Globálne správy

Tema pre spravy, ktore su globalne, napr zo summitu G20.

Do pozornosti davam stranku summitu globalnej vlady: https://www.worldgovernmentsummit.org/community/partners

«1345

Komentáre

  • https://edwardslavsquat.substack.com/p/russia-supports-creation-of-gates

    Vieme kam zaradit Siluanova?

    Rusko podporuje vytvorenie "Pandemického fondu" Gatesa a Rockefellera.

    Moskva na samite G20 potvrdila vernosť WHO a vyzvala na vytvorenie "globálneho sanitárneho štítu".

    Indonézsky minister zdravotníctva Budi Sadiki v sobotu novinárom oznámil, že geopolitické hádky neprekážajú plánu skupiny G20 na vytvorenie pandemického fondu, ktorý má zabezpečiť, aby ľudia na celom svete - a najmä chudobní ľudia - dostali včas injekcie.

    "Všetky rozhodnutia skupiny G20 sa prijímajú výlučne konsenzom. Pozrite sa, v súčasnej geopolitickej situácii je veľmi ťažké dosiahnuť konsenzus. Ale v tejto geopolitickej situácii sa nám podarilo dosiahnuť konsenzus o vytvorení fondu, a to je najdôležitejšie," povedal Sadiki, keď diskutoval o výsledkoch stretnutia s ministrami financií a zdravotníctva krajín G20, ktoré sa konalo na Bali.

    Pandemický fond vytvorený v spolupráci s WHO (oficiálne známy ako "Fond finančného sprostredkovania pre prevenciu, pripravenosť a reakciu na pandémie") pod vedením Svetovej banky sa bude využívať na podporu zdravotného programu skupiny G20, ktorý zahŕňa úsilie o "zlepšenie genetického dohľadu, podporu mobilizácie zdravotníckych zdrojov na lekárske protiopatrenia a rozšírenie výskumných a výrobných sietí pre vakcíny, terapie a diagnostiku".

    Medzi darcov fondu patria Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, Rockefellerova nadácia a Wellcome Trust, uviedla skupina G20 v tlačovej správe z 12. novembra.

    Ruský minister financií Anton Siluanov podporil vytvorenie pandemického fondu a uviedol, že WHO by mala naďalej zohrávať "ústrednú úlohu" pri udržiavaní "globálneho systému zdravotnej starostlivosti".

    Nový fond má "dopĺňať existujúci globálny systém zdravotníctva a podporovať reakcie na vznikajúce zdravotné hrozby", uviedlo ruské ministerstvo financií vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke.


    https://tass.ru/ekonomika/16308283

    V tlačovej správe sa ďalej uvádza:

    Šéf ruského ministerstva financií poukázal na potrebu zabrániť fragmentácii globálneho systému zdravotnej starostlivosti a zachovať v ňom ústrednú úlohu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a podelil sa aj o skúsenosti s vytvorením systému rýchlej reakcie na pandémie v Rusku v rámci súčasného "Sanitárneho štítu", ktorý zahŕňa vytvorenie systému rýchlej diagnostiky infekčných chorôb, urýchlený vývoj testovacích systémov a vakcín v prípade nových epidemiologických hrozieb.

    "Veríme, že podobný sanitárny štít by sa mohol vybudovať aj na celosvetovej úrovni," povedal minister.

    Cieľom ruského programu Sanitárny štít, ktorý bol oznámený v apríli 2021, je rýchly vývoj "vakcín" (na základe genetickej platformy Sputnik V) a PCR testov po objavení sa údajnej zdravotnej hrozby. V rámci programu budú pozdĺž ruských hraníc inštalované biologické kontrolné body - proces, ktorý sa začal v decembri 2021.

    Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško, člen výkonnej rady WHO, sa zúčastnil na samite prostredníctvom videolinky a povedal, že WHO by mala pôsobiť ako "koordinátor medzinárodného úsilia v oblasti zdravia".

    "Dôležitou úlohou je posilniť pripravenosť globálnej zdravotníckej štruktúry, aby bolo možné včas reagovať na nebezpečné zoonotické infekcie s pandemickým potenciálom. Takáto architektúra zdravotníctva by mala byť založená na zásadách transparentnosti, otvorenosti a rovnocennej účasti všetkých zainteresovaných strán," povedal ruským médiám po stretnutí s kolegami zo skupiny G20.

    Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v sobotu privítal vytvorenie Pandemického fondu:

    Tento nový mechanizmus financovania bude kľúčovým stavebným prvkom silnejšej globálnej architektúry zdravotnej bezpečnosti.

    Dôležité je, že fond bol navrhnutý s inkluzívnym a účinným riadením a prevádzkovými mechanizmami s vysokými štandardmi transparentnosti a zodpovednosti.

    Ďakujeme našim partnerom zo Svetovej banky, s ktorými sme tak úzko spolupracovali pri zriaďovaní fondu.

    Tedros dodal:

    Ďalšia pandémia na nás nebude čakať. Musíme urýchlene odstrániť nedostatky v globálnej pripravenosti, ktoré ohrozujú všetky krajiny.

  • To je tragédie. Oni nás prostě umrtví, ať chceme, nebo ne.

  • Ogar Valach
    upravené Fri 18 Nov 2022 #4->

    Rusofil povedal/-a: To je tragédie. Oni nás prostě umrtví, ať chceme, nebo ne.

    Odmietam, nesúhlasím! A v rámci svojich možností a schopností budem konať tak, aby som niečo také nedopustil.

  • Kancelar povedal/-a: Vieme kam zaradit Siluanova?

  • Zhrnutie G20 od Escobara: https://zvedavec.news/komentare/2022/11/9413-sbohem-g20-ahoj-brics.htm

    Stále méně významný summit G20 skončil s jistými náznaky, že BRICS+ bude cestou vpřed pro spolupráci zemí globálního Jihu.

    Kladem napjaté schůzky G20 na Bali, kterou jinak Indonésané zvládli s chvályhodnou laskavostí, bylo ostré vymezení toho, odkud vane geopolitický vítr.

  • @Peter MMXX

    Tudíž cena poroste a a např. USA aby zachovaly cenu (u sebe doma), budou muset sahat do svých rezerv, které možná už ani nejsou. A nebo jednat

  • Rusofil povedal/-a: EU dostala v Pekingu na zadek. Macron a Lejnová plánovali 6 hodinový dialog se Si, ale byli vyprovozeni po 45 minutách. Setkání sice trvalo hodinu a půl, ale polovinu toho času zabrali formality. Zdá se, pro Evropu, finito.

    Možno finito pre Čínu ale nie pre Rusko,
    Keďže sa nedá Európa presunúť tak Rusko potrebuje mať tu vplyv.
    Od Lisabonu po Vladivostok...

  • Zora
    upravené Sun 9 Apr 2023 #22->

    30.3.23

    Ruská ropa vytlačila v lednu a únoru saúdskou z čínského trhu

    Současné změny obchodních toků související se sankcemi na ruskou ropu se neobejdou bez geopolitických důsledků.

    V lednu až únoru 2023 Rusko vytlačilo Saúdskou Arábii z pozice hlavního dodavatele ropy do Číny, uvádí Middle Eye Monitor s odvoláním na informace čínské vlády.

    Dovoz ruské ropy do Číny činil v průměru 1,9 milionu barelů ropy denně, zatímco saúdské ropy bylo dovezeno průměrně 1,7 milionu barelů denně. Ruské dodávky se zvýšily o 23 %, saúdské klesly o 29 %.

    Čína se spolu s Indií stala hlavním odběratelem ruské ropy poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu a západní země zavedly tvrdé sankce proti ruskému ropnému a plynárenskému sektoru. Tato opatření změnila obchodní toky, Čína a Indie se staly velkými odběrateli ruské ropy a podíl zemí Blízkého východu na asijském trhu se snížil. Státy Perského zálivu tedy směřují prodej ropy do Evropy, kde bylo Rusko dlouho dominantním dodavatelem energií.

    Změny obchodních toků přinesou podle analytiků potenciální geopolitické důsledky. Middle Eye Monitor k tomu uvedl, že země Perského zálivu se opět dostaly do centra diskusí o globální energetické bezpečnosti a Evropa i USA se snaží získat země jako Katar a Saúdská Arábie, aby jim pomohly nahradit ruskou energetiku. Izolace Vladimira Putina na Západě tedy podle amerického politologa Kristiana Coatese Ulrichsona pomohla Muhammadu bin Salmánovi. Článek připomíná, že po vraždě novináře Džamala Chašukžího měl saudský princ na Západě zavřené dveře. Dnes nicméně Muhammad bin Salmán cestuje do Evropy a jednal s prezidentem Bidenem na jeho návštěvě Saúdské Arábie.

    Čína stále představuje pro státy Perského zálivu největšího odběratele. Článek připomněl nedávnou dohodu o diplomatických vztazích mezi Saúdskou Arábií a Íránem, která má naznačovat rostoucí ekonomický vliv Číny. Dohoda s Íránem prý byla pro Rijád hlavně „zákaznickým servisem“ Číně, která je nebo doposud byla jeho největším zákazníkem.

    https://casopisargument.cz/?p=49399


    Samuel Kolesár: India dováža rekordné objemy ropy z Ruska. Vďaka tomu posiela viac rafinovaných produktov do Európy
    Rekordne vysoký dovoz ropy z Ruska pomohol indickým rafinériám zvýšiť vývoz nafty a leteckého paliva do Európy, keďže kontinent sa od decembra takmer úplne zbavil ruskej ropy a od februára aj ruských produktov. Ukázali to predbežné údaje o sledovaní lodí od spoločností Kpler a Vortexa, na ktoré sa odkazuje agentúra Reuters.
    /viac v článku/
    https://standard.sk/341013/india-dovaza-rekordne-objemy-ropy-z-ruska-vdaka-tomu-posiela-viac-rafinovanych-produktov-do-europy/

  • P
    upravené Sun 16 Apr 2023 #24->

    Bidenov 10-krokový plán pre globálny chaos

    Naši nepriatelia sa nás neboja, naši spojenci nás posudzujú ako nespoľahlivých

    Prečo sa francúzsky prezident Emmanuel Macron prikláňa k Číne, zatiaľ čo ničí svojho najstaršieho spojenca, Spojené štáty?

    Prečo sa zrazu hovorí o zrušení dolára ako globálnej meny?

    Prečo Japonsko a India krčia plecami, že nemôžu nasledovať príklad Spojených štátov v bojkotovaní ruskej ropy?

    Prečo brazílsky prezident cestuje do Číny, aby sa usiloval o to, čo nazýva „krásny vzťah“?

    Prečo zrazu Izrael čelí útokom svojich nepriateľov vo všetkých smeroch?

    Čo sa stalo s Tureckom? Prečo sa vyhráža Grécku, členovi NATO? Je stále spojencom NATO, len neutrálnym alebo de facto nepriateľom?

    Prečo sú zrazu čínske hrozby voči Taiwanu?

    Prečo Saudská Arábia uzavrela nový pakt s Iránom, svojim bývalým úhlavným nepriateľom?

    Prečo Egypt posiela rakety do Ruska, ktoré sa majú použiť na Ukrajine?

    Odkedy Rusi nonstop hovorili o možnom použití taktickej jadrovej zbrane?

    Prečo sa mexický prezident Andrés Manuel López Obrador chváli tým, že milióny Mexičanov vstúpili do Spojených štátov, väčšina z nich nelegálne? A prečo zasahuje do volieb v USA tým, že nabáda svojich krajanov, aby volili demokratov?

    Prečo a ako za dva roky zmätený a často nesúvislý Joe Biden a tím vytvorili taký globálny chaos?

    Odpovedzme si vymenovaním 10 spôsobov, ktorými Amerika stratila všetko odstrašenie.

    1) Joe Biden náhle stiahol všetkých amerických vojakov z Afganistanu. Zanechal za sebou Talibanu stovky Američanov a tisíce proamerických Afgancov . Biden opustil miliardy dolárov v amerických zariadeniach, najväčšej leteckej základni v strednej Ázii – nedávno zrenovovanej za cenu 300 miliónov dolárov – a veľvyslanectvu v hodnote 1 miliardy dolárov. Naša vláda označila takýto debakel za úspech. Svet nesúhlasil a videl len poníženie.

    2) Bidenova administratíva umožnila čínskemu vysokohorskému špionážnemu balónu preletieť kontinentálne Spojené štáty americké a špehovať kľúčové americké vojenské zariadenia. Číňania boli vzdorovito prichytení a neospravedlnili sa. V reakcii na to Pentagon a administratíva jednoducho klamali o rozsahu, v akom Čína sledovala prísne tajné miesta.
    Viac:
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/biden-10-step-plan-global-chaos

  • R
    upravené Thu 20 Apr 2023 #26->

    Přicházejí si pro naši vodu. V Nigérii již dostanete vodu jen přes QR kód.
    https://www.armadnymagazin.sk/2023/04/20/prichadzaju-si-pre-nasu-vodu-dalsia-moznost-ako-znizit-pocet-obyvatelov-sveta/


  • Podľa Stephena Jena, generálneho riaditeľa spoločnosti Eurizon Capital SGR, ktorá sa zaoberá oceňovaním aktív, dolár stráca svoj status svetovej rezervnej meny "ohromujúcim tempom".

  • VIDEO: Nikdo nedovolil západní menšině, aby mluvila jménem celého lidstva! Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se ujal předsednictví Rady bezpečnosti OSN a upozornil na skandální výrok ministra zahraničí EU Seppa Borrella, že NATO a EU představují “Rajskou zahradu” a použijí všechny nástroje, ekonomické, finanční i vojenské k tomu, aby ochránily zájmy tzv. jedné miliardy lidí západního světa! Multipolární světový řád přinese do západního světa model “zlaté miliardy” rozdělené na 200 milionů privilegovaných a 800 milionů spoutaných zelenou agendou!
    https://aeronet.news/video-nikdo-nedovolil-zapadni-mensine-aby-mluvila-jmenem-celeho-lidstva-rusky-ministr-zahranici-sergej-lavrov-se-ujal-predsednictvi-rady-bezpecnosti-osn-a-upozornil-na-skandalni-vyrok-ministra/

  • @Peter MMXX

    Peter MMXX povedal/-a: Multipolární světový řád přinese do západního světa model “zlaté miliardy” rozdělené na 200 milionů privilegovaných a 800 milionů spoutaných zelenou agendou!

    Multipolární nebo unipolární? Tyhle malé občas ,,náhodné'' chybky komolí a převracejí význam celých koncepcí..

  • P
    upravené Thu 27 Apr 2023 #31->

    Kaktus:
    Multipolární nebo unipolární? Tyhle malé občas ,,náhodné'' chybky komolí a převracejí význam celých koncepcí..

    Putin 19.12.2019:
    Unipolárny svet už neexistuje, nahradil ho multipolárny

    Unipolárny svet už neexistuje, keďže globálny hospodársky vývoj viedol k nastoleniu multipolárneho svetového poriadku, vyhlásil vo štvrtok na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve ruský prezident Vladimir Putin.
    https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/536656-putin-unipolarny-svet-uz-neexistuje-nahradil-ho-multipolarny/