktoré politické strany, vrátane koaličnej SaS: že okamžite obvinili z výhražnej komunikácie neznámeho hlupáka stranu Smer-SSD. Vraj to je výsledok toho, že Smer ľudí radikalizuje!

    A že vraj Smer sa má za tie útoky neznámeho jedinca ospravedlniť! Neklamem, naozaj prišli s takouto požiadavkou… Toto sú také neuveriteľné veci, že na to ťažko hľadať slová. Ostáva veriť v jediné: že dostatočný počet ľudí bude pri voľbách používať na rozmýšľanie mozog a nie nejakú inú časť tela.

  • Ešte vyjadrenie L. Blahu:

    https://www.infovojna.bz/article/video-blahu-konfrontoval-liberalny-novinar-so-zabudovanym-dvojakym-metrom-hodnotenia-reality-a-nazerania-na-udalosti-na-zaklade-ideologickej-posadnutosti

    Liberálny novinár zo Startitup ma chcel dnes roztrhať na kusy za všetko akože zlo, čo som napáchal na Jančkárovej, Čaputovej, Naďovi a všetkých hrdinoch ich milovanej Ameriky.

    Akosi mu to nevyšlo - slušne som mu vysvetlil, ako liberálne médiá klamú, zavádzajú a manipulujú.

    Vôbec sa inak nečudujem, že za štátnu cenzúru sa dnes postavila aj Čaputová - svojho času súd rozhodol, že môžem označovať za fašistku, pretože na to existujú dôvody.

  • https://veci-verejne.sk/tempo-hamranovej-policie-je-vrazedne-v-pripade-vyhrazok-redaktorke-rtvs-mame-podozrivu-osobu-ma-to-naka-lebo-ja-som-rozhodol-odkazuje-hamran/

    Bratislava 28. februára (TASR) – V súvislosti s vyhrážkami redaktorke RTVS Marte Jančkárovej smeruje vyšetrovanie ku konkrétnej podozrivej osobe. Na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá to oznámil prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Zároveň potvrdil, že okrem redaktorky je ďalšou poškodenou v prípade nebezpečného vyhrážania prezidentka Zuzana Čaputová.

    Máme tam určité informácie, dôkazy, ktoré smerujú ku konkrétnemu podozreniu. Zrejme sa budú vykonávať procesné úkony. Pracujeme s konkrétnou osobou, ktorú podozrievame z toho, že sa mohla dopustiť jedného z týchto skutkov,“ povedal Hamran v súvislosti s prípadom vyhrážok redaktorke RTVS.

    Šéf PZ nechcel predbiehať v súvislosti s informáciami o trestnej sadzbe. Ide podľa neho o nebezpečné vyhrážanie, trestné stíhanie sa vedie v troch veciach. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) napriek tomu, že to nie je v jej vecnej pôsobnosti. „Rozhodol som tak ako prezident Policajného zboru, keďže ide o novinárov. A myslím si, že v tejto spoločnosti by už mohla byť takáto stopka pre akékoľvek násilie smerujúce k novinárom, pretože vieme, čo sa stalo v tejto krajine, a bol by som nerád, keby sa niečo také zopakovalo,“ doplnil Hamran. Zároveň informoval, že na regionálnej úrovni bude polícia vytvárať štruktúry, ktoré budú kontaktné, a komunikačné body pre investigatívnych novinárov, aby im vedeli poskytnúť intenzívnejšiu ochranu.