Japonsko

Japonci chcú zachrániť spaľovacie motory. Automobilky založili veľkú asociáciu
https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/635060-japonci-chcu-zachranit-spalovacie-motory-automobilky-zalozili-velku-asociaciu/

Corbettův report: Technokracie je šílená, protilidská a selže
Bank of Japan oznámila, že nebude pokračovat v zavádění digitální měny (CBDC). Proč? Protože lidé ji nechtějí a nebudou ji používat.Jak uvádí Asia Times, v japonské ekonomice, která je silně závislá na hotovosti, lidé chápou, že hotovost je bezpečná, vysoce likvidní a užitečná v nouzi. Zajišťuje také rovný přístup ke službám pro stárnoucí obyvatelstvo země, z něhož mnozí nejsou spokojeni s digitálními platbami.
https://otevrisvoumysl.cz/corbettuv-report-technokracie-je-silena-protilidska-a-selze/

Komentáre

  • Zora
    upravené Wed 19 Apr 2023 #2->

    6.4.23
    Japonská armádna helikoptéra sa pravdepodobne zrútila do mora
    Vrtuľník japonskej armády s desiatimi osobami na palube, ktorý vo štvrtok zmizol z radarov, sa s najväčšou pravdepodobnosťou zrútil do mora. Južne od japonského ostrova Mijakodžima sa totiž objavili trosky, ktoré by mali pochádzať zo zmiznutého vrtuľníka.
    Helikoptéra UH-60JA Black Hawk sa stratila z radarov počas prieskumného letu severne od ostrova Mijakodžima. Na jej palube sa nachádzalo desať osôb vrátane vysoko postaveného veliteľa japonských ozbrojených síl.
    Trosky, ktoré by mohli pochádzať zo zrúteného vrtuľníka, sa našli v mori približne 1800 kilometrov južne od Tokia. Lode japonskej pobrežnej stráže našli na hladine aj olejové škvrny. Miestni predstavitelia však tieto informácie odmietli potvrdiť.
    Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že zmiznutie vrtuľníka je v súčasnosti predmetom vyšetrovania pod gesciou ministerstva obrany.
    Agentúra AP pripomína, že japonská vláda sa rozhodla posilniť obranyschopnosť na juhozápade krajiny v reakcii na čoraz agresívnejšiu vojenskú aktivitu Číny v regióne.
    https://www.teraz.sk/zahranicie/japonska-armadna-helikoptera-sa-pravd/706307-clanok.html

    15.4.23
    Japonský premiér Kišida bol po explózii bez zranení evakuovaný. Podozrivého zadržali
    Japonský premiér Fumio Kišida dnes vyviazol nezranený z útoku, ochranka ho ale musela evakuovať. Pred verejným vystúpením predsedu vlády v meste Wakajama na západe krajiny hodil nejaký muž z davu predmet, na čo sa ozval výbuch. Podľa japonských médií išlo zrejme o dymovnicu. Polícia podozrivého zadržala.
    https://www.ta3.com/clanok/263886/japonsky-premier-kisida-bol-po-explozii-bez-zraneni-evakuovany-podozriveho-zadrzali


    Minulý mesiac bol Kišida v Poľsku a na Ukrajine.
    https://www.cas.sk/clanok/2781607/cinsky-prezident-je-v-moskve-japonsky-v-kyjeve-co-na-to-ukrajina/

  • 9.5.23

    Japonsko pracuje na otvorení styčného úradu NATO v Tokiu
    Japonsko pracuje na otvorení styčného úradu Severoatlantickej aliancie (NATO) v Tokiu. V utorok to uviedol japonský veľvyslanec v USA Kódži Tomita.
    Tomita sa vyjadril k správe týždenníka Nikkei Asia z mája na podujatí Národného tlačového klubu (NPC) vo Washingtone. V nej sa uvádza, že NATO pod vedením USA plánuje otvoriť prvý takýto úrad v Ázii s cieľom uľahčiť konzultácie v regióne.
    "Bod, ktorý ste spomenuli, je jednou z vecí, na ktorých pracujeme, aby sme posilnili naše partnerstvo. Žiadne konečné potvrdenie som však nepočul," povedal japonský diplomat. NATO správu nepotvrdila, pretože nechce zachádzať do detailov prebiehajúcich rokovaní svojich spojencov.
    Tomita informoval o samite skupiny G7 19.-21. mája v Hirošime a uviedol, že jeho cieľom bude užšie zosúladenie prístupu G7 k Číne.
    Styčný úrad sa má podľa Nikkei Asia otvoriť na budúci rok. Umožní diskusie s bezpečnostnými partnermi NATO, ako sú Južná Kórea, Austrália a Nový Zéland, s ohľadom na geopolitické výzvy zo strany Číny a Ruska.
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v januári navštívil Japonsko. Spolu s japonským premiérom Fumiom Kišidom sa zaviazal posilniť väzby tvárou v tvár "historickým" bezpečnostným výzvam. Spomenul inváziu Ruska na Ukrajinu a narastajúcu vojenskú silu Číny.
    Na zverejnenie správy Peking vyhlásil, že je nutná "vysoká ostražitosť" vzhľadom na "expanziu NATO na východ".
    https://www.teraz.sk/zahranicie/japonsko-pracuje-na-otvoreni-stycneho/713088-clanok.html


  • 14.6.23

    Vo vojenskom výcvikovom centre v Japonsku sa strieľalo, hlásia obete

    Dvaja ľudia prišli o život a jeden ďalší človek utrpel zranenia pri streľbe vo vojenskom výcvikovom stredisku v japonskej prefektúre Gifu. V stredu o tom informoval generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

    Incident sa odohral o 09.00 h miestneho času (02.00 h SELČ). Podľa Matsuna bol páchateľom 18-ročný kadet japonskej armády, ktorý postrelil svojich troch kolegov. Tajomník dodal, že podozrivý bol zadržaný, ďalšie informácie však neposkytol. Japonská štátna televízia NHK uviedla, že páchateľ strieľal z automatickej zbrane.

    Hovorca japonskej armády potvrdil, že počas incidentu bolo vystrelených osem rán.

    Agentúra AFP pripomína, že násilná trestná činnosť je v Japonsku pomerne zriedkavým javom, no počas uplynulého roka sa v tejto ázijskej krajine vyskytlo podobných incidentov hneď niekoľko. V júli 2022 bol spáchaný atentát na japonského expremiéra Šinza Abeho a v apríli 2023 súčasný premiér Fumio Kišida vyviazol bez zranení po tom, čo po ňom istý muž hodil výbušné zariadenie.

    --

    5.6.23

    V konfrontaci s Ruskem a Čínou bude Japonsko spolupracovat s NATO

    Japonsko a NATO hodlají podepsat dokument o spolupráci ve vesmíru a kyberprostoru, aby čelily Rusku a Číně, informoval internetový deník Nikkei. Upřesňuje, že Japonsko sice není členem aliance, ale dokument bude podepsán během červencového summitu NATO, na který byl pozván japonský premiér Fumio Kišida.

    V roce 2014 podepsaly Japonsko a NATO Individuální program partnerství a spolupráce, který se zaměřuje na některé konkrétní oblasti, jako je námořní bezpečnost a humanitární pomoc, ale spolupráce mezi ozbrojenými silami je z velké části mimo jeho působnost.

    Nyní se zpracovává individuálně přizpůsobený program partnerství, který toto ujednání podstatně povýší. K podpisu má být předložen na červencovém summitu NATO v Litvě.

    Podle listu Nikkei obsahuje aktualizovaný dokument o partnerství body týkající se vesmírné a kybernetické sféry, neboť Moskva a Peking se na tuto oblast zaměřují. NATO usiluje o koordinaci s Japonskem v oblasti „nových a převratných technologií“ a o sdílení informací s cílem zajistit, aby stávající obranné struktury nebyly neutralizovány pokročilými technologiemi dvojího užití, jako jsou umělá inteligence, biotechnologie a kvantová výpočetní technika, uvedl dále list.



  • Aha, takže druhý front. Za II.sv. války se to nepovedlo, tak to zkouší teď.

  • 15.6.23

    WSJ: Japonsko zvažuje dodať USA muníciu na zásoby pre Ukrajinu

    Japonsko rokuje o poskytnutí delostreleckej munície pre Spojené štáty, aby tak posilnilo zásoby pre ukrajinskú protiofenzívu proti ruským silám. Vo štvrtok o tom napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

    Japonsko zvažuje dodanie 155 milimetrovej delostreleckej munície podľa dohody, ktorá mu umožňuje zdieľať muníciu s USA v rámci ich dlhodobej bezpečnostnej aliancie, uviedol WSJ s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

    Tokio sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pridalo k západným sankciám voči Moskve, pri vývoze vojenského materiálu však dodržiava prísne pravidlá. Kyjevu zatiaľ poslalo iba neútočné prostriedky, ako sú nepriestrelné vesty či prilby. V máji Ukrajine prisľúbilo dodávku zhruba 100 vojenských vozidiel.

    Americký minister obrany Lloyd Austin začiatkom júna v Tokiu rokoval so svojím japonským kolegom Jasukazom Hamadom. Po stretnutí ocenil Japonsko za vojenskú podporu Ukrajiny a dodal, že ďalšia pomoc by bola vítaná, pripomenul britský denník The Guardian.



  • Japonsko / Taiwan

    19.7.23

    Vdova po japonskom premiérovi pricestovala na Taiwan

    Vdova po bývalom japonskom premiérovi Šinzóovi Abem pricestovala v pondelok na Taiwan, kde začala štvordňovú cestu zameranú na ďalšie prehĺbenie vzťahov medzi Tokiom a Tchaj-pejom, ktoré podporoval aj jej zavraždený manžel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Kjódó.

    Počas svojho pobytu sa Akie Abeová stretne s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a viceprezidentom Williamom Laiom. "Myslím si, že môj manžel veľmi chcel prísť na Taiwan, preto som tentoraz prišla na Taiwan v jeho mene," povedala Abeová na tlačovej konferencii.

    Šinzó Abe, ktorého smrteľne postrelili 8. júla 2022 počas predvolebného prejavu v západnej časti Japonska, bol známy svojím priateľským postojom k Taiwanu.

    William Lai, jeden z popredných kandidátov v taiwanských prezidentských voľbách naplánovaných na január budúceho roka, sa vlani v júli zúčastnil na súkromnom pohrebe Abeho v budhistickom chráme v Tokiu.


  • Po kontakte s rádioaktívnou vodou z Fukušimy hospitalizovali 2 ľudí

    Tokio 27. októbra (TASR) – Štyria pracovníci jadrovej elektrárne Fukušima boli vystavení prúdu vody obsahujúcej rádioaktívne materiály, pričom dvoch z nich následne preventívne hospitalizovali. S odvolaním sa na spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, o tom v piatok informovala agentúra AFP.

    Podľa AFP tento incident zo stredy poukazuje na nebezpečenstvá, ktorým je Japonsko vystavené, keď z prevádzky vyraďuje elektráreň, ktorú v roku 2011 v dôsledku zemetrasenia zaplavila vlna cunami. Šlo o najzávažnejšiu jadrovú haváriu na svete od jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyle z roku 1986.

    Ku kontaktu zamestnancov s kontaminovanou vodou došlo pri čistení potrubia systému na filtrovanie rádioaktívnej odpadovej vody.

    Dvaja zo zamestnancov museli byť následne hospitalizovaní: mladší z nich bol ožiarený po celom tele - s výnimkou tváre, u staršieho sa zistilo ožiarenie v oblasti žalúdka. Riziko vzniku popálenín kože z radiácie však bolo u oboch osôb veľmi nízke, uviedla spoločnosť TEPCO s odvolaním na ošetrujúceho lekára zamestnancov.

    TEPCO od konca augusta vypúšťa vyčistenú rádioaktívnu vodu z elektrárne do oceánu. Tento krok spôsobil kritiku zo stranu niekoľkých krajín vrátane Číny a Ruska, ktoré v obave o zdravie svojho obyvateľstva zakázali dovoz rýb a morských plodov z Japonska.

    --

    Na čo toľko paniky, veď je to bezpečné:

  • Japonsko se stává novým centrem výroby čipů

    22.11.2023 

    TSMC zvažuje postavit třetí japonský závod na výrobu čipů s nejmodernější 3nm technologií.

    Podle informací agentury Bloomberg zvažuje největší světový smluvní výrobce procesorů, společnost TSMC, výstavbu třetí továrny v Japonsku. Továrna s kódovým označením TSMC Fab-23 Phase 3 na hlavním ostrově Kjúšú má vyrábět nejmodernější čipy, které jsou v současnosti k dispozici.

    Realizace tohoto plánu by byla velkou výhrou pro japonskou vládu, která chce masivními dotacemi přilákat do země zahraniční výrobce a katapultovat vlastní zaostávající polovodičový průmysl na světovou špičku. To zahrnuje také přístup k vysoce výkonným čipům pro umělou inteligenci.

    Americko-čínské soupeření

    Čipy jsou aktuálně velkým tématem nejen v Japonsku, ale také v USA – tam výrobci čipů čekají na federální pobídky ve výši 52 miliard dolarů, které mají americkým společnostem pomoci „vyhrát závod o 21. století“ s Čínou.

    9. srpna 2022 americký prezident Joe Biden podepsal zákon o čipech a vědě, přezdívaný také zákon o čínské konkurenci. Ovšem po více než roce však nebyly na domácí výrobu čipů a pobídky pro výzkum rozděleny žádné peníze.

    Čína mezitím prokázala schopnost obejít omezení Bidenovy administrativy na vývoz polovodičových technologií z USA a od jejich spojenců.

    Odborníci z oboru vyjádřili frustraci nad byrokratickými a technickými překážkami, které brání rychlému rozdělování finančních prostředků, existují však také obavy, že obvyklé lhůty pro vládní opatření a otázka, kdo by měl být největším příjemcem, mohou Pekingu poskytnout časovou výhodu v jeho technologické válce s USA.

    Podle Billa Drexela z washingtonského think tanku Centre for a New American Security pracují Spojené státy s „velmi nejistým časovým plánem“, protože zůstává „otevřenou otázkou“, jak dlouho bude Číně trvat, než dožene náskok v oblasti pokročilých čipů.

    --

    + Čína a Južná Kórea

    Soul, Tokio a Peking urýchlia prípravy na summit prezidentov

    Pusan/Peking 26. novembra (TASR) — Ministri zahraničných vecí Južnej Kórey, Číny a Japonska sa v nedeľu na prvom stretnutí po štvorročnej prestávke v juhokórejskom meste Pusan zhodli na potrebe čo najskôr usporiadať dlho odkladanú schôdzku najvyšších predstaviteľov týchto troch krajín. Po skončení rokovaní to uviedol šéf juhokórejskej diplomacie Pak Čin, informovala agentúra Jonhap.

    "Dohodli sme sa na urýchlení príprav summitu," povedal Pak Čin na tlačovej konferencii. Dodal, že jeho rezortní partneri súhlasili s "obnovením a normalizáciou" trojstrannej spolupráce.

    Pak Čin na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im požiadal Peking, aby zohral "konštruktívnu úlohu" pri denuklearizácii Severnej Kórey. Nedávne vypustenie špionážneho satelitu Pchjongjangom označil za vážnu hrozbu pre bezpečnosť svojej krajiny.

    Wang I podľa vyhlásenia pekinského ministerstva zahraničných vecí citovaného agentúrou AFP uviedol, že Čína "vždy hrala a bude zohrávať konštruktívnu úlohu" pri zmierňovaní napätia v regióne. Poukázal tiež na to, že trojstranná spolupráca nebola pozastavená ani počas covidovej pandémie a stále má "obrovský potenciál".

    Zatiaľ posledný kórejsko-čínsko-japonský summit sa konal v decembri 2019 čínskom meste Čcheng-tu. Ďalším stretnutiam zabránila pandémia ochorenia COVID-19 a zhoršenie vzťahov medzi Soulom a Tokiom v súvislosti s otázkou odškodnenia kórejských obetí nútených prác z obdobia japonskej koloniálnej nadvlády na Kórejskom polostrove v rokoch 1910 - 1945.

    Šéfovia diplomacie Južnej Kórey, Číny a Japonska sa stretli v čase, keď Peking prejavuje rastúce obavy z prehlbujúcej spolupráce Tokia a Soulu s Washingtonom v bezpečnostnej oblasti.

    Ďalším impulzom je oznámenie Južnej Kórey z marca o tom, že odškodní kórejské obete japonskej okupácie bez finančnej pomoci japonských firiem.

    Južná Kórea sa usilovala o usporiadanie summitu v tomto roku, ale šanca, že sa tak stane, je v tejto chvíli mizivá vzhľadom na krátkosť času, ktorý zostáva do konca roka, uviedol podľa agentúry Jonhap nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

    --

    Japonsko a Čína potvrdili strategické vzťahy počas stretnutia lídrov

    San Francisco 17. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching a japonský premiér Fumio Kišida sa vo štvrtok zaviazali, že sa budú usilovať o bilaterálne vzťahy, ktoré budú prospešné pre obe ich krajiny. Spravili tak počas svojho prvého osobného stretnutia za uplynulý rok, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

    Japonsko a Čína by sa mali sústrediť na spoločné záujmy a potvrdiť strategické vzťahy založené na spoločných výhodách a dať im nový zmysel, uviedol Si Ťin-pching sediac oproti Kišidovi. Títo dvaja lídri sa stretli vo štvrtok večer na okraj summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v americkom San Franciscu.

    V spoločnom vyhlásení z roku 2008 sa Japonsko a Čína dohodli, že sa budú snažiť o "obojstranne výhodné vzťahy založené na spoločných strategických záujmoch". Takéto formulácie o spoločných vzťahoch však Peking a Tokio v posledných rokoch používali menej vzhľadom na viacero nezhôd týkajúcich sa územných sporov či obchodných vzťahov s Taiwanom, ktorý Čína vníma ako súčasť svojho územia.

    Kišida vo štvrtok na tlačovej konferencii po stretnutí so Si Ťin-pchingom potvrdil spoločný záväzok oboch krajín. "Zdieľame spoločný názor, že budeme pokračovať v blízkej komunikácii na viacerých úrovniach vrátane úrovne lídrov," povedal Kišida.

    Vzťahmi Japonska a Číny nedávno otriasol zákaz Pekingu na dovoz japonských morských plodov, ktorým Čína reagovala na vypúšťanie rádioaktívnej vody z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. Čínsky prezident pritom Kišidovi na stretnutí povedal, že vypúšťanie vody z jadrovej elektrárne ohrozuje "zdravie celého ľudstva".

    Stretnutie Kišidu so Si Ťin-pchingom sa uskutočnilo po veľmi očakávanom summite čínskeho prezidenta a šéfa Bieleho domu Joea Bidena, na ktorom sa USA a Čína, dve svetové mocnosti, dohodli na zriadení prezidentskej horúcej linky či obnovení komunikácie medzi armádami.

    S Bidenom sa počas summitu v San Franciscu stretol i Kišida, ktorým s ním rokoval o spoločných výzvach Japonska a USA. Kišida pritom uviedol, že ho Biden pozval na návštevu Spojených štátov. V prípade jej uskutočnenia by išlo o prvú návštevu japonského premiéra v USA za uplynulých niekoľko rokov.