Správy z Grécka

Diskusia bola vytvorená z komentárov oddelených z: Správy - Balkán.

Komentáre

  • Zora
    upravené Mon 27 Mar 2023 #2->

    Najhoršie železničné nešťastie v dejinách Grécka: Zrazili sa vlaky, obetí sú desiatky
    Na najmenej 29 vzrástol v noci na stredu počet obetí zrážky dvoch vlakov v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka. Zranenia utrpelo 85 ľudí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.
    „Väčšina pasažierov bola prenesená do bezpečia,“ uviedol hovorca miestnych hasičov. Zároveň potvrdil, že v utorok tesne pred polnocou sa po zrážke nákladného a osobného vlaku vykoľajili tri vagóny.
    Na mieste stále prebieha záchranná operácia. Na miesto bolo vyslaných asi 150 hasičov a 40 sanitiek, vyplýva z údajov gréckej pohotovostnej služby. Na mieste nehody už boli nasadené aj žeriavy a mechanickí pracovníci, ktorí sa snažia odstrániť trosky a prevrátené vagóny.
    „Operácia na vyslobodenie ľudí prebieha v ťažkých podmienkach spôsobených vážnosťou zrážky vlakov,“ uviedol hovorca miestnych hasičov.
    V čase nehody bolo v osobnom vlaku, ktorý smeroval z Atén do Solúnu, približne 350 ľudí, uviedol prevádzkovateľ trate spoločnosť Hellenic Train.
    Podľa preživších vymrštilo po náraze niekoľkých pasažierov von z vagónu cez okná. Podľa gréckej televízie ERT vypukol po zrážke najmenej v jednom z vagónov požiar, pričom v jeho vnútri boli uviaznutí ľudia.
    Na miesto nehody už vyrazil aj grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris a minister vnútra Takis Theodórikakos dohliada na záchrannú operáciu z centra riadenia krízových situácií.
    Grécke média haváriu označili za najhoršiu vlakovú nehodu, aká sa kedy v Grécku stala.
    https://standard.sk/326225/najhorsie-zeleznicne-nestastie-v-dejinach-grecka-zrazili-sa-vlaky-obeti-su-desiatky/

    Mesto Larisa sa nachádza
    v Grécku
    -vraj rodisko Achila
    -zomrel tu Hippokrates
    -severne od mesta sa nachádza Olymp
    https://en.wikipedia.org/wiki/Larissa
    https://sk.wikipedia.org/wiki/Hippokrates_(lekár)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hippocrates
    https://www.wikiwand.com/cs/Larisa

    v Turecku
    https://en.wikipedia.org/wiki/Larisa_(Troad)

    v Sýrii
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Xaizar

  • Grécky minister dopravy odstúpil po stredajšej železničnej katastrofe — Miestne médiá.
    @investigativnyblogSK

  • Grécky premiér vyhlási všeobecné voľby na máj po tom, čo vláda čelí hnevu občanov kvôli vlakovému nešťastiu.

    @investigativnyblogSK

    ——-
    Tak sa to robí ZetKácko.

  • 30.3.23

    Grécko rozšírilo vyšetrovanie antisemitského sprisahania v Aténach
    Grécko vypočúva osem ďalších podozrivých osôb z Pakistanu v súvislosti s údajným sprisahaním, ktorého cieľom bolo podniknúť antisemitské útoky v metropole Atény, uviedli vo štvrtok miestne policajné zdroje. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
    V Grécku podľa vyhlásenia polície rozbili "teroristickú sieť", ktorá plánovala útoky s cieľom spôsobiť vysoký počet obetí. V prípade zadržali dvoch cudzincov - Pakistancov iránskeho pôvodu vo veku 27 a 29 rokov, ktorí pripravovali útoky na Izraelčanov v Aténach.
    Grécka polícia v súčasnosti zisťuje, či je do prípadu zapojených viac osôb, píše AFP. Terčom útočníkov mala byť budova v Aténach, v ktorej sa nachádza židovská reštaurácia a modlitebňa.
    Bunku mal podľa polície riadiť "Pakistanec, ktorý žije mimo Európy". Nemenované policajné zdroje uvádzajú, že žil v Iráne. Osem mužov, ktorých v prípade vypočúvajú, malo byť v blízkom kontakte s dvoma pôvodne zadržanými osobami.
    Izrael obvinil Teherán, že stojí za sprisahaním a vyhlásil, že izraelská tajná služba Mosad pomohla zabrániť útoku. Iránske veľvyslanectvo v Aténach akékoľvek spojenie s údajným sprisahaním odmietlo.
    Grécko bolo zaradené na zoznam krajín, v súvislosti s ktorými vydala izraelská národná bezpečnostná rada varovanie pred aprílovými oslavami židovského sviatku pesach, pripomína AFP.


    Muž držiaci dáždnik stojí pred židovskou reštauráciou, o ktorej sa grécki predstavitelia domnievajú, že bola jedným z cieľov plánovaného teroristického útoku v centre Atén, utorok 28. marca 2023.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/grecko-rozsirilo-vysetrovanie-antise/704554-clanok.html

  • Cez miesto tragickej nehody v Grécku už premávajú vlaky
    Päť týždňov po najhoršom železničnom nešťastí v Grécku v pondelok čiastočne obnovili premávku na hlavnej železničnej trase spájajúcej Atény so Solúnom.
    /.../
    Nehoda spustila niekoľkotýždňové protesty a ovplyvní parlamentné voľby v máji, v ktorých sa premiér Kyriakos Mitsotakis uchádza o znovuzvolenie.
    Minister dopravy Jorgos Gerapetritis chcel uistiť Grékov o bezpečnosti železničnej linky, a tak sa v pondelok ráno odviezol v prvom vlaku medzi Aténami a mestom Kalambaka. Spolu s ním cestovali šéf železničnej spoločnosti a zástupcovia sprivatizovanej spoločnosti Hellenic Trains, ktorá prevádzkuje vlaky.
    /.../
    Havária vlakov si vynútila niekoľkotýždňové zastavenie železníc. Osobné vlaky medzi Aténami a medzinárodným letiskom začali znova jazdiť 22. marca a o týždeň neskôr sa obnovili nákladné vlaky medzi prístavom Pireus a Solúnom.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/grecko-cez-miesto-tragickej-nehody-uz/705348-clanok.html

  • 20.5.23

    Grécko získalo od britského obchodníka naspäť historické predmety

    Grécko oznámilo, že od britského obchodníka so starožitnosťami získalo naspäť stovky historických predmetov z obdobia neolitu až Byzantskej ríše.

    Grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová v piatok uviedla, že úsilie o opätovné získanie týchto 351 predmetov sa začalo v roku 2006. Úrady v tejto spojitosti vyšetrovali spoločnosť Brita Robina Symesa. Ten je neslávne známy obchodník so starožitnosťami a kľúčová postava v nezákonnom obchodovaní s nimi, píše AFP.

    Talianska a švajčiarska polícia v roku získali množstvo archeologických artefaktov, ktoré boli ukradnuté z Talianska a uchovával ich Symes.

    Medzi získanými predmetmi je aj bronzová socha Alexandra Macedónskeho z 2. storočia, sošky z bieleho kameňa zo 4. storočia pred naším letopočtom, či kykladská figúrka z obdobia rokov 3200 až 2700 pred naším letopočtom.

    Grécko vyvíja úsilie získať ukradnuté artefakty z múzeí a súkromných zbierok na celom svete, pripomína AFP.

    Vatikán v marci tohto roka po stáročiach vrátil Grécku tri fragmenty Partenónu, hlavného chrámu antických Atén. Pápež František to vtedy označil za gesto priateľstva.

    https://www.teraz.sk/zahranicie/grecko-ziskalo-od-britskeho-obchodni/715712-clanok.html

  • Kancelar
    upravené Tue 25 Jul 2023 #9->

    Ohladom poziarov na Rhodose, zaujimavy poziar na hoteli:


    Nezhoreli ani palmy, ani slnecniky o 10 metrov dalej...


    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-pred-a-po-zabery-z-hotelu-na-rhodu-ktery-sezehly-plameny-40438642

  • Milo
    upravené Thu 27 Jul 2023 #10->

    Muža zatkli za výbuchy v Masonic Lodge v Aténach

    25.7.2023

    Polícia v Aténach zatkla 61-ročného muža v súvislosti s dvoma výbuchmi spôsobenými malými provizórnymi bombami v slobodomurárskej lóži Grand Lodge v centre mesta z 13. júla.

    Podľa štátnej televízie ERT v utorok podozrivého identifikovali vyšetrovatelia, ktorí skúmali útok na slobodomurársku budovu na centrálnej ulici Acharnon a druhý výbuch, ktorý sa odohral neďaleko.

    CCTV zaznamenala muža, ktorý si zrejme zakrýval tvár.

    Zariadenie, ktoré spôsobilo výbuch, pozostávalo z malej nádoby na propán, starého mobilného telefónu, batérie a poistky zabalené v kartónovej krabici, ktorá bola umiestnená mimo budovy.

    K výbuchu došlo 13. júla krátko po 6:30 a po tom, čo naň anonymný volajúci upozornil hovorom na medzinárodnú tiesňovú linku <112>. Volajúci však nespomenul čas výbuchu a zariadenie sa spustilo, keď sa na miesto ponáhľala polícia .

    Po zatknutí muž údajne vyhlásil, že je „strážcom ústavy“.

    Skupina s rovnakým názvom sa pred pár rokmi objavila v Grécku, no zdá sa, že zanikla.

    https://www.keeptalkinggreece.com/2023/07/25/masonic-lodge-man-arrest-athens-greece/

  • Jednoznačně úder po turizmu. Nebude infrastruktura, nebudou turisté.

  • Milo
    upravené Fri 28 Jul 2023 #12->

    Evakuácia v gréckom Volose po výbuchu v muničnom sklade letectva

    podľa GCT

    Silné výbuchy muničného skladu, ktorý patrí gréckemu letectvu, sa odohrali vo štvrtok o 17:45 na základni Nea Anchialos neďaleko Volosu.

    K výbuchu došlo po tom, čo sa požiar, ktorý vypukol v regióne v stredu, podľa informácií rozšíril na vojenské letisko, ktoré slúži ako základňa 111. bojového krídla taktického letectva.

    Výbuch bolo počuť vo Volose a širšom okolí, zatiaľ čo v oblasti Nea Anchialos sa rozbilo niekoľko okien. Jeho rázová vlna prinútila niekoľkých obyvateľov Volosu vyjsť zo svojich domovov.

    https://greekcitytimes.com/2023/07/28/evacuations-in-greeces-volos-after-explosion-in-an-airforce-ammunition-warehouse/


  • 31.7.23

    Opitý vodič spôsobil lesný požiar na ostrove Chios

    Veľký požiar spôsobil v pondelok na gréckom ostrove Chios opitý vodič, ktorý pri havárii zdemoloval svoje auto. Vyplýva to zo správy verejnoprávnej televízie ERT, informuje TASR podľa agentúry DPA.

    Vodič pri ceste v skorých ranných hodinách stratil kontrolu nad autom a vrazil do krovia. Motor auta sa vznietil a od neho sa plamene rýchlo rozšírili do blízkeho lesa v severozápadnej časti piateho najväčšieho ostrova v Grécku, ležiacom neďaleko Turecka.

    Pre požiar evakuovali dve dediny a do hasenia nasadili celý hasičský zbor na ostrove vrátane dobrovoľníkov a vrtuľníkov. Oheň sa podarilo dostať pod kontrolu popoludní.

    Vodiča zadržali za jazdu pod vplyvom alkoholu. Prokuratúra ho tiež obviní z podpaľačstva z nedbanlivosti.

    Podľa gréckych predstaviteľov je nedbanlivosť príčinou väčšiny požiarov v krajine. Za uplynulé štyri týždne zničili v celom Grécku približne 43.000 hektárov lesa, krovín a poľnohospodárskej pôdy, ukazujú odhady vlády v Aténach.


    --

    Chios – ostrov obranných věží, větrných mlýnů a jediný Ráj mastichy na světě. Připravte se na skutečnost, že Chios je jiný. Ve všech ohledech. Zde je frontová linie mezi dvěma světy. Linie mezi kolébkou západní demokracie a osmanskou říší, jizva krvavě vyrytá do podvědomí paměti národa. Je ironií osudu, jak se dnes evropská pseudodemokracie k Řecku chová… Každá stavba na ostrově i dnes může sloužit na obranu rodiny. Každá vesnice a město jsou situovány jako pevnost, celý ostrov tvoří obranný štít proti vpádu Turka. Včera, dnes, po staletí…

    https://www.reckonasbavi.cz/chios-raj-mastichy-vezi-mlynu/

    https://sk.wikipedia.org/wiki/Chios

  • Zora
    upravené Mon 25 Sep 2023 #14->


    Stádo oviec v Grécku spáslo vyše 270 kilogramov konope, skákali vyššie ako kozy

    23.09.2023

    Stádo hladných oviec, ktoré sa potýkali s následkami búrky Daniel, spáslo v skleníku v strednom Grécku vyše 270 kilogramov konope pestovaného pre liečebné použitie. Ovce neskôr skákali vyššie ako kozy, čo je neobvyklé, uviedol majiteľ farmy pri obci Almyros v oblasti Thesálie.

    Búrka Daniel priniesla historicky najvyššie mesačné zrážky v Európe. Prívalové lijáky v strednom Grécku viedli k zosuvom pôdy, poničili cesty a mosty a ochromili dodávky vody. Stádo oviec sa pred záplavami uchýlilo do skleníka. Po spasení konope začali ovce podľa pastiera vykazovať "čudné správanie".

    "Neviem, či je to na smiech alebo na plač. Bola vlna horúčav a prišli sme o veľa produkcie. Nasledovali záplavy, prišli sme takmer o všetko. A teraz toto," povedal majiteľ farmy Jannis Burunis. "Stádo vliezlo do skleníka a zožralo, čo zostalo. Po pravde neviem, čo povedať," dodal. Ovce "skákali vyššie ako kozy, čo sa nikdy nestáva", oznámil miestna rozhlasová stanica.

    V roku 2017 grécka vláda legalizovala používanie konope na liečebné účely. Tento rok Grécko otvorilo svoj vôbec prvý závod na produkciu liečivého konope.

    https://hnonline.sk/svet/96106121-stado-oviec-v-grecku-spaslo-vyse-270-kilogramov-konope-skakali-vyssie-ako-kozy?fbclid=IwAR0eUSRNu8lKVQ9ER_oK0fX9Up3__Xs99-BCOeIEH56_L2QFCMNDJNMhPbw

  • o
    upravené Mon 25 Sep 2023 #15->

    Zora povedal/-a: Stádo oviec v Grécku spáslo vyše 270 kilogramov konope, skákali vyššie ako kozy

    Overton by povedal, že ide o fázu 5 – popularizácia...

  • 17.10.23

    Mitsotakis: Klesajúca pôrodnosť v Grécku je národné nebezpečenstvo

    Klesajúca pôrodnosť v Grécku predstavuje "národné nebezpečenstvo", vyhlásil v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis po tom, čo najnovšie údaje ukázali, že počet obyvateľov Grécka by sa mohol do roku 2050 znížiť o vyše milión ľudí.

    Grécko vlani zaznamenalo len jeden pôrod na dve úmrtia, upozornil v utorok Mitsotakis na konferencii o demografii. Dodal, že ide o "národne nebezpečenstvo, ktoré je v plnom rozvoji".

    "Naši ľudia patria k najstarším v Európe," uviedol premiér s tým, že počet Grékyň vo veku od 20 do 40 rokov za uplynulých päť rokov klesol o 150.000.

    "Ak nič neurobíme... do roku 2050 nás môže byť menej o 1,4 milióna," uviedol pre štátnu televíziu TV ERT demograf Byron Kotzamanis, autor štúdie, ktorá predpovedá demografický vývoj v Grécku.

    Grécky štatistický úrad ELSTAT v októbri oznámil, že v roku 2022 zaznamenali v krajine o niečo menej než 77.000 pôrodov a vyše 140.000 úmrtí. Počet pôrodov klesol v porovnaní s rokom 2021 o 10,3 percenta. Pre porovnanie v roku 1932 zaznamenali v Grécku vyše 185.000 pôrodov a menej než 118.000 úmrtí.

    Aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) odhaduje, že počet obyvateľov Grécka klesne do roku 2030 z 10,4 milióna na desať miliónov.

    Mitsotakisova konzervatívna vláda, ktorú Gréci v júnových voľbách opätovne zvolili do funkcie, vytvorila nové ministerstvo pre rodinné otázky a prisľúbila, že zvýši prídavky na deti.


  • Protest migrantov spôsobuje chaos v prístave na ostrove Rodos

    Atény 29. októbra (TASR) - Približne 400 migrantov a utečencov protestovalo v nedeľu v prístave Rodos na rovnomennom gréckom ostrove a žiadalo presunutie na iné miesta v Grécku. Protestujúci zároveň bránili doprave v prístave, aby si vynútili splnenie požiadavky.

    Väčšina migrantov a utečencov, ktorí protestovali proti podmienkam života na ostrove, bola zachránená počas ich nebezpečnej plavby cez Stredozemné more a potom prevezená na Rodos na zaregistrovanie. Rodos sa nachádza v juhovýchodnej oblasti Egejského mora.

    Migranti blokovali trajekt "Nissos Chios" a bránili mu vo vyplávaní na more, takže prichádzajúca loď nemohla v prístave zakotviť.

    Žiadali, aby mohli nastúpiť na tento trajekt, ktorý by ich okamžite odviezol z ostrova na grécku pevninu alebo do vyhovujúcich ubytovacích zariadení, dodala pobrežná stráž.

    Teraz prebieha vyjednávanie medzi prístavnou políciou a protestujúcimi migrantmi.

    Podľa oficiálnych údajov prišlo za prvých osem mesiacov roka 2023 do Grécka 10.790 migrantov a utečencov, čo je dvojnásobok počtu 5216, zaznamenaného za to isté obdobie vlaňajška.

  • Mimovládne organizácie v Grécku: Tábory pre migrantov sú preplnené

    Atény 9. novembra (TASR) - Mimovládne organizácie v Grécku vo štvrtok varovali, že prijímacie strediská pre migrantov sú preplnené a situáciu sotva zvládajú.

    Približne 30 organizácií, medzi ktorými je aj Grécka rada pre utečencov spolupracujúca s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), uviedlo, že systém prijímania utečencov v Grécku "nefunguje správne".

    Tento stav podľa nich "zbavuje žiadateľov o azyl a utečencov prístupu k právam a službám, čo je v rozpore s právnymi predpismi EÚ a vnútroštátnou legislatívou".

    Na gréckych ostrovoch v Stredozemnom mori, kam prichádza mnoho migrantov bez dokladov, sú tábory pre migrantov preplnené.

    Na ostrove Kos sa pre nich až do registrácie vzťahuje neformálny režim "zadržiavania" bez prístupu k lekárovi. Zdravotnícky personál pritom odišiel z tábora koncom októbra. Na Samose je pre 4000 ľudí iba jeden lekár.

    Migranti na ostrove Lesbos sú v niektorých prípadoch zadržiavaní mesiac. Na Rodose vôbec nie je záchytné stredisko, hoci na ostrov dorazilo tento rok približne 5000 ľudí.

    Grécke ministerstvo pre migráciu agentúre AFP uviedlo, že sa usiluje o zlepšenie podmienok na svojich ostrovoch a urýchlenie snáh očakáva v najbližších dňoch až týždňoch.

    Medzi januárom až začiatkom novembra prišlo do Grécka vyše 38.000 ľudí, čo je nárast o približne 20.000 v porovnaní s celým rokom 2022.