Credit Suisse vymenila po miliardove ztrate sefa

Největší švýcarská banka Credit Suisse si nemůže oddechnout. Po další miliardové ztrátě finanční instituce vymění svého šéfa Thomase Gottsteina, který teprve před dvěma lety nastoupil jako reorganizátor. Jak společnost dnes ráno oznámila, novým šéfem CS se stane Ulrich Körner. Dříve vedl divizi správy aktiv této velké banky. To potvrzuje zprávy médií z předchozího večera.
Körner převezme vedení banky již v pondělí. Současně bylo oznámeno, že Credit Suisse vykázala již třetí záporný čtvrtletní výsledek v řadě. Druhá největší švýcarská banka vykázala ve druhém čtvrtletí roku 2022 ztrátu ve výši 1 593 milionů franků (1,63 miliardy eur), oznámila CS.
Ztráta byla avizovana již v červnu. Podle informací byl celkový výsledek stažen do červených čísel ztrátou v investiční bance. Divize pravděpodobně v posledních měsících značně utrpěla obtížnou situací na finančních trzích.
Thiam odešel po aféře se sledovanim
Gottstein stál v čele banky od poloviny února 2020. Jeho předchůdce Tidjane Thiam byl nucen odstoupit kvůli observacni aféře. Pod Gottsteinovou záštitou však banka opět utrpěla řadu nákladných neúspěchů, včetně krachů společností Greensill Capital a Archegos Capital Management na začátku roku 2021.
Gottstein měl vlastně vést banku k obratu, ale vlna negativních zpráv nikdy neutichla. V úterý například vyšlo najevo, že podle bermudského soudu musí banka zaplatit 607 milionů dolarů ve sporu s bývalou hlavou gruzínské vlády Bidsinou Ivanišvilim. zde

Komentáre