Placené vysokoškolské vzdělání

K
upravené Thu 25 May 2023 v Mimo kategórií #1#1

Dávám zde do pozornosti aktuální aféru z Ostravské univerzity - tamnějším studentům, kteří už nemají nárok na bezplatné studium bylo oznámeno, že školné na další rok bude zvýšeno. A to o 116% z 18 500 Kč za semestr na 40 000Kč za semestr.

Nejedná se však jen o nově se hlásící studenty, ale i o ty, kterým chybí poslední ročník k ukončení studia příslušným výsledkem. Tudíž si můžou vybrat - buď vysolí za další rok tolik, co za předchozí 2 roky dohromady a nebo z finančních důvodů studium ukonči s tím, že prostředky do studia vložené byly prostě vyhozeny oknem.

Nevím jak to funguje, jestli se před studiem podepisuje nějaká smlouva, v niž by byly definovány podmínky a ceny, nebo se to bere prostě jen jako koupě produktu, jehož cena může kolísat... Dá se proti tomuto efektivně bránit?

Každopádně by mně zajímalo, zda nemá někdo podobnou zkušenost, nebo představu jak to funguje. Rozhoduje o ceně škola sama, nebo ji to někdo musí posvětit? Zajimavé, že tohle jim neetické nepřijde - penízky nesmrdí. Nebo snad potřebují odněkud vytáhnout peníze, aby zaplatili školu ukrajincům?

Že se nám to snižování životní úrovně ale projevuje...

Komentáre

  • Už se množí reakce...Přikládám rozhořčený mail adresovaný rektál.., pardon rektorovi a děkanovi, žádající vysvětlení situace.

    -----------

    Vážený pane rektore, vážený pane děkane,

     

    jako bývalá studentka Ostravské univerzity se na vás obracím se závažnou záležitostí, která mě velice znepokojila, zklamala a rozčílila.

    Ačkoli se nejedná přímo o mě, jedná se o osobu mě velice blízkou- mého manžela, ale nejen o něj. Jedná se mi o všechny poctivě platící studenty, kterým rozhodnutí o změně studijních poplatků nehorázným způsobem vrazilo kudlu do zad, vzalo jim klid a zanechalo je bezradnými v už i tak těžké a smutné době. 

    Student, který se rozhodl, že začne studovat, přestože již nemá nárok studovat bez poplatků, souhlasil s podmínkou a výší poplatku prostě tím, že jej platil. A je jedno jak, jestli naráz, či splátkovým kalendářem. Byl obeznámen s výší školného za semestr dříve, než začal studovat, a byl schopen sám posoudit, zdali mu jeho finanční situace dovoluje vůbec takto zpoplatněné studium začít. V našem případě činí poplatek za jeden semestr 18 500 korun. S touto částkou jsme souhlasili a náš život a situaci jsme tomuto výdaji přizpůsobili, stejně jako všichni, kterých se to týká. Poplatky se navyšují se všech stran. Poctivému pracujícímu a platícímu člověku chodí dopis za dopisem, zvyšuje se nájem, zvyšují se poplatky za energie, zvyšují se ceny naprosto všeho. Ale zvýšit školné z 18 500 korun na 40 000 korun za jeden semestr, to znamená zvýšit jej o 116 procent! Člověka, kterého se toto týká, v tu chvíli napadne jediné- že došlo k omylu, že tomu tak z hlediska zdravého rozumu prostě být nemůže. Ve společnosti, kde jsem zaměstnaná, řešíme smlouvy s dodavateli. Ano, i z jejich strany dochází k navyšování. Ale kdyby mi na stole přistálo od kteréhokoli dodavatele navýšení o 116 procent, zaprvé jej kontaktuji a zeptám se, zdali se nezbláznil, a ihned poté budu hledat dodavatele jiného. Ale to jen proto, že tu možnost mám. Jakou možnost mají vaši studenti? Mají si také hledat jinou školu a zahodit úsilí a finance, které zatím do studia vložili? Nebo se čeká, že si budou příliš cenit svého dosavadního úsilí a onu obscénní částku zaplatí? Odpusťte, ale toto zavází již skoro vydíráním. Protože pravidla se takzvaně změnila v průběhu hry. Kdyby student na začátku svého studia věděl, že částka 40 000 korun je částka, kterou bude muset platit od začátku svého studia do konce, pořádně by si studium rozmyslel. Ale co když studentovi, který nastupoval s vědomím, že jeho výdaj bude 18 500 korun za semestr, zbývají do konce studia dva roky či rok? Co má dělat? Má se zadlužit? Nebo má odejít a zahodit předchozí práci a úsilí? Uvědomujete si, do jaké situace je stavíte? Jak mají volit?

    A prosím, odmítám odpověď, že každý student má nárok se odvolat. Odvolat se na co? Že má děti? Že je nemocen? A co když ani jeden z důvodů toto není? Má do odvolání napsat, že se zklamán, vyděšen a znechucen a že je pro něj částka 80 000 korun za dva semestry, nebo 160 000 korun za semestry čtyři, likvidační? Protože vážení pánové, ona je.

    Je toto neetické zvýšení cesta, jak studenty vystrnadit? Nebo je to cesta jak získat finance na jiné věci? Pokud ano, na jaké? Kdo o tomto rozhodl? Jaký člověk s něčím takovým přijde? A jaký člověk na toto přistoupí?

    Vedla jsem rozhovor se zaměstnanci univerzity. I oni shledávají toto navýšení, cituji „za přinejmenším neetické“. Cožpak vám, zástupcům univerzity, se to neetické nejeví?

    Cítím povinnost se všech těchto studentů zastat a spolu s nimi vám sdělit, že toto odmítáme. Máte možnost naše stanovisko poslat dál, apeluji na vás, prosím jděte a udělejte to. K lidem, kteří takovou věc vymyslí, schválí a prosadí bez kousku studu. Myslete na své studenty jako na lidi, ne jako na bankomaty.

    Doufám, že podobných emailů a dopisů dostanete co nejvíce. Doufám, že se studenti nebudou bát se postavit tak hanebnému zvýšení. A prosím, věnujte se této záležitosti. Neházejte ji za hlavu.

     

    Děkuji vám.

  • K tomu jen krátce. Co si studenti zvolili, to mají.

  • To je zaujímavý problem. Možno trochu mimo, ale ja som externý študent a tým pádom platiaci. Keď má prijímali na skolu, bolo mi oznámená výška školného, ktorá je nemenná počas trvania studia a činí cca 483 eur. Študenti kt nastupovali Blani majú vyššie skolne, fixovanie na celu dobu studia. Od budúceho roku je skolne na ten istý odbor zase vyššie, ale netýka sa však už študujúcich. Nepoznám vyskoškolské zákon český, možno by bolo fajn to pozrieť aj tam.

  • Ano chtělo by se to podívat do zákona, jestli to upravuje, ale řekl bych, že to spíš bude takový ten etický problém, který ale nikoho nezajímá, protože se nejedná o politickou korektnost.