Blízky východ

«134

Komentáre

  • Turecko:
    Turecko má zaregistrovaný nový názov. Krajina nechce zdieľať meno s moriakom
    Premenovanie potvrdil tureckej štátnej agentúre Anadolu hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Zmena názvu nadobudla platnosť hneď po obdržaní žiadosti," uviedol.
    Organizácia Spojených národov zaregistrovala nový oficiálny názov Turecka. Ankara totiž požiadala o zmenu anglického slova Turkey na Türkiye, uviedla dnes agentúra EFE. Podľa tureckej vlády nový názov z turečtiny lepšie vystihuje národné hodnoty.
    Podľa tureckých médií je však hlavným dôvodom registrovanej zmeny to, že v angličtine má toto slovo viacero významov.
    Bolo skôr Turecko či moriak?
    V slovenčine konotáciu medzi Tureckom a moriakom nebadať. V jeho doterajšom uznávanom názve v angličtine však bila do očí dlhodobo. Slovo "turkey" v ňom totiž označuje nielen krajinu polmesiaca, ale aj moriaka.
    Termín Turkey sa začal používať na označenie „krajiny okupovanej Turkami“ už od roku 1300. Ako spomína internetový slovník dicionary.com, túto terminológiu použil už aj anglický básnik Geoffrey Chaucer v knihe The Book of the Duchess (1368).
    Vták, ktorý je pôvodom z amerického kontinentu a je aj symbolom Dňa vďakyvzdania, bol po Turecku pomenovaný dodatočne. Teórií, ako k tomu došlo, je viacero.
    Jedným z prítomných motívov je, že moriak pripomínal iného vtáka, ktorý bol importovaný cez turecký región.
    Turci moriaka nikdy nepovažovali "za svojho" živočícha, čo vedie k ďalšej zaujímavosti. V turečtine ho nazývajú "hindi", čím jeho pôvod zase prisudzujú Indii.
    Zmenu presadzovali už predtým
    Premenovanie krajiny z Turkey na Türkiye potvrdil tureckej štátnej agentúre Anadolu hovorca OSN Stéphane Dujarric. "Zmena názvu nadobudla platnosť hneď po obdržaní žiadosti," uviedol.
    Názov Türkiye už predtým turecká vláda používala vo svojej oficiálnej komunikácii v angličtine. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navyše nariadil tureckým firmám, aby začali používať na svojich výrobkoch označenie Made in Türkiye. Časť firiem to však robila už pred vládnym nariadením.
    Podľa tureckého kabinetu nový názov lepšie reprezentuje „kultúru, civilizáciu a hodnoty národa“. Podľa tureckej tlače je však hlavným dôvodom zmeny fakt, že pôvodný názov vzbudzoval nežiaduce konotácie.
    Registrácia nového názvu krajiny v databáze OSN je často dôsledkom politických zmien. Niekoľko krajín sa premenovalo po konci koloniálnych režimov.
    V roku 2016 susedná Česká republika zaregistrovala do databázy OSN svoje skrátené označenie Česko. V anglickom variante to teda znamenalo zmenu z dlhého názvu Czech republic na Czechia.
    https://hnonline.sk/svet/96022581-turecko-ma-zaregistrovany-novy-nazov-krajina-nechce-zdielat-meno-s-moriakom


    Plánovaný turecký zákon o internete kriminalizuje „šírenie dezinformácií“
    Odbory novinárov odsúdili nový návrh zákona o internete, ktorý po prvý raz definuje „úmyselné šírenie dezinformácií“ ako trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na jeden až tri roky. /úryvok, do slovenčiny mi krásne preložil obyčajný prekladač google/
    https://balkaninsight.com/2022/05/27/turkeys-planned-internet-law-to-criminalise-spreading-misinformation/

  • Türkiye - je na smiech ako sa snažia zdegenerovanou latinčinou opísať reálny svet. Ešte mohli pridať mäkčeň na T a preškrtnúť k r (ako majú vo zvyku preškrtávať písmenká poliaci) napríklad Ťüɍƙíye. Toľké utrpenie s latinkou namiesto toho aby použili jednoduché Ruské тюрки.

  • Ďalšia v rade by mala byť nemčina, pretože tam je tyrkysová farba Türkys. Turecký sa povie türkisch. Rozdiel je teda len s alebo š na konci slova.

  • Na moravském Slovácku je turkyňa kukuřice. Na Valašsku tuším turkyň podle vzoru dlaň. Tož aby nám nečarovali s moravštinou.

  • P
    upravené Tue 28 Jun 2022 #7->

    Šokujúci únik toxického plynu v jordánskom prístave zabil najmenej 10 ľudí a zranil 100 ľudí

    Najmenej 10 ľudí zomrelo a viac ako 250 bolo zranených v pondelok, keď z nádrže v jordánskom prístave Akaba unikol toxický plyn, informovali štátne médiá
    K úniku došlo potom, čo počas prepravy spadla nádrž naplnená látkou, o ktorej sa uvádza, že ide o kvapalný chlór, uviedol hovorca riaditeľstva verejnej bezpečnosti Amer al-Sartawi.
    Zábery, ktoré kolovali po sociálnych sieťach, ukázali šírenie úniku plynu.
    Viacej + video na:
    https://www.zerohedge.com/medical/watch-shocking-toxic-gas-leak-kills-least-10-injures-100s-jordan-port

  • Zora
    upravené Tue 28 Jun 2022 #9->

    @Ferry
    Irán sa do BRICS hlási spolu s Argentínou: https://cz24.news/iran-a-argentina-zadaji-o-vstup-do-brics/


    Mapa ukazuje veľa, skvele dopĺňa to, čo práve čítam.
    Čo je ale ešte vtipnejšie:
    "V súčasnosti dosahuje podiel haploskupiny R1a u Arabov 12 % mužskej populácie vrátane takých významných klanov, ako je klan Kurejš, z ktorého pochádza prorok Magomed /Mohamed/, zakladateľ islamu." /A. Kľosov: Pôvod Slovanov. Genealógia DNA, Torden, 2020, s.99; vrelo odporúčam/


    @Peter MMXX
    Al Aqaba /"prekážka"; no istú dobu aj Bereniké - "tá, ktorá prináša víťazstvo"/:

    Únik toxického plynu v Jordánsku zabil najmenej 13 ľudí
    https://spravy.rtvs.sk/2022/06/unik-toxickeho-plynu-v-jordansku-zabil-najmenej-13-ludi/

    Vyzerá to na zaujímavé mesto a miesto:
    https://beliana.sav.sk/heslo/akaba
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Akaba
    https://dovolenka.sme.sk/i/jordansko/s/aqaba
    https://en.wikipedia.org/wiki/Aqaba

  • M
    upravené Thu 30 Jun 2022 #10->

    @Zora Jen pro doplnění - místo určení Džibutsko
    Zde info: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jordansko-unik-chloru-akaba-cisterna.A220628_085611_zahranicni_pitt
    A zde o bezpečnostní situaci v Džibutsku:
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/dzibuti/cestovani/other.html
    Kdoví, kde ten chlór měl skutečně skončit....

  • 12.6.22 sa utopilo v Červenom mori okolo 15000 oviec

    Po potopení živej exportnej lode v Sudáne sa utopilo viac ako 15 000 oviec
    Loď Badr 1 sa potopila v nedeľu skoro ráno v červenomorskom prístave Suakin, čo vyvolalo obavy o životné prostredie
    /prekladač/
    Loď preplnená tisíckami oviec sa potopila v nedeľu v sudánskom prístave Suakin v Červenom mori, pričom väčšina zvierat na palube sa utopila, no celá posádka prežila, uviedli úrady.
    Loď na prepravu dobytka vyvážala zvieratá zo Sudánu do Saudskej Arábie, keď sa potopila. "Loď Badr 1 sa potopila v nedeľu v skorých ranných hodinách," uviedol vysoký predstaviteľ sudánskeho prístavu pod podmienkou zachovania anonymity. "Prevážala 15 800 oviec."
    Ďalší predstaviteľ, ktorý povedal, že celá posádka bola zachránená, vyjadril obavy z ekonomického a environmentálneho dopadu nehody. "Potopená loď ovplyvní fungovanie prístavu," povedal predstaviteľ. "Pravdepodobne to bude mať vplyv na životné prostredie v dôsledku smrti veľkého počtu zvierat prepravovaných loďou."
    Omar al-Khalífa, šéf národného združenia vývozcov, povedal, že lodi trvalo niekoľko hodín, kým sa potopila na móle – okno, ktoré naznačovalo, že „mohla byť zachránená“.
    Celková hodnota strateného dobytka bola približne 14 miliónov saudských rijálov (3,7 milióna dolárov), uviedol Saleh Selim, vedúci divízie chovu dobytka združenia, ktorý vyzval na vyšetrenie incidentu.
    Povedal, že majitelia hospodárskych zvierat zachránili len asi 700 oviec, „ale našli ich veľmi choré a neočakávame, že budú dlho žiť“. Potvrdil tiež, že ovce boli naložené na plavidlo v prístave Suakin.

    Prístav je už predmetom vyšetrovania s cieľom určiť príčinu rozsiahleho požiaru, ktorý minulý mesiac vypukol v oblasti nákladu a trval hodiny a spôsobil veľké škody.
    Historické prístavné mesto Suakin už nie je hlavným uzlom zahraničného obchodu Sudánu, túto úlohu prevzal Port Sudan, vzdialený 60 km (40 míľ) pozdĺž pobrežia Červeného mora.
    Uskutočnili sa kroky na prestavbu prístavu Suakin, ale dohoda s Tureckom z roku 2017 o obnove historických budov a rozšírení dokov bola pozastavená po zosadení dlhoročného prezidenta Umara al-Bašíra.
    Sudán je naďalej zachvátený chronickou ekonomickou krízou, ktorá sa prehĺbila po minuloročnom vojenskom prevrate vedenom armádnym veliteľom Abdalom Fattahom al-Burhanom.
    Vojenské prevzatie spustilo represívne opatrenia, vrátane zníženia pomoci zo strany západných vlád, ktoré požadovali obnovenie prechodnej administratívy zavedenej po zvrhnutí Bašíra.

    https://www.theguardian.com/world/2022/jun/13/more-than-15000-sheep-drown-after-live-export-ship-sinks-in-sudan

    "plavidlo malo prevážať len 9000 oviec" /15800 - prekročenie kapacity nad limit/
    https://www.ecowatch.com/sheep-drowning-livestock-vessel-sinking-red-sea.htm

  • Turecko rozzuřilo Iráčany. Ankara vinu za zabití turistů svaluje na jiné

    Ankara slíbila iráckým úřadům spolupráci při vyšetřování středečního útoku, při němž zemřelo devět iráckých turistů. Turecko viní z útoku Stranu kurdských pracujících (PKK).
    Masové protesty v několika iráckých městech, pálení tureckých vlajek, šíitský útok na tureckou ambasádu v Bagdádu a skandování sloganů odsuzujících prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tak vypadala irácká zloba poté, co v provincii Dahúk zahynulo devět turistů a dalších 23 lidí bylo zraněno pravděpodobně po zásahu tureckého dělostřelectva proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).
    Irácký premiér Mustafá Kázimí mluvil o „do očí bijícím porušení irácké suverenity“ a vyzval k tomu, aby všichni turečtí vojáci opustili irácké území.
    Ke kritice útoku se připojily i Spojené státy, které bombardování odsoudily a zabití turistů označily za nepřijatelné. Turecko nicméně v oficiálním prohlášení nejmenovaly. „Všechny státy musí respektovat své závazky podle mezinárodního práva, včetně ochrany civilistů,“ vzkázalo americké ministerstvo zahraničí. Podpořilo zároveň iráckou suverenitu, bezpečnost, stabilitu a prosperitu”.

    „Zemřeli v rukou PKK“
    Irácká bezpečnostní rada, jejíž zvláštní schůzku premiér Kázimí svolal na středeční večer, žádá od Turecka písemnou odpověď i výše zmíněné stažení tureckých sil. Také ale upozornila, že se „irácké území nesmí stát odrazovým můstkem pro útoky na jiné země“ a odsoudila přítomnost ozbrojených skupin, což byl jasný vzkaz mířící k PKK.
    Mezi mrtvými jsou dvě děti (jedno ve věku jeden rok), ženy i muži. Všichni pocházejí ze středního Iráku, odkud si do letoviska Barach známého svými vodopády přijeli odpočinout od úmorných veder v Bagdádu a centrální části země.
    Turecko ale odpovědnost za zabití turistů odmítá: „Celý svět ví, že Turecko nikdy nepodniklo protiútok proti civilistům,“ řekl ve čtvrtek ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu stanici TRT Haber. „V Iráku byly naším terčem vždy teroristické organizace,“ dodal s odkazem na PKK. Turecká ambasáda v Iráku ho doplnila s tvrzením, že iráčtí turisté zemřeli „v rukou PKK“.
    Šéf turecké diplomacie slíbil spolupráci s iráckými úřady a poznamenal, že k útoku došlo v době, kdy se vztahy obou zemí zlepšují a kdy se Turecku daří v boji proti terorismu. Ofenzivu namířenou proti bojovníkům PKK v horách na severu Iráku zahájilo Turecko 11. dubna, podle iráckého ministra zahraničí Fuáda Husajna ale místo PKK cílí na „vesnice a civilisty“.

    Pocit beztrestnosti
    Na násilí, které opakovaně přinášejí střety mezi Tureckem a PKK, si stěžoval i šéf kurdské regionální vlády Masrúr Barzání. „Naše občany to stálo zbytečnou bolest, utrpení a úzkost. To musí skončit,“ citoval ho server Rudaw.
    Pochopení pro turecké počínání nemá ani analytik Seth Frantzmann, který se oblastí dlouhodobě zabývá: „Pro střílení na civilisty není žádná omluva. A není žádný důkaz o tom, že by v oblasti byli nějací ozbrojenci… Zdá se, že Ankara si ze schůzky v Teheránu přivezla kvůli rusko-íránským vazbám pocit beztrestnosti. Je dost pravděpodobné, že to Turecko udělalo, aby vyhnalo turisty… vylidnilo oblasti jako v (syrském) Afrínu,“ píše na Twitteru.
    Izraelskému listu The Jerusalem Post Frantzmann v pondělí řekl, že Turecko míří k tomu, aby v budoucnu dlouhodobě okupovalo část iráckého území. „Fakt, že Turecko už zasáhlo uprchlický tábor Machmúr a Sindžár, oblast, která utrpěla genocidu Islámského státu, stále více vyvolává dojem, že Turecko severní Irák nikdy neopustí,“ myslí si autor knihy Dronové války.
    Připomíná také záměr Turecka podniknout další vojenskou operaci v severní Sýrii - Turci by tak svůj boj proti „kurdským teroristům“ rozšířili už do dvou sousedních států.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-turecko-rozzurilo-iracany-ankara-vinu-za-zabiti-turistu-svaluje-na-jine-209499

  • P
    upravené Thu 11 Aug 2022 #13->

    USA sú obvinené z krádeže viac ako 80 % ťažby ropy v Sýrii za deň

    Sýrske ministerstvo ropy vydalo 9. augusta vyhlásenie, v ktorom obvinilo americké sily okupujúce Sýriu, že sú zodpovedné za krádeže väčšiny ropy v krajine .
    "Množstvo produkcie ropy počas prvého polroka 2022 predstavovalo približne 14,5 milióna barelov s priemernou dennou produkciou 80,3 tisíc barelov, z čoho 14,2 tisíc denne dodáva rafinériám," uvádza sa vo vyhlásení ropného ministerstva.
    Vo vyhlásení sa ďalej uvádzalo, že „americké okupačné sily a ich žoldnieri“ s odkazom na Sýrske demokratické sily (SDF) podporované USA „ukradnú každý deň až 66 000 barelov z polí okupovaných vo východnom regióne“, čo predstavuje približne 83 percent dennej produkcie ropy v Sýrii.

    Podľa údajov ministerstva sýrsky ropný sektor utrpel straty blížiace sa "približne 105 miliárd dolárov od začiatku vojny do polovice tohto roka" v dôsledku kampane proti krádeži ropy v USA.

    Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že popri finančných stratách, ktoré utrpel ropný sektor, boli „straty na životoch vrátane 235 mučeníkov, 46 zranených a 112 unesených“.

    1. augusta boli na sociálnych sieťach zverejnené zábery natočené ruským útočným vrtuľníkom, ktoré ukazujú, že konvoj nákladných áut prevádzkovaný americkou armádou pašuje ukradnutú ropu určenú pre Irak z Rakky. Americká armáda, ktorá v súčasnosti okupuje Sýriu, v poslednom čase sústavne rabuje tamojšiu ropu a pašuje ju do svojich základní v Iraku cez nelegálny hraničný prechod Al-Waleed.

    Ruské mediálne zdroje zverejnili údajné zábery konvoja zahraničných cisternových vozidiel pašujúcich ropu zo Sýrie...

    https://www.zerohedge.com/energy/us-accused-stealing-over-80-syrias-oil-output-day

  • Myslel som, ze tie konvoje uz boli davno Ruskom vybombardovane. Funguje ten biznis uz pod dvojitou ochranou?

  • Zajímavost, hodná pozornosti: v Saúdské Arábii začali stavět město budoucnosti. Má pojmout až 9 milionů lidí a povede pouští. Ano - povede, protože jde o město postavené do jedné "linky", dlouhé 170 km (jestli jsem to dobře pochytila). Město má být plně ekologické, místo klasické fasády bude mít stěny pokryté speciálním sklem. Záměr Saúdú je, aby se město stalo divem světa.
    https://politikus.info/events/147705-nachalos-stroitelstvo-goroda-buduschego-the-line-v-saudovskoy-aravii.html

  • Ve středu byl v Íránu ve městě Šíráz spáchaný teroristický čin (snad v mešitě Karíma Chána). Útok má za sebou 15 mrtvých a blíže neurčený počet zraněných. K činu se prý přihlásil Islámský stát, což sice zní dobře, ale čin spíš ukazuje na jiného viníka - tedy spíše organizátora. Odhady padají na USA nebo na Izrael. Čin je jen další v řadě výhrůžek Íránu v poslední době.
    (zpráva vyšla i na českých masmédiích, já volím RJ kvůli videu)
    https://politikus.info/video/147781-chislo-zhertv-terakta-v-shiraze-vyroslo-do-15-chelovek.html

  • V Irane boli po cca roku vztycene zase cervene vlajky na mesitach. Cervena vlajka je vlajka odplaty.
    Coskoro sa nieco zomelie medzi Iranom a Saudskou Arabiou.

    • Červená "vlajka pomsty" bola vztýčená nad svätyňou Shahcheragh

    Na vlajke je v arabčine napísané: „Ach, pomstitelia Husajna“, náboženský odkaz na mučeníctvo imáma Husajna, 3. šiitského imáma.

    Prečo je to pozoruhodné:

    No, toto je tá istá vlajka, ktorá bola vztýčená nad mešitou Jamkaran po zavraždení generála Qasema Soleimaniho, po ktorom nasledovali iránske raketové útoky na americké základne v Iraku.

    Čoskoro môžeme pravdepodobne niečo očakávať, vzhľadom na ťažkú symboliku, ktorá je spojená so vztýčením tejto vlajky.

    Okrem toho generáli IRGC v posledných dňoch často priamo ohrozujú Saudskú Arábiu, intelektuálneho dozorcu ISIS.

    https://t.me/casusbellichat/478907

  • Saudská Arábia včera presunula systémy protiraketovej obrany Pantsir patriace Spojenym Arabskym Emiratom Dubaju do blízkosti jemenských hraníc, konkrétne do blízkosti zariadení na ťažbu ropy.

    P.S. Saudska Arabia sa chysta na iransky raketovy a dronovy utok.

    https://t.me/casusbellichat/478914

  • Protesty v Iráne sú čoraz násilnejšie.
    Radikáli už útočia na bezpečnostné sily.

    https://t.me/casusbellichat/481685

  • Sýria: Poškodenie letiska v Aleppe negatívne ovplyvní pomoc po zemetrasení
    Humanitárna pomoc sa do Sýrie nemá ako dostať. Vláda v Damasku v utorok vyhlásila, že letisko v meste Aleppo raňajší raketový útok Izraela vyradil z prevádzky. To nepriaznivo ovplyvní prijímanie humanitárnej pomoci po ničivom zemetrasení.
    https://ereport.sk/syria-poskodenie-letiska-v-aleppe-negativne-ovplyvni-pomoc-po-zemetraseni/

  • P
    upravené Fri 17 Mar 2023 #21->

    SAE a Irán napravujú vzťahy

    Úsilie USA o izoláciu zlyháva, pretože SAE a Irán napravujú vzťahy
    Sheikh Tahnún bin Zayed Al-Nahyan zdôraznil dôležitosť spolupráce s Iránom a zablahoželal krajine k dosiahnutiu dohody so Saudskou Arábiou o obnovení diplomatických vzťahov.
     
    "Je potrebné zabrániť cudzincom hrať nekonštruktívnu úlohu a pokúsiť sa zvýšiť bezpečnosť, pokoj a blaho ľudí v regióne prostredníctvom dialógu, interakcie a podpory politickej, bezpečnostnej, ekonomickej a kultúrnej spolupráce," Shamkhani povedal počas stretnutia.

    Medzitým šejk Tahnoun bin Zayed Al-Nahyan zdôraznil dôležitosť spolupráce s Iránom a zablahoželal krajine k dosiahnutiu dohody so Saudskou Arábiou o obnovení diplomatických vzťahov.
     
    Al-Nahyan tiež uviedol, že obnovenie vzťahu SAE s Iránom patrí medzi hlavné priority krajiny a zdôraznil úsilie o dosiahnutie niekoľkých dohôd v ekonomickom, bankovom, tranzitnom, energetickom, dopravnom, medicínskom a investičnom sektore.
     
    SAE nasledovali príklad a prerušili vzťahy s Iránom krátko po incidentoch v Iráne v roku 2016, ale v septembri 2022 obnovili svojho veľvyslanca v Teheráne v snahe urovnať

    https://thecradle.co/article-view/22635/us-isolation-efforts-fail-as-uae-iran-mend-ties

    To Nie je v záujme amíkov a pripisuje sa tento diplomaticky ûspech číne.

  • 1.4.23
    Izraelská polícia pri Chrámovej hore smrteľne postrelila moslima
    Izraelská polícia v sobotu skoro ráno v Jeruzaleme zastrelila muža, ktorý sa údajne pokúsil vytrhnúť zbraň policajtovi hliadkujúcemu pri vchode na posvätnú Chrámovú horu.
    Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej tento incident vyvolal obavy z ďalších násilností v čase zvýšeného napätia v tomto ohnisku napätia.
    Obeťou incidentu sa stal 26-ročný muž z beduínskej arabskej dediny Húra na juhu Izraela.
    Palestínski veriaci pri vchode do areálu v sobotu ráno sprostredkovali v rozhovore pre AP inú verziu udalosti: tvrdili, že polícia na muža vystrelila najmenej 10-krát po tom, ako sa im pokúsil zabrániť v obťažovaní ženy, ktorá bola na ceste do posvätného komplexu mešity al-Aksá.
    K incidentu došlo pred komplexom, v ktorom sa nachádza mešita al-Aksá - tretia najposvätnejšia svätyňa islamu. Komplex, ktorý židia uctievajú ako Chrámovú horu, je zároveň aj najposvätnejším miestom judaizmu.
    Posvätné miesta v jeruzalemskom Starom meste boli v minulosti opakovane ohniskom stretov. Keďže Izrael momentálne zažíva bezprecedentnú vlnu protivládnych demonštrácií, sprevádzaných i násilnosťami, polícia v celej krajine posilnila svoje hliadkovanie. V Jeruzaleme je prítomnosť polície ešte citeľnejšia vzhľadom na prebiehajúci posvätný mesiac moslimov - ramadán.
    Na modlitby v mešite al-Aksá sa schádzajú desaťtisíce moslimských veriacich z Jeruzalema a Západného brehu. V piatok sa v mešite a priľahlom komplexe na poludňajších modlitbách zišlo viac ako 200.000 Palestínčanov, obrady mali napriek tomu pokojný priebeh.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/izraelska-policia-pri-chramovej-hore/705071-clanok.html

  • Netanjahu po útokoch nariadil mobilizáciu rezerv polície a armády
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok večer nariadil mobilizáciu policajných a armádnych rezerv po tom, ako počas rôznych útokov v Predjordánsku a Tel Avive prišli o život tri osoby.
    Netanjahu polícii nariadil, aby mobilizovala všetky rezervné jednotky pohraničnej polície a Izraelským obranným silám (IDF), aby mobilizovali ďalšie sily.
    Pri útoku v Predjordánsku prišli o život dve Izraelčanky, ktoré mali podľa Londýna aj britské občianstvo.
    Izraelská záchranná služba Magen David Adom informovala, že v izraelskej osade Chamra na auto s troma ženami spustilo paľbu okoloidúce vozidlo, v ktorom mali byť Palestínčania. Izraelská armáda uviedla, že po útočníkoch pátrajú bezpečnostné zložky.
    Pri večernom útoku v Tel Avive zomrel jeden človek a šiesti ďalší utrpeli zranenia. Presné okolnosti útoku neboli bezprostredne jasné, izraelské ministerstvo zahraničných vecí však hovorilo o teroristickom čine.
    Policajný hovorca pre AFP povedal, že "terorista bol zneškodnený.
    Izrael v noci na piatok oznámil, že zasiahol ciele v pásme Gazy. Zdroj z palestínskych bezpečnostných síl uviedol, že nálety zasiahli niekoľko výcvikových centier palestínskej militantnej skupiny Hamas. Militanti z Gazy následne v piatok skoro ráno opätovali raketovú paľbu na juh Izraela.
    K týmto útokom dochádza v čase, keď židia slávia sviatok pesach a moslimovia posvätný mesiac ramadán.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/netanjahu-po-utokoch-nariadil-mobiliza/706453-clanok.html


  • https://t.me/SolovievLive/171023 Ministri zahraničných vecí Ruska, Iránu, Číny a Pakistanu - regionálne kvarteto pre Afganistan - sa stretávajú v Samarkande

  • 10.4.23
    Turecko predstavilo svoju prvú lietadlovú loď
    Turecko niekoľko týždňov pred voľbami predstavilo vlastnú lietadlovú loď. Na vojenskom plavidle TCG Anadolu môžu pristávať a vzlietať z neho drony i ťažké vrtuľníky, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok na slávnostnom uvedení lode do prevádzky v Istanbule.
    "Naša loď je vybavená tak, že v prípade potreby môžeme vykonávať vojenské a humanitárne misie vo všetkých častiach sveta," vyhlásil Erdogan. Podľa tureckého ministerstva obrany je loď 230 metrov dlhá a 32 metrov široká.
    V Turecku v súčasnosti prebieha predvolebná kampaň. V krajine sa budú 14. mája konať parlamentné a prezidentské voľby. Erdogan dúfa, že v nich získa aj hlasy nacionalistických voličov, približuje DPA.
    Turecko vedie v posledných rokoch za vlády Erdogana sčasti agresívnu zahraničnú politiku. Angažuje sa vo viacerých konfliktoch v regióne, okrem iného v Sýrii. Jeho vzťahy so susedným Gréckom, spojenom z NATO, sú napäté aj v dôsledku sporov o výsostné vody a ložiská zemného plynu, aj keď sa po februárovom ničivom zemetrasení v Turecku mierne zlepšili.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/turecko-predstavilo-svoju-prvu-lietadlo/706776-clanok.html